Délmagyar logó

2017. 11. 22. szerda - Cecília 5°C | 13°C Még több cikk.

Jövedékiadó-emelésről dönt a kormány

Az Országgyűlés hétfőn dönthet a játékadó, valamint a gázolaj, az alkoholos és a dohánytermékek jövedéki adójának emeléséről.
Ahhoz, hogy az adóemelés november 1-jén hatályba léphessen, a képviselőknek az államháztartási törvényt is módosítaniuk kell. Kedden a büntető törvénykönyv (Btk.) szigorításáról mondhatják el véleményüket a képviselők, miután a kormány az uzsorások eddiginél szigorúbb büntetését javasolta. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szeptember 6-án, a lovasberényi kormányülés után jelentette be, hogy a kabinet négy intézkedéssel foltozná be azt a 100 milliárd forintos lyukat, amely az idei költségvetésben a vártnál alacsonyabb gazdasági növekedés miatt keletkezett.

Az egyik a jövedékiadó-emelés, ebből két hónap alatt 10 milliárd forint többletbevételt vár a kormány. A döntéssel a gázolaj jövedéki adója 97 forintról 110 forintra nőhet, míg a dohánytermékeké 7, az alkoholtermékeké 5 - az aromázott szeszesitaloké 50 - százalékkal, a játékadó pedig ugyancsak 50 százalékkal emelkedne. A parlamentnek beterjesztett kormányzati javaslat szerint - amelyről hétfőn határoz a Ház - a dohánytermékek jövedéki adója egy év alatt három lépcsőben nőne.

A benzin jövedéki adója nem változik, a gázolaj drágulását ugyanakkor a fuvarozóknak járó kompenzációval enyhítenék. Mivel a kormány már november 1-jétől életbe léptetné a jövedékiadó-emelést, szükségessé vált az államháztartási törvény módosítása is. Ez eddig azt írta elő, hogy a fizetési kötelezettséget megállapító adótörvények kihirdetése és hatályba lépése között legalább 45 napnak el kell telnie, ezt most 30 napra csökkentenék.

A javaslatról szintén hétfőn szavaz a parlament. Várhatóan az adóváltozásokat tartalmazó jogszabályhoz fűzött zárószavazás előtti módosító indítvánnyal orvosolja majd a kormánytöbbség, hogy a devizahitelek rögzített árfolyamon történő végtörlesztését lehetővé tévő, hétfőn elfogadott törvény nem mentesíti a jövedelemadó- és az illetékfizetés alól azokat, akik szabad felhasználású jelzáloghitelt vettek fel, de a jelzálogot a lakóingatlanukra terhelték.

A képviselők ezen is változtathatnak hétfőn. Az adószabályokhoz kapcsolódó döntéseken kívül még két határozathozatal vár az Országgyűlésre. A távhőszolgáltatásról és az árak megállapításáról szóló fejlesztési minisztériumi előterjesztés új támogatási rendszert vezetne be, és a termelők helyett a hőszolgáltatókat támogatná. Ezt akkor fogadhatja el a Ház, ha előzőleg egyetlen módosító javaslat sem kap többséget.

A kormány korábban sürgős tárgyalást kért, hogy a jogszabály október 1-jén a távhő hatósági árának megállapításával együtt hatályba léphessen. Ezenkívül a képviselők - Réthelyi Miklós nemzetierőforrás-miniszter indítványára - arról is dönthetnek, hogy a magyar nyelv napjává nyilvánítják november 13-át, a magyar nyelvet hivatalossá tevő, 1844-ben született törvénycikk elfogadásának napját. Kedden a Gazdasági Versenyhivatal 2010. évi beszámolójának megtárgyalásával kezdődik a parlamenti munka, majd az uzsora-bűncselekmény súlyosabb büntetését indítványozó kormányjavaslat megvitatása következik.

A kabinet - a miniszterelnök által meghirdetett országvédelmi akcióterv részeként - úgy módosítaná a Btk.-t, hogy a bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett uzsorázás öt évig terjedő szabadságvesztéssel legyen büntethető.

Azoknak a büntetését viszont, akik még azelőtt jelentik az uzsora-bűncselekmény elkövetését, hogy az a hatóság tudomására jutott volna, és feltárják az elkövetés körülményeit is, korlátlanul enyhíthetnék a jövőben. E változtatástól a gyakran rejtve maradó uzsora-bűncselekmények felderítési arányának javulását várja a kormány.

Olvasóink írták

  • 2. Zsoltee0716 2011. szeptember 25. 20:36
    „Juj de jó lesz nekünk, ezek így bukják a következő választást, de nem a mszp sem versenyképes már. Egyes leülhtnek mind!”
  • 1. papika56 2011. szeptember 25. 11:54
    „a dohány 7 % emel ---miért nem 50 % -ot ??? a cigi úgy szintén ! Gázolaj MIÉRT--benzin meg nem ???
    Szabadfelh. hitelre : jöv.adót--illatéket számol fel ---MIRE ??? nem elég a giga kamat ???!!!!!
    Uzsora --5 év ??? kevés ! teljes vagyon elkobzás mellett min. 10 év.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Országjáráson népszerűsíti felmondóleveles akcióját a rezidensszövetség

Országjáró körútra indul kedden a Magyar Rezidens Szövetség. Céljuk, hogy az év végéig minél többen… Tovább olvasom