Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 14°C | 27°C Még több cikk.

Jövőre bűncselekmény lehet a fémlopás

A jelenlegi szabálysértés helyett jövő év közepétől már bűncselekmény lehet a fémlopás, amennyiben sikerül megállapodniuk a pártoknak az erről szóló törvénymódosításról
Orosz Sándor az MSZP környezetvédelmi munkacsoportjának vezetője. hangsúlyozta: a már a parlament előtt lévő tervezetet eddig minden párt elvi támogatásáról biztosította. A módosítás célja, hogy szigorúbban büntesse és ezzel elrettentse az embereket a fémlopástól. A szocialista politikus hangsúlyozta: manapság egyre többször fordul elő, hogy vasúti kábeleket, vagy akár közlekedési táblákat is ellopnak, ami komoly balesetveszélyt jelent.

Orosz Sándor kiemelte: a törvénytervezet módosítaná a büntető törvénykönyvet, így a lopás, az orgazdaság és a rongálás tényállásokba is bekerülne a fémlopás, ezzel pedig automatikusan szabálysértés helyett már bűncselekménynek minősülne.

A tervek szerint az Országgyűlés még idén befejezheti a törvény tárgyalását, amit ezután az európai unió szakbizottságának is minősítenie kell és csak ezután, jövő év elején lehet a zárószavazása a tervezetnek.

Olvasóink írták

 • 12. klj_54 2008. december 04. 23:11
  „Én amondó lennék, hogy először a mélyen letisztelt politikusainkat kellene tüzetesen átvizsgálni.
  Az általuk hozott törvények a jog szellemiségével nem nagyon vannak még köszönő viszonyban sem!
  Ez a törvény tervezet pedig csak félmegoldás. A kishal dutyiba, a komoly bűnöző meg esetleg kellő anyagi háttérrel a parlamentbe kerül.
  Bocs a cinikus hangvételért, de mostanság mintha egyre több képviselőről derülne ki, hogy nem jogkövető.”
 • 11. KolompárRómeó 2008. december 04. 21:37
  „10. hozzászólás dodó 2008.12.04. 20:26 :

  "az Apeh nem illetékes, mert a "cég" nincs bejelentve". Akkor én is becsukom a céget, oszt feketézek. Ezek szerint ekor az apek nem illetékes. Király ez a qrv@ország. Én vagyok a barom, hogy legális vagyok. Nincs cég, nincs miről beszélni.

  Bár volt munkáltatóm sem fizette a mnyp-t, bepereltem és mivel nem vette át az idézéseket, így "felelős hiányában" lezárták az ügyet. Vajon a magyar miért vezet inkább áramot a kertésbe, vajon miért lövi le a gazembert, mint hogy "szakértőkhöz" forduljon???”
 • 10. dodó 2008. december 04. 20:26
  „"Sínvégek illesztéséhez szolgáló vashevedereket loptak el az azokhoz tartozó csavarokkal együtt ismeretlenek a MÁV kaposvári iparvágányából - közölte a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője kedden a távirati irodával.
  Pálné Gergely Mónika tájékoztatása szerint a lopásról a MÁV képviselője tett feljelentést a Kaposvári Rendőrkapitányságon. A bűncselekménnyel okozott kár meghaladja a 800 ezer forintot - tette hozzá a szóvivő." (MTI - MNO)

  ... természetesen szó sincs terrorcselekményről. Még akkor sem, ha irdatlan károkat okozhat egy ilyen lopás folytán bekövetkező baleset. Gondoljunk mondjuk jókora olajtartályokra... és még van pofájuk a fajvédőknek álszent módon mentegetni a cigányságot pl. Monorierdő kapcsán, miközben tudjuk, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megyében a vasúti közlekedés veszélyeztetése miatt, novemberig bezárólag,143 esetben(!!!) indított eljárást a rendőrség?! Ezek közül csak pár újabb:Gödöllő, Taszár stb.

  Mit gondoltok, lett eredmény? még megbántanának néhány megélhetési cigányfajvédőt!

  Rómeónak: Amit mondasz, már valóságI Novemberben több mint 50 db ellopott szgkocsi maradványait találták meg illegális fémátvevő helyeken Borsod és Heves megyében. Eljárni nem lehet, mert az átvevő jóhiszeműen járt el, az Apeh nem illetékes, mert a "cég" nincs bejelentve. Marad a bírság (ha kiszabják), amit a segílybű´ nem lehet levonni!
  Erről, meg a Qrmány terveiről ennyit!!!”
 • 9. KolompárRómeó 2008. december 04. 19:17
  „Veres elFtárssal mi lesz így? Vagy csak miatta volt eddig szabálysértés? Áfacsaló ferpléj miniszterünk jobb bizniszt talált?

  Ellopok egy 40millás kocsit és eladom vasnak, akkor csak szabályt sértek? Nagyon okosak a törvényhozóink. Ősi mesterséget űző nőnemű szülőtöket, azt!”
 • 8. Conquer 2008. december 04. 16:24
  „Logaritmus

  Már megint bizonyítottad, hogy mekkora antitálentum vagy... Ha van lopás, akkor miért van a Btk-ban kifosztás, rablás és jármű önkényes elvétele? Mert ezeknél olyan elhatárolási szempontok vannak, amik szükségessé teszik külön tényállásként történő szabályozását. Ezért kell a fémlopás is külön tényállásban, mert speciális a lopáshoz képest. Ok?
  Az ügyészség azért nem indít ilyen eljárásokat, mert akkor rásütnék, hogy a megélhetési bűnözöket üldözi, tehát rasszista... Bezzeg ha egy magyar csinálja...”
 • 7. Logaritmus 2008. december 04. 13:43
  „Hihetetlen, már megint egy felesleges módosítást iktatnak be ahelyett, hogy a már meglévő szabályoknak szereznének érvényt. A lopás már most is bűncselekmény v. szabálysértés, ha szigorítani akarnak akkor emeljék meg a szab.sértés büntetési tételét oszt´ jó napot, nem kell idióta tényállásokat kreálni..."fémlopás". Lesz majd külön "tyúklopás", "bicikli lopás" is?!

  Az megint az ügyészség sara, ha a mostani fémlopások mellett nem indít eljárást közelekedés biztonságának veszélyeztetése miatt is, pedig akkor halmazati büntetéseket lehet kiszabni!”
 • 6. Mike3 2008. december 04. 13:41
  „de addig is csináljunk valamit Kolompárékkal”
 • 5. radenko 2008. december 04. 13:27
  „Fémlopás csekély ahhoz képest amit lopnak a politikusok és pépviselők. Erre kell tőrvényt hozni hogy ilyen cselekedetek ne történjenek.”
 • 4. JungHeinrich 2008. december 04. 12:34
  „...lassu...nagyon lassu...de megszokhattuk...”
 • 3. Mathiasking 2008. december 04. 12:29
  „Szerintem is bűncselekmény. A kisebbségi közösség elleni vagyoni bűncselekmény kategóriája, ugyanis miből fog megélni ezek után a "lakatos"? Ha már ezt börtömmel sújtják!”
 • 2. Zs 2008. december 04. 12:16
  „A 20eFt feletti lopás automatikusan nem bűncselekmény? (pótlási értéken számítva)
  A legócskább jelzőtáblából sem kell 2db hozzá...”
 • 1. 751510 2008. december 04. 11:42
  „Ráásszistákok!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A magyarok fele borfogyasztó

A felnőttek fele tekinthető hazánkban borfogyasztónak - derül ki a Gfk Hungária legfrissebb… Tovább olvasom