Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Júniustól drágább lesz a kenyér

Júniustól tíz-tizenöt százalékkal emelkedik a liszt ára, így emelkedik a kenyér és a pékáruk ára is.

„Azért emeljük most a liszt árát, mert elfogytak a tartalékok, de nem lesz könnyű elfogadtatni az emelt árakat a sütőiparral" – mondta a Kisalföldnek a legnagyobb magyar malmos cég vezetője. Így júniustól tíz-tizenöt százalékkal emelkedik a liszt ára. 

A vezérigazgató úgy véli, egy-két héten belül a kenyér és a többi pékáru ára is emelkedni fog.

– Számítottak az EU-csAz utóbbi egy évben intervenciós gondoktól hangos az ország. Nagy az aggodalom: sikerül-e aratásig átvenni a felajánlott óbúzát, lesz-e elég raktár az új gabonának. Közben pedig a liszt árának emeléséről hallani. A kialakult helyzetről Csordás S. Tibort, a komáromi központú Pannonmill Rt. vezérigazgatóját kérdeztük. A Pannonmill az ország legnagyobb malomipari vállalata, amely júniusban adja át Csornán a második új, nagy teljesítményű malmát.atlakozást követően a piac újrafelosztását célzó árharcokra? – kérdeztük Csordás S. Tibortól, a Pannonmill Rt. vezérigazgatójától.

– Igen. Ám hogy meddig tart, senki sem tudta, és azt magam sem gondoltam, hogy ilyen durva lesz a harc, amely mára kifulladt. Több cég megszüntette malomipari tevékenységét, a nyitott határokból eredő piacszerzés megállt és mindenki a sorok rendezésére törekszik.
Az ágazat a csatlakozás óta soha nem látott veszteségeket könyvelhetett el. A résztvevők mostanra az eredmény és a vagyon terhére áraikkal kilónként több forinttal az önköltség alatt értékesítettek, ezzel javítva az inflációs adatokat. Ez a folyamat látszik most lezárulni és júniustól tíz-tizenöt százalékos lisztáremelést eredményez.

 A pékségek emelnek is árat, meg nem is
A győri Tubica Pékség nem a Pannonmill Rt.-től vásárolja a lisztet, ők a gyermelyit használják.
– Ha valamelyik malomipari cég emeli az árát, akkor a többi is emel. Így van ez a gyermelyieknél is, akik három forinttal drágábban adják a liszt kilóját, ez mintegy tizenkét százalékot jelent. De mi nem tudjuk ezt érvényesíteni árainkban, mert akkor nem lenne még ennyi vásárlónk sem – válaszolta lapunk kérdésére Tuboly Jánosné tulajdonos.
A pékség vezetője hangsúlyozta: januárban múlt két éve, hogy árat emeltek. Hozzátette, hogy a multinacionális áruházak áraival nem lehet versenyezni.
A Gyarmathy Pékség tulajdonosa tőlünk hallott az emelésről, ők a Pannonmilltől vásárolnak.
– A piac nagyon telített, inkább túlkínálat van. Mégis kénytelenek vagyunk árat emelni – válaszolta Gyarmathy Dezső, akinek a pékségében 190 forint a fehér kenyér kilója, a viszontel-
adóknak 165 forintért adja, azok 200–210 forint körül kínálják.
– Információim szerint egyelőre csak az  áremelés szándékát jelentette be a Pannon-Gabona – mondta Füredi Rudolf, a Lövér Sütő Rt. ügyvezető igazgatója. – Véleményünk szerint semmi sem indokolja a liszt áremelését, hiszen az országban nagy búzakészletek halmozódtak fel. Másrészt a piac sem viselné el a sütőipari termékek áremelését, és nem is tervezünk ilyen lépést. Abban az esetben, ha valóban sor kerül a liszt árának emelésére, akkor kénytelenek leszünk máshonnan vásárolni az alapanyagot. 
– Mit szólnak ehhez a pékek, hogyan fogadják az áremelést? S miért éppen most emelnek?

– A pékek előtt a malomipar költségszerkezete nyitott könyv. Ők ugyanúgy tudják, mint mi, hogy ezeknek a rendkívül alacsony áraknak egyszer vége lesz. Eddig részben haszonélvezői lehettek ennek, de leginkább a fogyasztó örülhetett. Tőlünk nyugatra a búza felvásárlási ára alig magasabb, míg a liszt és a sütőipari termékek ára megszégyenítően drágább. A gazdasági kényszer kimondatja az ágazattal az áremelést, és ezzel most eljuthatunk odáig, hogy további veszteséget nem termelünk. Elég lesz mindenkinek az eddig felhalmozottak kezelése. Nem is beszélve arról, hogy jön az új aratás, aminek a felvásárlását finanszírozni kell.
Azért emelünk most, mert elfogytak a tartalékok, vagy már azon is túl vagyunk. Természetesen nem lesz könnyű elfogadtatni az emelt árakat a sütőiparral.

Viszont, úgy gondolom, hamar belátják, hogy a gazdasági törvényszerűség nagy úr, és okosabb, vagy talán szerencsésebb, ha ránk hivatkozva a továbbhárításon dolgoznak, mivel számottevő tartalékokkal ők sem rendelkeznek.

– Tartanak attól, hogy az uniós országokból nagy mennyiségű liszt érkezik Magyarországra?

– Azt nem tudom elképzelni, hogy tőlünk nyugatabbról hoznának be lisztet, hisz az ottani árak sokkal magasabbak. Az lehet, hogy északi szomszédunktól érkezik valamennyi, de a helyzet ott sem jobb, mint nálunk. A malomipar Szlovákiában is tőkefelélésben van. A nyugati államok nem csupán központi intézkedésekkel védik a piacaikat, hanem egyfajta nemzeti vásárlói öntudattal is, tehát csak hazai terméket vásárolnak. Félő, hogy mi ezt még sokáig nem tanuljuk meg, pedig sok ezer hazai munkahely sorsa függ tőle.

– Ön szerint kell tartani a liszt és a kenyér jelentős drágulásától?

– Azzal kell számolni, hogy egy enyhe emeléssel júniusban helyére kerül a liszt ára. Úgy vélem, egy-két héten belül követi ezt a kenyér és a többi pékáru árának emelése. Valószínű, hogy ennek mértékét a pékek időben jelzik, hisz nem tudom elképzelni, hogy az áremelést nem hárítják tovább. Ellenkező esetben az aratás után a malomipar létfelté-
telei szűnnek meg. Azt pedig talán nem kell részletezni, hogy ez mit is jelenthet. Jót biztosan nem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csanádi Imre: Cipómagyarázó

Tovább olvasom