Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

Jövő héttől az egész országra kiterjesztik a tüntetést

Szombaton estére becslések szerint mintegy 50 ezer ember gyűlt össze a Kossuth téren, Gyurcsány Ferenc és kormánya lemondását követelve. Sokan érkeztek vidékről, egyebek mellett Szegedről is.
Schmitt Pál, a Fidesz alelnöke euroképviselői minőségében szólt az egybegyűltekhez, és arra kért mindenkit, hogy kerüljék az erőszakot. Aki ezzel egyetért, az a piros-fehér-zöld mellé külön fehér szalagot, vagy fehér ruhát viseljen - kérte Schmitt Pál. Orbán Viktor az Info Rádióban közölte: nem megy el a Kossuth téri tüntetésre.

A Kossuth téren a nap folyamán több ismert közéleti személyiség is felszólalt. Pozsgay Imre, aki a hajdani MSZMP vezetői közül elsőként nyilvánította népfelkelésnek 1956-ot, kijelentette: magyarnak lenni most óriási lehetőség, a magyarok között nincs többé határ. A politikus elmondta: ezzel a tüntetéssel a magyar nép visszanyerte becsületét, ezután pedig a törvényhozásnak kell vizsgáznia, és ettől függ, hogy hogyan alakulnak tovább a események.

Tőkés László erdélyi református püspök szerint a kormányfőnek semmi erkölcsi alapja nincs elítélni az utcai rendzavarókat. Makovecz Imre építész úgy látta, a Kossuth téri demonstrációval újra megjelent az 1956-os szellemiség Magyarországon. Szűrös Mátyás szerint ma olyan kormánya és miniszterelnöke van Magyarországnak, aki nem méltó egy civil, korszerű és demokratikus állam élére. A volt ideiglenes köztársasági elnök szolidaritását fejezte ki a téren demonstrálókkal, és jogosnak nevezte felháborodásukat.

Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője a Kossuth téren bejelentette, hogy petíciót adtak át a Magyar Televíziónak. A mozgalom vezetője egyebek mellett azt követelte, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök lemondása előtt teljes amnesztiában részesítse a tüntetések minden résztvevőjét, és szorgalmazta, hogy tegyenek feljelentést a brutálisan intézkedő rendőrök ellen, de mielőtt ügyük a bíróság elé jutna, ők is részesüljenek amnesztiában. A Magyar Televízió esti híradójában ismertették a petíció legfontosabb követeléseit.

***

A jövő héttől az egész országra kiterjesztik demonstrációjukat a Kossuth téri tüntetők - jelentette be előzőleg Molnár Tamás a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatóján. A Magyar Nemzeti Bizottság 2006 tagja elmondta: a tüntetést, amely nem kapcsolódik a választásokhoz, addig folytatják, amíg Gyurcsány Ferenc le nem mond. Molnár Tamás kijelentette: meg akarják buktatni a jelenlegi posztkommunista kormányzatot, és felszólította Orbán Viktort, hogy vegyen részt a Kossuth téri eseményeken.

Molnár Tamás elmondta még, hogy vasárnap a tervek szerint polgári engedetlenségi mozgalmat indítanak, kedden pedig a gazdák ellepik az utakat. Hozzátette: a demonstrálók azt várják az ellenzéki pártoktól, hogy csatlakozzanak a tüntetésekhez. Később Bagi Béla, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének alelnöke, az Országos Demonstrációs Bizottság vezetője cáfolta, hogy a gazdák kedden kivonulnak az utakra.

***

A Nemzeti Nyomozó Irodának nincs információja arról, hogy a napokban zajló spontán tüntetésekre rátelepült volna valamilyen maffiajellegű csoport. Petőfi Attila rendőrezredes, az iroda igazgatóhelyettese elmondta: nincs nyomozati anyag arról sem, hogy a Fidesz nagygyűlésén valakik robbantásra készültek. Hozzátette: jelenleg az ezzel kapcsolatos bejelentéseket ellenőrzik.

Összesen 127-en kerültek előzetes letartóztatásba a tüntetésekkel kapcsolatban - közölte a Fővárosi Bíróság sajtótitkársága. Három nap alatt összesen 141 előzetes letartóztatásra irányuló ügyészi indítván érkezett a Pesti Központi Kerületi Bíróságra és a Budai Központi Kerületi Bíróságra. Az előzetes letartóztatásokat elsősorban hivatalos személy elleni erőszak, garázdaság és azok minősített esetei miatt rendelték el. A Fővárosi Bíróság Sajtótitkárságának tájékoztatása szerint a letartóztatási kérelmek ügyében vasárnap is ülésezik a bíróság, akkor több mint húsz kérelemről határoznak.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az egyeztetések után dől el a Karolina sorsa

A mosonmagyaróvári kórház rekonstrukciójának második üteme már tart: az önkormányzat kikötötte, most… Tovább olvasom