Délmagyar logó

2017. 05. 01. hétfő - Fülöp, Jakab 5°C | 20°C Még több cikk.

Jövőre bevezetik az e-receptet

Megújul a háziorvosi praxisjog és 2012-ben bevezetik az e-receptet a kormány szerdai döntései alapján - mondta Szócska Miklós egészségügyi államtitkár a kormányszóvivői tájékoztatón.
Az egészségügyi törvények módosításának megszavazása és az év végéig megszülető rendeletek elfogadása után mintegy kétmilliárd forintos tőkével praxiskezelő központ jöhet létre, amely hosszú lejáratú, kamatmentes hitellel segíti majd a háziorvosi praxisok forgalmát, a fiatal orvosok praxishoz jutását és az elöregedő háziorvosi kar felfrissülését - közölte az államtitkár, aki hozzátette azt is, hogy a praxiskezelő felállításához szükséges pénzt az Egészségbiztosítási Alap jelenlegi, mintegy 46 milliárdos többletéből finanszírozzák.

Szócska Miklós elmondta: miután az elmúlt években nem volt fizetőképes kereslet a háziorvosi praxisra, az egy-két milliótól tízmillió forintig megszabott árakon nehezen, vagy időnként el sem keltek a praxisok, és "visszaszálltak" az önkormányzatra. Ezzel párhuzamosan pedig elöregedett a háziorvosi kar. Ennek a folyamatnak szeretne gátat szabni a kormány a praxiskezelő létrehozásával, amely visszaadja a praxisok értékét.

Az államtitkár szerint 8-10 milliós árat lehet majd szabni a háziorvosi praxisokért, amelyeket a praxiskezelő központ által nyújtandó hosszú lejáratú, kamatmentes hitelek segítségével vásárolhatnak meg a fiatal orvosok.

Ezen túlmenően a kormánydöntések alapján megtörténik a területi egészségügyi ellátási kötelezettségek társadalmi szükségleteknek megfelelő szabályozása, annak érdekében, hogy "egyértelmű legyen, ki, hol, hogyan jut ellátáshoz" - mondta Szócska Miklós.

A betegjogok megerősítése érdekében törvényi felhatalmazás születhet arra, hogy létrejöjjön a nemzeti betegfórum, a gyógyszerfelhasználásban pedig igyekeznek érvényesíteni az egyéni felelősséget. Kedvezményt kap az, aki együttműködik az orvossal - mondta az egészségügyi államtitkár, kiemelve az egyéni felelősségvállalás fontosságát. Hangsúlyozta azonban azt is, hogy az ezzel kapcsolatos ösztönzőktől nem lehet egyik napról a másikra bekövetkező változásokat várni.

A tervezett jogszabályok támogatást nyújtanának majd a kisforgalmú patikáknak ahhoz, hogy fennmaradhassanak.

Szócska Miklós államtitkár bejelentette azt is, hogy jövőre bevezetik az elektronikus (e)-receptet. "Forradalom az alapellátásban" - így összegezte Szócska Miklós a szerdai kormányülés egészségügyi tárgyú döntéseit.

Giró-Szász András kormányszóvivő a tájékoztatón megjegyezte: az intézkedések célja többi között az, hogy a gyógyszerfelhasználás tudatos legyen, a gyógyszerkassza pedig 2012-ben is fenntartható.

A kormányszóvivő elmondta, hogy az elmúlt évtizedben 100 milliárd forintot vontak ki az egészségügyből, ennek következménye a várólisták növekedése, és az, hogy egyre nagyobb számban hagyják el a pályát orvosok, ápolók. Giró-Szász András kiemelte, hogy a kormány a feszült európai társadalmi-gazdasági helyzet ellenére továbbra is fontosnak tartja az egészségügynek a XXI. századi kihívásokhoz igazodó átalakítását.

Olvasóink írták

 • 5. joy 2011. november 03. 07:08
  „Megint fölösleges bürokratikus intézmény, amely tovább csökkenti a TB kasszát.

  Az a fiatal orvos is hülye, aki semmitérő praxis vásárlásához a piaci érték többszörösét fizeti ki, és ahhoz hosszúlejáratú hitelt vesz föl olyan környezetben, ahol a prolitika "Megvédjük a nyugdíjakat!" szolgennel kampányol, majd hatalomra kerülve rögvest letámadja, visszamenőleg!!! elveszi a nyugdíjakat.

  A kamatmentes hitel visszapótlására majd kitalálják a praxis-adót...”
 • 4. Vanek_B._Eduárd 2011. november 02. 20:10
  „Mi ez az e-recept!?
  Egyébként csókoltatom a fülkeforradalmat...”
 • 3. macs 2011. november 02. 18:57
  „Nem értem, a háziorvosi praxis a kutyának sem kell, akkor miért venné meg valaki 8-10 mFt-ért, ráadásul hitellel. Ki minősül kisforgalmú patikának?
  Eddig se nagyon volt pénz az egészségügyre, ezután honnan lesz?”
 • 2. deszkás 2011. november 02. 18:55
  „Giro Szász A." gyógyszerfelhasználás tudatos legyen.." Tudattalanul szedik a gyógyszert? Kik ? Milyet? Kogy? Ki akar szedni gyógyszert ok nélkül? Tudattalanul a kábitó illetve bóditó hatású anyagokat lehet kedves hukk. szóvivő úr.”
 • 1. 620829 2011. november 02. 17:58
  „Nem lesz orvoslátogatói munkakör...stb-stb...a sok-sok sarcot nem fogják a gyógyszercégek megfizetni....így állambácsi ismét itt is veszít....gratula 2/3!!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: az Orbán-kormány gazdaságpolitikájának itt a vége

Az MSZP szerint a forint és a magyar gazdaság sebezhetőbb, mint az utóbbi időben bármikor. Tovább olvasom