Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

József és testvérei

Jeles András radikálisan provokatív Biblia feldolgozása, melynek "idegenség és faragatlanság" ugyanúgy szerves része, mint az Ezeregyéjszaka típusú varázslat.
rendező: Jeles András
forgatókönyvíró: Jeles András
operatőr: Babos Tamás
díszlettervező: Perovics Zoltán
producer: Berta László
vágó: Szalai Károly

szereplő(k):
Hunyadkürti György
Nyakó Júlia
Bickei István
Rutkai Bori
Debrei Dénes
Szakonyi Gyürk

A film sztorija

"...Azért csak hallják, s értsék meg kegyelmetek, ha van érkezésök, fogadják jó szűvel, amit úgy kaptam magam is azoktól, kik a test abron-csaitól, s avult donga-bongáitól immá megszabadultak, s poraikat az elődök porával elkeverték, hallgassák kegyesen Józsefnek és testvérjeinek igaz történetét..."

Évek óta foglalkoztatott az ún. "Parasztbiblia" megfilmesítésének gondolata. A "Parasztbiblia" elnevezésű gyűjtemény abban különbözik minden más apokrif elbeszélés-füzértől, hogy itt elejétől a végéig ugyanazt a hangot érzékeljük, s ez a mesélő hang a parasztemberé, akinek a történet megjelenítésekor nincsenek teológiai hátsó- gondolatai, nem áll érdekében mondjuk Ninive vagy Jerusalem pusztulása, de mindenkor kifejezi gyermekien egyszerű és nevetnivalóan faragatlan világértelmezését. Az, ami itt elsősorban megfogja az embert, éppen ez: a történeteken, az Ó- és Újtestamentum elbeszélésein végig-indázó Hang, amely a maga mítikus atmoszférájával, humorával, vadságával s képtelen torzításaival minden elbeszélő mintája és mestere lehetne. (Jeles András) www.port.hu

Kritikák

Port.hu - ij -

"Ez a film szemben a Fehér-Tarr-Janisch örök ismétlődésben hívő
vonulattal, az Erdély-Bódy-Jeles hegygerincen gyalogol, a mindig újat kereső, sokkoló-kísérletező, avantgárd vonalon. Jeles formai kísérletei részben ismerősek lehetnek korábbi filmjeiből. Például a "Kis Valentinó"-hoz vagy az "Álombrigád"-hoz hasonlóan ismét számos szövegrétegből áll össze a film hanganyaga (hol eredeti hangot használ, hol megkér egy - tegyük fel - jegyszedő nénit, hogy hangalámondással kísérje azt). Másrészt az eddigiektől eltérően archaizált narrátor szöveget ír. A szöveges és vizuális rétegek zenei játékként hullámzanak egymáson. E játékos teremtőerő által vezérelt sokféleségség célja, hogy "túl a láthatón feltűnjön a néző előtt valami, ami nem látható", hogy főszereplővé lépjen elő a képzelet.

Jeles kaleidoszkópjában végtelen a tükörképek és törésvonalak száma. Ahogyan Forgách András mondja róla: "filmjei tele vannak olyan fordulatokkal és szintekkel, amelyek teljesen kiszámíthatatlanok, s mindig egy látószöggel több van bennük, egy nézésiránnyal több, mint az ember gondolná". A "József és testvérei" egy radikálisan provokatív film, melynek "idegenség és faragatlanság" ugyanúgy szerves része, mint az Ezeregyéjszaka típusú varázslat."
A teljes cikk

mozinet.hu - Mo

"Az árnyjátékok bizarr és lehengerlően újszerű vizualitása legfeljebb percek erejéig köti le a nézőket, a vallási töredékek rendkívül sok név alkalmazásával és a figurák megkülönböztethetetlenségével történő feldolgozása nagyon megterheli a befogadói oldal tevékenységét. Így hát némi kényszeredett erőfeszítést követően a legedzettebbek is valószínűleg egy legyintés kíséretében feladják az érthetetlenné bonyolított példázatok összerendezését."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégedettek

Olimpia

A NOB szemlebizottsága befejezte kínai látogatását, s a testület vezetője,… Tovább olvasom