Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Jövőre behajtják az EU területén a közlekedési bírsáságokat

Jövő év január 1-jétől az EU egész területén behajtják a 70 euró (kb. 18 ezer forint) feletti közlekedési bírságokat, bárhol is kövesse el az autós a szabálysértést az unió területén - adta hírül hétvégi számában a Kurier című osztrák napilap.
A független újság terjedelmes összeállításban számolt be arról, hogy a külföldiek többsége büntetlen marad, ha közlekedési szabálysértést követ el Ausztriában. Kivétel, ha a közlekedési rendőrök megállítják, és helyszíni bírságot szabnak ki rá, vagy feljelentik.

A lapban ismertetett adatok szerint az Ausztriában felállított fényképező radarberendezések, amelyek automatikusan működnek rendőri jelenlét nélkül, nagyon nagy arányban dokumentálják külföldi autósok gyorshajtásait. A külföldi szabálytalankodók - a németeket kivéve - azonban általában büntetlenek maradnak, mert Ausztriából nem küldik tovább a pénzbüntetés kifizetést elrendelő felszólítást.

Bécsben tavaly 320 ezer gyorshajtóról készült fénykép, közülük 100 ezer volt a külföldi. Salzburgban a gyorshajtók 64 százaléka volt külföldi, Vorarlbergben és Tirolban pedig még ennél is magasabb volt az arányuk. Az osztrák rendőrség szerint egyre gyakoribb, hogy több felvételen is ugyanazokat a külföldi rendszámokat látják, ami azt bizonyítja: a külföldiek egy része úgy érzi, büntetlenül száguldozhat Ausztriában.

Ez az állapot szűnik meg a jövő év január 1-jétől, amikor minden EU-tagország továbbküldheti már a közlekedési szabálysértések miatt kiszabott bírságok kifizetését elrendelő felszólítás a leleplezett autós hazájába.

Az osztrák sajtó már korábban hírt adott arról, hogy a büntetés a szabálysértő autós országának a hatóságait illeti, így minden EU-tagország érdekelt abban, hogy beszedje a külföldön kiszabott büntetéseket. Egyelőre csak a 70 eurónál nagyobb büntetések "házhoz számlázása" kezdődik meg, később bővítik a 25-ök ezt az együttműködést, és akár a jogosítványok bevonására is sor kerülhet külföldön elkövetett közlekedési vétség miatt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportfogadási őrület a világbajnokság alatt

3,3 milliárd forinttal is több pénz foroghat a sportfogadási piacon a németországi… Tovább olvasom