Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

József Attila aranypengői

Nem kevesebbet állított 1943-ba megjelent memoárjában Bányai László újságíró, író, minthogy megállapodott sógorával József Attilával, hogy az minden elmondott új verséért egy aranypengő jutalmat kap tőle. József Jolán második férje könyvével felbőszítette kortársait. A könyv megírásának háttérben a Jolánhoz fűződő különös kapcsolata, s a revánsvágya állhatott.
Négyszemközt József Attilával című, 1943-ban megjelent könyvében Bányai László történeteket mesél. „Ekkoriban kötöttem Attilával életem legbecsületesebb megállapodását" – állítja. „...Az írásba sohasem foglalt, de mindég becsületesen teljesített kétoldalú megállapodás így hangzott: Attila minden új versét köteles nekem élőszóval elmondani, mely esetben én viszont minden egyes versért egy aranypengőt tartozom neki késedelem nélkül, készpénzben lefizetni."

Bányai László addig Lázár lakomája című elbeszéléskötetével, majd Az utolsó szó jogán című regényével jelentkezett, a Magyarság, a Nemzeti Újság, a Pesti Napló, a Budapesti Hírlap és a Napkelet lapjain publikáló vásárhelyi születésű író, újságíró a szegedi egyetemen szerzett jogászi diplomát. Vásárhelyen ismerkedett meg József Attilával, mégpedig emlékezete szerint a ma már nem létező, egykor a mai Deák Ferenc utcán álló Tisza Szálló egyik különtermében mutatták be a költőnek 1930. május 21-én este 9-kor. Bányai számára nem volt ismeretlen a József család, hiszen a költő Jolán nővérével már akkor szerelmi viszonyt folytatott, majd még azon év decemberében házasságot is kötött. Jolán előző év elején vált el rövid házasság után Makai Ödöntől.

Az irodalomtörténészek ma biztosra veszik, hogy Bányai László semmilyen módon nem hatott József Attilára. Valachi Anna kutató úgy látja: Bányai kötete nem más, mint reváns elvált feleségén. Jolán ugyanis elvált férjétől, ám Bányai Lászlóval való a veszekedésekkel és kibékülésekkel tarkított intim kapcsolata évekig tartott.

Az újságírói pályára lépett József Jolán zajos sikert aratott az 1940-es könyvnapra a Cserépfalvi kiadónál megjelent József Attila élete című kötetével. Erre Bányainak szerződést kínált a Pantheon Kiadó egy ellenmemoárra.Bányai könyve nem hozott sikert szerzője számára. A megjelenését követő ledorongoló kritikák miatt már nem készültek el a beharangozott könyvei sem. A sógor ezt követően, egészen 1979-ben bekövetkezett haláláig önnön rehabilitációján fáradozott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bejelentkezés az evára

December 20-án 8–18 óra között fogadja az APEH Győr-Moson- Sopron Megyei Igazgatóságának győri, mosonmagyaróvári és soproni ügyfélszolgálati irodája az egyszerűsített vállalkozói adóra, az evára történő bejelentkezéseket. Ugyanezen a napon Győrött az adóhivatal és a vámhivatal munkatársai közösen tartanak tájékoztatást a 2006. évi személyi jövedelemadó, az eva és a jövedéki törvény változásairól, továbbá a kontroll-adatszolgáltatás benyújtásáról. Tovább olvasom