Délmagyar logó

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 11°C Még több cikk.

Júliustól bárki kérheti a meddővé tételét

Alig több mint másfél hónap múlva minden 18 éven felüli férfi és nő szabadon dönthet arról, hogy kérelmezi-e műtéti úton való meddővé tételét. A szaktárca az Alkotmánybíróság döntésére hivatkozva nem akar szabályozni.
Az Alkotmánybíróság (AB) tavaly az alaptörvénnyel ellentétesnek nyilvánította, hogy jelenleg csak a 35 évesnél idősebbek vagy három vér szerinti gyermekkel rendelkezők kérhetik ezt a beavatkozást, az erről szóló törvény így június 30-án megsemmisül.

Vojnik Mária, az egészségügyi tárca politikai államtitkára elmondta: csak a cselekvőképtelenek esetében szigorítják a művi meddővé tételt, számukra kormányrendeletben fektetnék le, hogy a kérelemhez a gyámhatóság és egy orvos véleménye is szükséges.

A szakma egy része más véleményen van: Szabó István, a Szülészeti és Nőgyógyászati Szakmai Kollégium elnöke korábban többször is úgy nyilatkozott, hogy bizonyos esetekben nem árt korlátozni az önrendelkezés jogát. Nem hiszi például, hogy egy 18 éves fiatal tudatában van annak: döntése egy életre szól. Vojnik Mária szerint viszont az AB határozata nem ad lehetőséget arra, hogy a továbbiakban születésszabályozási célokból az állam korlátozza a művi meddővé tételt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autóbusz és autó ütközött a Lövér körúton

Autóbusz és egy Peugeot Partner autó ütközött tegnap a Lövér körút és a Vas Gereben utca… Tovább olvasom