Délmagyar logó

2018. 02. 19. hétfő - Zsuzsanna -3°C | 6°C Még több cikk.

Jövőre még nem lesz rövidebb a nyári szünet

A következő tanévben biztosan nem fog változni az iskolai szünet hossza - mondta az oktatásért felelős államtitkár pénteken az MTI-nek Balatonalmádiban.
Hoffmann Rózsa ugyanakkor elképzelhetőnek tartja, hogy a későbbiekben az általános iskolákban rövidebb legyen a nyári szünet. Hangsúlyozta, ezt a döntést alapos előkészítésnek, a társadalmi igények pontos felmérésének kell megelőznie.

Az államtitkár megjegyezte: ez az elképzelés nem új keletű, az elmúlt napokban azért került újra a köztudatba, mert egy zalai rendkívüli osztályfőnöki órán egy diák ezt megkérdezte tőle.

Hoffmann Rózsa szerint az általános iskolás és az óvodás korú gyermekek esetében problémát okoz, hogy az iskolai szünetben a szülők nem tudnak gondoskodni a felügyeletről, ezért foglalkoznak a kérdéssel, de semmilyen döntést nem hoztak erről; a következő tanévben ez nem okoz változást.

Az államtitkár az MTI kérdésére válaszolta azt mondta: a gimnáziumokban a rövidebb nyári szünetre nincs lehetőség, hiszen ott igazodni kell a felsőoktatás elvárásaihoz, ezért csak az általános iskolákban lehet erről szó, ha a körülmények azt megengedik és arra igény van. Ez nem politikai, hanem alapvető szakmai kérdés, amelyet illetően meg kell felelni azoknak az elvárásoknak, amelyek markánsan kirajzolódnak - fűzte hozzá.

Szintén kérdésre válaszolva kitért arra: a tanfelügyeleti rendszer megyei szinten szervezett feladat lesz, erre a most hatályos törvény lehetőséget ad, csak a rendszert nem dolgozták ki és nem működtették.

Hozzátette: a külső, objektív ellenőrzésre képzett szakemberek, egyébként gyakorló pedagógusok meghatározott módszer szerint ellenőrzik a pedagógusok munkáját, azt, hogy a Nemzeti Alaptanterv és más elvárások hogyan teljesülnek, s erről jelentést készítenek. Az ellenőrzés alapvető célja a folyamatok megerősítése, jobbítása, nem feltétlenül a hibakeresés - szögezte le Hoffmann Rózsa.

Kifejtette: a vizsgálatot végző szakértőknek intézkedési jogosítványuk nincs; ha a pedagógiai munkát kritizálja a jelentés, akkor a munkáltató intézkedik. Az ellenőrzésnek minőségjavító szerepe van, ezt várják a tanfelügyeleti rendszertől is - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint az ellenőrzések a szakma által elfogadott protokoll szerint zajlanak majd, azokban a minimálisra próbálják csökkenteni a szubjektív véleményt, a tanfelügyeleti rendszer pedig a megyei kormányhivatalokhoz tartozik.

A tanfelügyeleti rendszer Hoffmann Rózsa közlése szerint a jövő szeptemberben kísérleti jelleggel indul.

Olvasóink írták

 • 4. NP1 2012. április 28. 03:27
  „csmano
  Mutasd már meg a költségvetésnek azt a sorát, ahol ennek a FEDEZETE be van tervezve.
  A többi hablaty. Most vonnak el 600 milliárdot.....”
 • 3. csmano 2012. április 27. 21:06
  „A pedagógus béremelést megadták, az életpályamodellel és már 2012 szeptemberétől be lehet rá lépni,ha meghozzák hozzá a szükséges rendeleteket :)”
 • 2. picipest 2012. április 27. 19:04
  „most komolyan, elhiszitek, hogy egy diák azt kérdezte, hogy miért nem rövidebb a szünet???hazudozol kedves Rózsa, mint ahogy az életpálya-modellel kapcsolatban is.most konmolyan ez a legnagyobb probléma, hogy miért júni 15én ér véget a tanév és miért nem júni30án????ezzel hergelitek a jónépet, közben a beigért pedagógus-béremelésről mélyen kussoltok!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. toxi-2 2012. április 27. 18:14
  „semmi rossz nincs a kérdésemben, de ha egy kisdiák azt kérdezte volna, hogy miért nem megy el egy távoli nyaralásra pár évre, akkor azt is fontolóra vette volna?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 milliót lopott egy miskolci nő

50 milliót készpénzben vitt el egy házból, de lopott ékszert is és más nevével vett fel pénzt egy bankból. Legutóbb épp két rendőr előtt akart elemelni egy pénztárcát. Tovább olvasom