Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Juscsenko és Janukovics koalícióban?

Viktor Juscsenko ukrán elnök csütörtökön bejelentette, hogy kormányalakítási konzultációkat kezdett egykori politikai ellenfelével, Viktor Janukovics volt kormányfővel, és kijevi értesülések szerint egész közel jutottak ahhoz, hogy koalíciót kössenek egymással.
Juscsenko pártja, a Mi Ukrajnánk ugyanis nem tudott megállapodni az úgynevezett "narancsos trojka" másik két pártjával, a Julija Timosenko nevét viselő politikai tömb és a szocialista párt vezetésével. Így a nyugati támogatást élvező ukrán mozgalom, amely annak idején eltávolította a hatalomból a Janukovics vezette oroszbarát erőket, gyakorlatilag már eltemette azokat az elképzeléseit, hogy többséget alkotva a parlamentben, kormányt alakítson. A szakadást ideológiai ellentétek és személyi kérdések okozták.

A Julija Timosenko Tömb és a szocialista párt közölte: ha a Mi Ukrajnánk és a Janukovics irányította Régiók pártja megegyezik egymással, ők ellenzékbe vonulnak. Timosenko, aki a narancsos forradalom után egy ideig Juscsenko miniszterelnöke volt, nagy baklövésnek minősítette az elnök döntését, és úgy vélte: ha Juscsenko kitart új szövetségese mellett, akkor pártja, a Mi Ukrajnánk eltűnik a politikai térképről.

Janukovics csütörtökön újságírókkal beszélgetve kitért annak a kérdésnek a megválaszolása elől, hogy a koalíció létrejötte esetén ő állna-e az új kormány élére.

A márciusi ukrajnai parlamenti választásokat a szavazatok 32,14 százalékával a Régiók pártja nyerte meg. Második helyen végzett a voksok 22,29 százalékával Timosenko tömbje. A Mi Ukrajnánk 13,94 százalékkal csak a harmadik helyre futott be, míg a szocialisták 5,67 százalékot szereztek a választásokon.

hirado.hu/MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

gólparádék és egy parádés meccs

H csoport, 1. forduló:

Spanyolország–Ukrajna 4–0 (2–0) Tovább olvasom