Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Kábelégetés Győrszentivánon

Szeretnénk végre megtudni, hogy mi ez az égett gumihoz hasonló szag, amivel minden délnyugati szélnél a szent-

ivániaknak szembesülniük kell. Féltjük az egészségünket! Tudni akarjuk, hogy kik és mivel szennyezik a levegőnket!

A szag, amelyet olvasóink éreznek, valószínűleg kábeltól származik, melyet Sághy Zsolt önkormányzati képviselő szerint rendszeresen égetnek ismeretlenek. Kérdésünkre elmondta, hogy két főbb, és egy kevésbé használt bázisuk van a hulladékégetőknek Szentivántól nem messze, ahol már évek óta, heti egy-két alkalommal végzik illegális tevékenységüket. Mikor a helyiek tetten érik őket, pár napig nyugalom van, de utána égetnek tovább, mintha mi se történt volna.
A környezetvédelmi főfelügyelőség munkatársa a Kisalföldnek elmondta, egy bejelentés volt Szentiván környékéről, akkor ismeretlenek kábeleket égettek, de rendszeres hulladékégetést nem jelentett nekik senki. Havonta néhány bejelentés érkezik hozzájuk, melyeket nyilvántartásba vesznek, majd kivizsgálnak, és ha tehetik, azonnal intézkednek. Feladatuk azonban nem könnyű, hiszen három megye tartozik hozzájuk, és ha egyszerre többen keresik meg őket, mérlegelniük kell, melyik helyszínre mennek ki.
Legtöbbször magánszemélyek követik el a szabálysértéseket, akik házuk udvarán égetik el saját háztartásuk szemetét. Egy 2001-es kormányrendelet foglalkozik ezzel, amely szerint, ha egy magánszemély vét a szabályozás ellen, akkor az illető – a körülményektől függően – 25–100 ezer forintra büntethető, míg ha nem magánszemély a bűnös, akkor 100–500 ezer forint a kiszabható bírság.
A felügyelőségnél napközben délután négy óra előtt a 06-96/524-000 számon, 16 óra után és hétvégén a 06-20/9463-772-es számon lehet bejelentést tenni, ha valaki lég- vagy vízszennyezést tapasztal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milyen a takarékos otthon?

Ha kellő figyelmet fordítunk a lakás építésekor, átalakításakor az alapvető kellékek beszerzésére, nem csak anyagilag járunk jól, hanem környezetünket is kíméljük. A takarékos megoldások némelyike ráadásul nem is annyira pénz, mint inkább odafigyelés kérdése. Takarékos tippek ingatlantulajdonosoknak. Tovább olvasom