Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Jövő héten gála A 6. forduló megoldásai

A Kisalföld és a Kisfaludy Károly Megyei Könyvtár közös, Olvasni jó! elnevezésű vetélkedőjének nagyszabású díjátadó gálája jövő pénteken délután két órakor lesz a győri Bartók Béla Megyei Művelődési Központban. Erre a legjobb csapatok hamarosan írásos meghívót kapnak, de a részletek még a héten megjelennek a Kisalföldben is.

1. 1. hamis (Magyaróvár pecsétjében olvasható a felirat); 2. igaz; 3. igaz.
2. 1. Cziráky család; 2. Rimanóczy család; 3. Simon család.
3. 1. Storno-ház, Sopron; 2. Muzsikaház, Fertőd; 3. Gránátos-ház, Fertőd; 4. Wurcz-ház, Bezenye.
4. 1. Rábaközi Múzeum, Kapuvár; 2. Pékmúzeum, Sopron; 3. Mozdonymúzeum, Nagycenk.
5. A megoldásokat lásd a térképen!
6. harmadik; magas; kiszáradt; nád.
7. December 28.; július 2.; december 13.; húsvét (nagyhét). Vándortyúktartás: tyúkólat szereltek fel kerekekre és aratás, cséplés után kivontatták a tarlóra, szérűkbe, s négy-öt hónapig is kint maradtak.
8. nádvágók: 3; aranyászok: 1, 2, 5; molnárok: 4. Képek: faeke: 4.; cséphadaró: 5.; morzsolószék: 1.; mángorló: 2.; kettősiga: 3.
9. Rózsa: szerelem, szeretet, szemérmesség, tisztaság; szegfű: hűség; tulipán: frissesség, jó egészség, nőiség; gránátalma: bőség, gazdagság, gyermekáldás. Pócza Margit: csipkekészítő, hímző, Hövej; Kiss Ernő: fafaragó, Bogyoszló.
10. 1. Gyarmat: nem rábaközi település, mint a többi, a Pannonhalmi-dombsághoz, illetve a Sokorói-halomvidékhez tartozik; 2. Győrszemere: a Sokorói-halomvidékhez tartozik, a többi Veszprém megyéből átcsatlakozott település, illetve Veszprém megye határához közel fekszenek; Doborgaz: nem szigetközi település, mint a többi, Szlovákiában található, csallóközi település, illetve Doborgazsziget nem önálló település, Dunaszigethez tartozik. Más megoldások is elfogadhatók, ha az indoklás megfelelő. Címerek: 1. Hegyeshalom; 2. Ágfalva; 3. Sokorópátka; 4. Rajka.

A játék támogatói

Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar dolgozók ausztriai jogai

„Ausztriában dolgozik? Kérdezzen a szakértőktől!" akciónk keretében megválaszoltuk jópár… Tovább olvasom