Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

Jövőre már meghaladja városlakók száma a falusiakét

Jövőre fordulat áll be a világ népességében, mivel a városlakók száma meg haladja a falusi népességét. Amennyiben a várostervezők nem reagálnak erre az elkerülhetetlen fejleményre, szegénység és az emberáradat veszélye fenyegeti a városokat, főként a fejlődő világban.
A városok növekedése jelenti a 21. század legnagyobb népesedési változását, és ez főleg a nők, a szegények és a kisebbségben élők számára jelenthet hatalmas problémát - figyelmeztet az ENSZ Népesedési Alapja a Világ Népessége 2007 című tanulmányban. A jelentés szerint megelőző intézkedésekre van szükség, mivel a változás túlságosan gyors ahhoz, hogy arra a tervezők, politikusok utólag is képesek legyenek reagálni.

2008-ban első ízben a világ népességének több mint fele, 3,3 milliárd ember él majd városias környezetben, 2030-ra pedig ez a szám 5 milliárdra növekszik. Bár a globalizáció fő nyertesei a városok, közülük kevés az, ahol elégséges munkahelyet hoznak létre a növekvő lakosság számára.

A jelentés megállapítja, hogy a 10 milliós lélekszám feletti megavárosok száma nem nőtt olyan mértékben, mint ahogy azt a hetvenes években prognosztizálták. A városi lakosság több mint fele 500 ezer vagy kevesebb lakosú városban él. Elvben ugyan a kisebb településeken könnyebb megoldani a városiasodás gondjait, de a dokumentum hangsúlyozza, hogy sokak, főképp a nők jobban élnek a falusi településeken, mint akár a 100 ezernél kisebb lélekszámú városokban.

A küzdelmet a milleniumi cél, vagyis a szegénység 2015-re történő megfelezési céljának teljesítéséért a városi szegénynegyedekben kell megvívni - állapította meg az ENSZ Népesedési Alapja A szegénység ugyanis városi környezetben gyorsabban terjed, mint vidéken: ma egymilliárd ember él nyomortelepeken, 90 százalékuk a fejlődő országokban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elektronikus lesz a kiviteli eljárás

A vám- és pénzügyőrség július 1-jén bevezeti az elektronikus kiviteli vámeljárást, ami jelentősen… Tovább olvasom