Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Júliustól jön az extra vonalkód a vényekre

Július 1-jétől már extra vonalkódot is nyomtatnak az orvosok a vényekre. Ez tartalmazza azokat az adatkat, amelyeket eddig szöveges formában írtak rá a doktorok a receptekre - mondta hétfői tájékoztaján Molnár Márk, az OEP Ártámogatási Főosztályának vezetője.
Hozzátette, hogy így a jövőben a gyógyszerészeknek nem kell kézzel bevinniük a betegek adatait a számítógépbe, vagyis rövidül a várakozási idő, és csökken a hibalehetőség is a szakember szerint.

A szöveges adatok a jövőben is szerepelnek a recepteken, újdonság azonban, hogy júliustól az orvosoknak egy extra vonalkódot kell nyomtatniuk a vényekre, amely tartalmazza az összes fontos információt a betegről és a felírt gyógyszerekről. Az új, májusban bevezetett recepteket már úgy alakították ki, hogy ráférjen ez a vonalkód - mondta az OEP Ártámogatási Főosztályának vezetője. Molnár Márk szerint így kevesebbet kell várakozniuk a betegeknek a patikákban, mivel a gyógyszerészeknek nem kell kézzel bevinniük az adatokat a számítógépbe, ráadásul csökken a hibalehetőség is - tette hozzá.

Az extra vonalkódot az orvosok nyomtatják a vényekre. A nyomtatási rendszer fejlesztésére az orvosi praxisok egyszeri, tízezer forintos támogatást kaptak májusban az egészségbiztosítótól. Negyvenöt vényíró szoftver közül választhatnak a doktorok, az OEP ingyen biztosít egy ilyen programot, az ORKÁ-t, amelyet a www.oep.hu-ról lehet letölteni.

Az új vényeket az orvosok térítésmentesen kapják, és nem kell kifizetniük a postaköltséget sem, azt az OEP állja. Molnár Márk leszögezte, hogy a régi vényeket nem kell kidobniuk az orvosoknak, azok korlátlan ideig felhasználhatóak, de az extra vonalkódokat ezekre is rá kell nyomtatni- tette hozzá. Ha az extra vonalkód hibás vagy hiányos, akkor a patikákban a szöveges leírás alapján adják majd ki a készítményeket. Különleges esetekben az orvosok továbbra is kitölthetik kézzel a recepteket, például a beteg lakásán.

A szakember beszélt arról is, hogy néhány orvos már átállt az új rendszerre, és a patikusok szerint ezekben az esetekben a töredékére csökkent a gyógyszerkiadás ideje.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint jön a felhőszakadás és a jégeső

Kiadták a második legmagasabb fokú, narancssárga riasztást a Közép-és Dél-Dunántúlra, valamint… Tovább olvasom