Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Jövőre átalakulnak a missziók, változhat a katonai pálya

Átalakulnak a missziós tevékenységek jövőre, van, ahol csökken a katonák száma és van, ahol új misszió indulhat; növelnék a katonai pálya megtartó erejét a honvédségre vonatkozó törvény átalakításával - mondta Tömböl László vezérezredes, a honvédség vezérkari főnöke vasárnap a ciprusi Larnakában.
Tömböl László a szlovák vezérkari főnökkel közösen utazott csütörtökön háromnapos látogatásra Ciprusra, ahol felkereste az ENSZ-misszió vezetőit és a magyar-szlovák közös zászlóaljat. A vezérkari főnök udvariassági látogatást tett Petrosz Calikidisz altábornagynál, a Ciprusi Nemzeti Gárda vezérkari főnökénél is.

A vezérkari főnök közölte, hogy Koszovóban és Bosznia-Hercegovinában megkezdődik januártól a misszió átalakítása. A nemzetközi közösség úgy ítéli meg, hogy a térségben elég stabil ahhoz a helyzet, hogy a KFOR és az ALTHEA műveletekben résztvevők létszámát elkezdhessék csökkenteni. Magyar szempontból ez egyelőre nem jelent jelentős csapatkivonást a KFOR-ból - tette hozzá. A jelenlegi 2500 fős csapatból egy 200 fős támogató, kiképző csapat alakul, amelyben Magyarország szeretne a "súlyának megfelelő százalékkal részt venni", ez a tervek szerint 15-20 főt jelentene a misszióban - részletezte Tömböl László.

Afganisztán vonatkozásában a vezetés tervei között szerepel, hogy a következő négy évben az afgán biztonsági erők létszámát 240 ezer főről 400 ezerre növelnék és a külföldi katonák létszámát is 40 ezer fővel növelnék - mondta a vezérezredes. Magyarország a részvételét az afgán hadműveletekben "több irányba képzeli", egyrészt még több kiképző kiküldésé tervezi, valamint a parlamenti választásokra, amely már közeledik, egy újabb biztosító szakasz kiküldése is szóba jöhet az ázsiai országba. Mint emlékeztetett: az a 40 lövész, aki az elnökválasztást biztosította, novemberben tért haza.

Más, a jövőre vonatkozó elképzelések arra irányulnak, hogy növelni tudják a katonai pálya megtartó erejét, ennek kidolgozását jövőre terveik és 2011-től vezetnék be. Ezt a célt szolgálja például a honvédségi jogállásról szóló törvény (HJT) módosítása is, amely a parlamenti végszavazás előtt áll, és akár már decemberben megszülethet a kedvező döntés a témában. Ebben többek között bérkompenzációs változtatások és a szolgálati idő meghosszabbításával kapcsolatos módosítások is szerepelnek.

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. november 22. 17:56
    „Hát persze a fegyveres erők mindig is győztek a fegyvertelenek ellen! A közpénz nekik jár alapon szórakoznak a "hon védelem" égisze alatt! Közben az országunkat meg mindenféle maffiózó uralja és fogja is ezek "védelme" alatt!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset miatt lezárták a 86-os főút egy szakaszát

Teljes szélességében lezárták a 86-os főutat a Zala megyei Irsapuszta közelében, ahol egy kamion… Tovább olvasom