Délmagyar logó

2017. 04. 27. csütörtök - Zita 10°C | 24°C Még több cikk.

Jövőre halasztották a kisebbségi törvény vitáját Romániában

A romániai kisebbségi törvénytervezet parlamenti vitáját jövőre halasztották. Az RMDSZ elégedetlen. A kisebbségi törvénytervezet támogatásáról a liberális, a demokrata és a konzervatív párt, valamint az RMDSZ vezetői koalíciós megállapodást írtak alá októberben.
Lépjen ki a Demokrata Párt a kormánykoalícióból, ha nem tartja magát a megállapodásokhoz - jelentette ki Markó Béla RMDSZ elnök, miután Emil Boc demokrata párti vezető úgy vélekedett: csak akkor fogadható el a kisebbségi törvény, ha újabb módosításokat iktatnak be a tervezet szövegébe.

A kormánykoalíciót vezető liberális Demokrata Pártszövetség demokrata párti társelnöke hétfőn közölte: a többi között nem ért egyet azzal, hogy a kisebbségek autonómia tanácsai vétójogot kapjanak. Markó Béla szerint egyébként nem vétójogról van szó, hanem arról, hogy az autonómia tanácsok véleményét kötelezően ki kell majd kérni egy-egy kisebbségi oktatási, vagy kulturális intézményre vonatkozó döntés kapcsán.

A kisebbségi törvénytervezet támogatásáról a liberális, a demokrata és a konzervatív párt, valamint az RMDSZ vezetői koalíciós megállapodást írtak alá októberben, azután, hogy a jogszabály elbukott a román felsőházban. Eddig egyértelműen csak a liberális miniszterelnök állt ki a törvénytervezet mellett.

Markó Béla RMDSZ elnök azért is elégedetlen, mert hétfőn az alsó házban december 22-re halasztották a szakbizottsági jelentések határidejét, ami azt jelenti, hogy már csak jövőre kerül sor a kisebbségi törvénytervezet parlamenti vitájára Romániában.

Krónika hírszolgálat
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Aki alkuszik, többnyire jobban jár

A karácsonyi vásárlási lázban annak néztünk utána, vajon lehet-e az üzletekben alkudni az árakra. Tovább olvasom