Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Július végére csökkenhet a szúnyoginvázió

A szakemberek szerint július végére enyhülhet az esténként turistariogatóvá váló balatoni szúnyoginvázió, de szükség lesz újabb kémiai irtásokra, amelyhez - a kimerülő keret miatt - további forrás biztosítására kérte fel a tóparti önkormányzatokat a Balatoni Szövetség (BSZ) egy körlevélben.
Erről Balázs Árpád, a BSZ elnöke, Siófok polgármestere tájékoztatta pénteken az MTI-t. Beszámolója szerint a szúnyoginvázió alábbhagyását Siófok környékén már érzékelni lehet, de ott, ahol a természetvédelmi területek közelsége miatt csak keskeny sávban engedélyezik az irtást, alig észlelhető a beavatkozások hatása a gyorsan betelepülő szúnyogutánpótlás miatt. A szúnyoggyérítést elrendelő kutatócsoport szerint a meleg, száraz időjárásnak köszönhetően, várhatóan július végétől már mindenhol alábbhagy az invázió - tette hozzá a polgármester.

Balázs Árpád leszögezte, ugyan az idei balatoni szúnyogirtásra szánt keret kimerülőben van, de a turisztikai övezet nem engedheti meg magának, hogy emiatt elmaradjon szükséges beavatkozás. Ezért a BSZ körlevélben fordult a tóparti önkormányzatokhoz, hogy készüljenek fel arra, további, a költségvetésükben nem tervezett összeget kell befizetniük a célra. A polgármesterek eddigi visszajelzései szerint több helyen még nem tudják, hogy honnan, de elő kívánják teremteni az összeget. A BSZ hétfőn értékeli ki a válaszokat.

A tóparti önkormányzatoknak a településeik nagyságrendje szerint kell kivenniük a részüket a szúnyogirtás költségeiből, ami egy-egy alkalommal mintegy 9,6 millió forintra rúg. Ilyen invázió idején csak kémiai beavatkozásról lehet szó, amelyből várhatóan még kettőre lesz szükség a főszezon végéig - derült ki a BSZ elnökének tájékoztatásából.

A balatoni önkormányzatok még számolnak azzal is, hogy az egyik, teljesen hatástalannak bizonyult irtás helyett a szolgáltató garanciálisan elvégez majd egy beavatkozást, továbbá arra, hogy a háttérben az illetékes tárcával zajló egyezkedés sikerre vezet, és visszaáll a régi rend, miszerint az állam a jelenleginél nagyobb hozzájárulással, ismét állja a szúnyogirtás költségeinek felét.

Olvasóink írták

 • 4. történész 2010. július 16. 19:51
  „Van pofájuk a megyei választottaknak saját sikerükként elkönyvelni ??A Fideszes országgyűlési képviselőink még levegő vételre sem nyitották ki a szájukat amikor büntetésből_Gyurcsány miatt- egyáltalán nem irtottak szúnyogot Makó térségében. És még ezek a büntetők akarnak polgármesterek lenni ??”
 • 3. nyomdasz63 2010. július 16. 17:31
  „Tegnap alkalmam volt hosszasan figyelni a két gépszörnyet Szeged felett.Távcsővel,és szabad szemmel.
  Ha a permetszórásról valamiféle automata,tachográf,gps,mittudomén adatokat rögzítene,--hát "érdekes" adatok lennének láthatók rajta !”
 • 2. KolompárRómeó 2010. július 16. 16:00
  „1. hozzászólás tótkomlósi 2010.07.16. 15:36

  Megelőztél. Én novembert akartam írni :)”
 • 1. tótkomlósi 2010. július 16. 15:36
  „Sőt, októberre meg is szünhet!
  Ezt a qrva nagy felfedezést!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzgyújtási tilalom több megyében

Több megyében általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el átmeneti időre az illetékes Mezőgazdasági… Tovább olvasom