Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 13°C | 24°C Még több cikk.

Június végi meleget mértek a román Duna-szakaszban

Június végi meleget mértek a román Duna-szakasz Giurgiu nevű kikötővárosában, tizennégy megyében pedig árvízre lehet számítani - közölték csütörtökön román hírforrások.
28 Celsius fok meleget mértek csütörtökön déli 14 órakor Giurgiu városában, ahol sok járókelő rövid ujjú trikóban, nyári ingben sétált az utcán - jelentette a helyszínről a Rompres közszolgálati hírügynökség. Ami azt jelenti, hogy ebben a román városban melegebb volt, mint a mediterrán tengerpart bármely pontján - vélik a román meteorológusok.

A Bukaresttől mintegy 60 kilométerre délre fekvő város és környékének lakói nem örülnek a december végi nyári időjárásnak, mert azzal a veszéllyel jár, hogy napokon belül rügyet fakasztanak és kivirágoznak a gyümölcsfák, amelyek aztán a januári-februári fagyokat elszenvedve jövőre nem hoznak termést.

A román környezetvédelmi és vízügyi tárca a nap folyamán árvíz veszélyre figyelmeztette 14 megye hatóságait az elkövetkező napokra várt és kiadósnak ígérkező esőzések és a hegyekben hirtelen beköszöntött olvadás miatt. Három bánsági folyó - a Temes, a Béga és a Berzava - után csütörtökön kilépett a medréből a Fehér-Körös is. Az áradat nyomán víz alá került a folyó felső és középső szakaszán több település, illetve több száz hektárnyi szántóföld.

A hirtelen jött olvadás az ország több vidékén földcsuszamlásokat, sziklaomlásokat okozott. Sziklaomlás zárja el az Olt völgyén át vezető, Erdélyt Dél-Romániával összekötő országutat és vasútvonalat. Legfrissebb jelentések szerint az útvonal megtisztítása a több tízezer tonnányi sziklától sziszifuszi feladatnak bizonyul. Mert ami sziklát a kivezényelt műszakiaknak sikerül felrobbantaniuk és elszállítaniuk, helyében újabb sziklaomlás zárja el a megtisztított útszakaszt.

Ezért a helyszínen járt román szállítási miniszter szerint az Olt völgyi műutat és vasútvonalat várhatóan csak valamikor jövő januárjában nyithatják meg ismét a forgalomnak. Addig a délre tartó kamionforgalmat Nagyszebentől Fogaras és Brassó irányába terelik el. Ez viszont már most kilométerekre nyúló közlekedési dugókat okozott a Brassóból a Prahova völgyén át Bukarest felé vezető fő közlekedési útvonalon.

MTI/ma.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarok az internetes svindliben

Magyar egyetemisták is részt vettek - internetes csalásból származó - 30 millió forint tisztára… Tovább olvasom