Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 3°C Még több cikk.

Józsefvárosi megoldás az erőszakmentes iskoláért

Már hozott eredményt az az erőszakmentes iskolaprogram, amelyet néhány hete vezettek be 3 józsefvárosi általános iskolában - erről számolt be Kocsis Máté, a VIII. kerület alpolgármestere azon a pénteki fórumon, amelyet a Józsefvárosi Roma Szolgálat szervezett.
A "biztonsági kérdés a cigányság tükrében" című rendezvényen több tucat VIII. kerületi diák és józsefvárosi szervezet vezetője vett részt. Az alpolgármester emlékeztetett arra, hogy mekkora médianyilvánosságot kapott márciusban az a józsefvárosi eset, amikor egy diák megverte tanárát és ezt egy tanuló rögzítette, így felkerült az internetre.

Az önkormányzat a probléma megoldása érdekében számos szakemberrel, szervezettel, alapítvánnyal tárgyalt. Végül a Pedagógusok Demokratukus Szakszervezete és az Összjáték Alapítvány erőszakmentes iskolaprogramját fogadták el.

Kocsis Máté leszögezte: nem szabad cigánykérdést csinálni olyasmiből, ami nem az. Így a bevezetett iskolaprogram sem erre koncentrál, hanem sokkal inkább azokra a konfliktusokra, amelyek diák-diák, diák-tanár, és tanár-szülő között kialakulhat. A tréningeken önkéntesen résztvevő diákok, szülők és tanárok 20-20 fős csoportokban próbálják pszichológusok, család terapeuták, mentálhigiénés szakemberek segítségével megbeszélni, felszínre hozni és elsimítani sérelmeiket. Hozzátette: a jelenlegi 3 iskola után jövőre már valamennyi józsefvárosi iskolában bevezetik a programot.

Az iskolai erőszak, illetve bármilyen erőszak a tudatlanságból fakad, ezért leginkább tanulással lehet kivédeni - mondta a fórumon Csorba Zoltán, a Józsefvárosi Roma Szolgálat igazgatója. Minél jobban ismeri, érti valaki a környezetében lévő dolgokat, annál több megoldást talál problémáira - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. dodó 2008. november 07. 16:58
    „"Már hozott eredményt az az erőszakmentes iskolaprogram..."
    -De milyet? Olyant, mint a szegedi, czirokLIFEpéter és gyámja, a mohácsi-klán erőltetett a Móra- és alsóvárosi szülőkre és tanulni vágyó fehér gyermekeikre? Czirokék elpazaroltak-elriszteltek nyolcmillió euró támogatást, az eredményről sajnos azt sem mondhatjuk, hogy nulla, mert egyenesen tragikus! Jónéhány jobbat érdemlő , tanulni akeró fehér gyermeket tettek tönkre!
    Egyébként furcsamód hallgat a mi czirokunk az iskolaprogramról! Talán most a petíciózásért fizet az EU?
    A cikk egyébként jó, DM-es. Kár, hogy már a címben is említett eredményekről nem tájékoztat bennünket!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetvenöt százalékon a Rákospalotai Szemétégető kapacitása

A budapesti légszennyezettség miatt 25 százalékkal csökkentette a Rákospalotai Szemétégető… Tovább olvasom