Délmagyar logó

2018. 05. 20. vasárnap - Bernát, Felícia 13°C | 23°C Még több cikk.

Jövőre 237,6 milliárdból gazdálkodhat a honvédség

Jövőre az ideinél 1,7 százalékkal több pénzből gazdálkodhat a honvédség; az e célra szánt költségvetési főösszeg 237,6 milliárd forint.
A Honvédelmi Minisztérium (HM) pénteken azt közölte az MTI-vel: a kormány a jövő évre 212 milliárd 459 millió forint költségvetési forrást biztosít a tárcának, ezen felül 2,1 milliárd forintot fordíthatnak az önkéntes tartalékos rendszer fejlesztésére, így összesen csaknem 214,6 milliárd forint a 2013-as támogatási előirányzat.

A közlemény szerint azonban a HM a fenti összegnél többet költhet, mivel saját bevételi előirányzata a jövő évre 23 milliárd forint, így végül a tárcára vonatkozó költségvetési főösszeg 237,6 milliárd forint. Ez az idei összeg 101,7 százaléka - tették hozzá.

A teljes összeg 48,6 százalékát teszik ki a személyi jellegű, 38,5 százalékot a működési és fenntartási, 12,9 százalékot a fejlesztési jellegű kiadások (ideértve a Gripen-bérletet is).

Megemlítették: a jövő évi költségvetési törvénytervezet megteremti a lehetőséget arra, hogy a bevételeket modernizációra, illetve az ingatlanértékesítésből származó pénzeket honvédelmi feladatok ellátására lehessen felhasználni, ezzel javítva a HM finanszírozási helyzetét.

A minisztérium közölte azt is: az anyagi helyzetüket az is javítja jövőre, hogy a Katonai Nemzetbiztonsági Szolgálat megalakítása jelentős megtakarítást eredményezett, így 2013-ban 1,5 milliárd forinttal kevesebbet költhetnek, mint a Katonai Felderítő Hivatal és a Katonai Biztonsági Hivatal összevonása előtt.

A kormány benyújtotta a Magyarország 2013. évi központi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az Országgyűlésnek, az előterjesztés péntek este jelent meg a parlament honlapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Költségvetés 2013: benyújtotta a kormány a törvényjavaslatot

A jövő évi büdzsé kiadási főösszege 15.476,9 milliárd forint, a bevételi főösszeg pedig 14.799,7… Tovább olvasom