Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza -2°C | 8°C Még több cikk.

Jövő kedden döntenek az új miniszterelnökről

Az Országgyűlés jövő héten kedden dönt a szocialista képviselők által benyújtott konstruktív bizalmatlansági indítványról - mondta a csütörtöki Házbizottsági ülés után a házelnök.
Szili Katalin hozzátette, szintén jövő kedden szavazhat a ház a Fidesz javaslatáról, amelyben a Parlament feloszlatását kezdeményezik. Bajnai Gordon eskütétele után a kormány addig ügyvezetőként működik, amíg az államfő alá nem írja az új tárcavezetők kinevezési okmányait.

Az Országgyűlés jövő keddi ülésén a konstruktív bizalmatlansági indítványról szóló javaslat vitájával kezdődik az ülés. Ebben Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Bajnai Gordon kormányfő-jelölt összesen 60 percen szólalhat fel. Ezután a parlamenti frakciók első körben 20, majd ezután újabb 10 percben fejthetik ki véleményüket. A vitában Herényi Károly függetlenként 5 percet kap a felszólalásra. A konstruktív bizalmatlanságról szóló vita után a miniszterelnök-jelölt 15 percben reagálhat a felszólalásokra. Az Országgyűlés ezt követően szavaz az indítványról. Amennyiben a jelölt megkapja az országgyűlési képviselők többségének szavazatát, akkor Bajnai Gordon leteszi a hivatali esküt.

A keddi ülésen sem napirend előtti felszólalások, sem interpellációk nem lesznek, és ezúttal kérdésekre és azonnali kérdésekre sem lesz lehetőség. Így döntött a Házbizottság csütörtöki ülésén. Az Alkotmányügyi bizottság jövő kedden még az ülés előtt dönt arról , hogy tárgysorozatba veszi-e, illetve javasolja-e sürgős tárgyalását a Fidesz indítványának, amelyben az ellenzéki párt az Országgyűlés feloszlatását kezdeményezi.

Az Országgyűlés április 14-én kedden délután 13 órakor kezdi ülését.

A megalakuló Bajnai-kormány leendő minisztereinek meghallgatása kedden délután kezdődik, és várhatóan szerda este ér véget. Szili Katalin tájékoztatott arról is, hogy a Mentelmi bizottság kivételével valamennyi bizottság meghallgatja a miniszterjelölteket, függetlenül attól, hogy azok tagjai-e a jelenlegi kormánynak. A házelnök hozzátette, a Házbizottság április 24-i ülésén döntenek arról, hogy szükség van-e egy rendkívüli nyári ülésnap beiktatására. Az Országgyűlés ugyanis hivatalosan csak június 15-ig ülésezik, ám a házelnök szerint ez nem ad elegendő időt az új törvények, illetve törvénymódosítások megszavazására. Emiatt várhatóan két héttel meghosszabbítják az Országgyűlés tavaszi ülésszakát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emeltek az ittasan gázoló motorosrendőr ellen

Súlyost testi sértést okozó ittas járművezetés, valamint segítségnyújtás elmulasztása miatt emelt… Tovább olvasom