Délmagyar logó

2017. 08. 18. péntek - Ilona 18°C | 32°C Még több cikk.

Július 1-től változnak a vizitdíj-szabályok

Július 1-től változnak a vizitdíj-szabályok; bővül a fizetés alóli mentességi kör, ugyanakkor bizonyos esetekben emelkedik a díj összege - mondta az egészségügyi miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.
A díjfizetés alól mentességet élveznek a honvédség, a rendőrség, a katasztrófavédelem és az Országos Mentőszolgálat kötelékében dolgozók, amennyiben szolgálatteljesítés során szerzett sérüléseik következtében szorulnak orvosi ellátásra, továbbá azok, akik legalább 30 alkalommal adtak már vért.

A tüdőszűrés szintén ingyenes lesz - folytatta a tárcavezető -, kivétel ez alól a foglalkozás-egészségügy keretében történő szűrés, továbbá nem kell vizitdíjat fizetniük azoknak a 18 év felettieknek, akik még tanulnak és valamilyen ifjúsági egészségügyi szolgáltatás keretében veszik igénybe az ellátást - mondta Horváth Ágnes. Hozzátette: a krónikus betegségben szenvedőknek a jövőben a kórházi napidíjat sem kell megfizetniük, ha a betegségükhöz szorosan kapcsolódó ellátást vesznek igénybe. Vizitdíjat ezeknek a betegeknek eddig sem kellett fizetniük.

Ugyanakkor bizonyos esetekben emelkedik a díj összege - számolt be a döntésről a tárcavezető. Elmondta: a korábbi hatszáz forint helyett júliustól ezer forintot kell fizetnie annak, aki beutaló nélkül megy szakrendelésre, és ez a változás mindenkire - életkorra és betegségre való tekintet nélkül - kötelező.

A változtatás oka - indokolta Horváth Ágnes az intézkedéseket -, hogy sokan "kikerülték" a háziorvost, és egyből a szakrendelést keresték fel. A cél pedig az lenne, hogy a háziorvos "koordinálja" a beteg útját - tette hozzá. A február 15-től hatályos vizitdíj-fizetés tapasztalatairól szólva Horváth Ágnes elmondta: kevesebb az orvos-beteg találkozás és csökkent a hálapénz is rendszerben.

Számadatokat ismertetve közölte: márciusban 2,2 millióan több mint 2,8 millió alkalommal fizettek vizitdíjat, és a felnőtt háziorvosi praxisok átlagos díjbevétele 186 ezer forint körül alakult. A kórházi napidíj esetében az intézmények márciusi bevétele mintegy 600 millió forint volt. Változás lesz az is, hogy júliustól nem kell részleges térítési díjat fizetniük azoknak a nőknek, akik választott orvosuknál szülnek - mondta Horváth Ágnes.

Az egészségügyi miniszter beszámolt arról is, hogy május 1-től 348 gyógyszer ára csökkent, átlagosan 8,3 százalékkal. A termékek között van például antibiotikum, vérnyomáscsökkentő, antipszichotikum és csontritkulás elleni készítmény. Kérdés kapcsán a tárcavezető közölte: a fenntartó dönti el, hogy mi történik a megszűnő kórházaknál az eszközökkel, berendezésekkel.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politika és hétköznapok Hqségről és megcsalásról A köszönet hangján Üzenetek erről-arról

• Zsoli! A szekér hasonlata döcögősre sikeredett! A szekérnek – melyet ökrök szoktak… Tovább olvasom