Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Józsa Csabáné

Józsa Csabáné, a nyúli iskola tanítónője a tananyag mellett a népi kultúrát is beleplántálja a gyerekekbe.

Kategória: általános iskolai tanító

Név: Józsa Csabáné
Általános Iskola, Nyúl

Józsa Csabáné, a nyúli iskola tanítónője a tananyag mellett a népi kultúrát is beleplántálja a gyerekekbe: betlehemeznek, néptáncolnak, s közben észrevétlenül tanulják saját gyökereiket.

Józsa Csabánét alaposan meglepte a jelölés kampányunkba, pedig meglepetésben mostanában bőven van része: március 15-én a népi kultúra megőrzéséért, a falu kulturális életéért végzett munkájáért átvehette a Magyar Köztársaság ezüstkeresztjét. Munkájáról kis tanítványai tudnának a legtöbbet mesélni, akiket már egészen korán megtanít mindarra, ami eltűnőben van a családokban.

– A mai szülők fiatalok, ráadásul egyre kevesebb idejük van a kicsikkel foglalkozni. A népi kultúra a mai nagymamákkal szinte kihal, ezért megismertetem a gyerekeket mindennel: minden évben betanulunk egy-egy régi játékot, énekelünk, táncolunk, ők pedig mindenbe nagy lelkesedéssel vetik bele magukat. Az előző osztályomban elértem azt, hogy minden gyerek néptáncolt – meséli a tanítónő, majd büszkén mutatja az emlékkönyvet, melyben a közös négy év emlékezetes pillanatait örökítette meg: falunapi műsorok, kirándulások, fellépések fotói sorakoznak a lapokon. A legszebb ajándékot is tőlük kapta: egy egyórás, kifejezetten neki összeállított néptáncműsort, amit diákjai adtak elő a búcsúzás előtt.

Amilyen vérző szívvel szakad el negyedikeseitől, olyan izgalommal várja még most, harminc év tanítással a háta mögött a kis elsősöket. 

– Nagy kihívás egy új osztály, ahány gyerek, annyiféleképpen kell bánni velük. Nagyon meg kell szervezni az órákat, hogy minden gördülékenyen menjen: szinte mindenkinek személyre szabott feladatot adok, s meg kell találni a módját, hogy folyamatosan motiváljam őket. Néha egy apró dicséret, egy fejsimogatás csodákat tesz!

A biztatáshoz bizony néha a kreativitását is be kell vetnie a népszerű tanítónőnek, így például jelképes „jóságvárat" készített – aki jól viselkedik és beér, valamilyen apróságot kap. Bea néni még azt sem bánja, hogy jutalom gyanánt az összes gyerekkori könyvét elosztogatta...
A hallottak alapján nem csoda, hogy ebben az ösztönző iskolai légkörben a gyerekek tanító nénijük szárnyai alatt szívesen készülnek a különböző versenyekre: népdaléneklés, mesemondás, szavalás – nincs olyan „versenyszám", amelyre ne lenne buzgó jelentkező az osztályban.

Ajánló: A volt negyedikesek:
– Bea néni lelkiismeretes munkáját generációk ismerik. Igazi pedagógus, aki sokat tesz a népi kultúra és a népi hagyományok megmaradásáért. Megszerettette velünk a néptáncot, pedig az elején mindenki tiltakozott, főleg a fiúk. Becsületességre és őszinteségre neveli tanítványait, s az iskola kapuján kívül is nevel példamutatásával. Igyekszik olyan tudásszintre emelni diákjait, hogy könnyedén megbirkózzanak a felső tagozat nehézségeivel. Vidám, jószívű és mindenkin segíteni akaró tanító néni, aki tyúkanyó módjára szereti a kisdiákjait és vigyáz rájuk. Mindig észreveszi, ha valaki szomorú és igyekszik megvigasztalni, az örömeinkben velünk osztozott. Most is bizalommal fordulhatunk hozzá segítségért. Sosem fogjuk elfelejteni humorát, kedvességét.

Igazgató: Győriné Csendes Gyöngyi:
– Kreatív, nyitott, sokoldalú pedagógus, akár matematika-, akár szavaló- vagy mesemondó versenyre viszi a gyerekeket, szinte mindig eredményekkel tér haza. Erőssége a közösségépítés, amire a közös népi műsorok, játékok remek alkalmat nyújtanak. Miközben foglalkozik a gyerekekkel, sokszor olyan tulajdonságaikra derül fény, amelyeket egyébként nem csillogtattak volna meg. Azzal, hogy bevonja a tanítványait a falu kulturális életébe, erősíti bennük a lokálpatrióta gondolkodást is.

Német Csaba: – Mindig kedves és barátságos, jól tanít. Ha valami feladat nem megy, rögtön segít.

Farkasdi Petra: – Nagyon megért minket, ha valamilyen dologban megkérdezi a véleményünket, helyeselni szokott, hogy tényleg jó ötletet mondunk.

Ábrahám Rita: – Nagyon jó volt, hogy nemrég előadhattuk a tornateremben a kiszehajtást a többiek előtt, azt is ő tanította meg nekünk.

Kedves Olvasónk!
Ha Ön is úgy gondolja, hogy bármelyik jelöltet szívesen támogatná  szavazatával illetve jelölné valamelyik kategóriába, akkor nem kell mást tennie mint a tanar@kisalfold.hu e-mail címre elküldenie annak a tanárnak a nevét, akire szavazni szeretne (vagy jelölni), és természetesen az Ön nevét és telefonszámát, hogy éresíteni tudjuk ha Önre mosolyog a szerencse. Örömmel vennénk ha szavazatát ill. jelölését röviden néhány sorban megindokolná.

További részletek a kampányról itt >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fertő kiszáradásától félnek

Az osztrák vitorlázók attól félnek, hogy kiszárad a Fertő tó, ezért aláírásgyűjtést szerveztek. Azt… Tovább olvasom