Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Jövő héten kezdődik a 2014-es költségvetés általános vitája

Jövő csütörtökön megkezdődik a 2014-es költségvetésre vonatkozó javaslat általános vitája az Országgyűlésben.
Az október 23-ai ünnepnap kivételével minden hétköznap ülésezik a jövő héten a parlament.

A házbizottság csütörtöki ülése után kiadott napirendjavaslat szerint a képviselők hétfőn - hat évre, kétharmados többséggel, titkos szavazáson - megválaszthatják az új nemzetiségi ombudsmanhelyettest.

Kállai Ernő eddigi biztoshelyettes mandátuma szeptember 24-én járt le. Utódjának az alapvető jogok biztosa, Székely László Szalayné Sándor Erzsébet egyetemi docenst, a Pécsi Tudományegyetem volt dékánját, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem intézetvezetőjét javasolta.

Szintén hétfőn fogadhatják el a képviselők a rezsicsökkentés megvédéséről szóló politikai nyilatkozatot. Utalva arra, hogy a rezsicsökkentéssel kapcsolatban az Európai Bizottság több kérdésre is választ vár a magyar kormánytól, az előterjesztő kormánypárti képviselők azt írták: az EU-s bürokrácia "előbb burkoltan, majd immár nyíltan próbál nyomást gyakorolni" Magyarországra, a rezsicsökkentés eltörlését, visszavonását sürgetve. "A magyar Országgyűlés ezt a nyomásgyakorlást a profitjukat féltő közműszolgáltató cégek érdekében tett lépésnek tekinti, és a leghatározottabban visszautasítja" - rögzíti a nyilatkozat, amelynek szövege szerint a magyar parlament elvárja az Európai Uniótól, hogy tartsa tiszteletben Magyarország szuverenitását, valamint a csaknem 2,5 millió magyar állampolgár aláírásával megerősített döntését a rezsicsökkentés politikájáról.

Kedden általános és részletes vitákat folytatnak le a Házban. Az október 23-ai ünnepnap után, csütörtök reggel a tervek szerint a nemzetgazdasági miniszter expozéjával, majd a Költségvetési Tanács és az Állami Számvevőszék véleményének ismertetésével megkezdődik a jövő évi büdzsé plenáris tárgyalása. Az általános vita várhatóan 30 órás időkeretben zajlik majd, és péntek kora estig tart.

A költségvetési javaslatot szeptember 30-án nyújtotta be a kormány az Országgyűlésnek. Az előterjesztésben - amelyet Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a rezsicsökkentés költségvetésének nevezett - 2 százalék körüli növekedéssel, 2,9 százalékos államháztartási hiánnyal, és 2,4 százalékos inflációval számolnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motorosokat figyelmeztető táblákat helyeztek ki a 76-os úton

Motorosoknak szóló, a balesetveszélyre figyelmeztető táblákat helyeztek ki csütörtökön Zala megyében… Tovább olvasom