Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Kalandozások az ezerarcú Erdélyországban

Ezerarcú, megismerhetetlen, felfedezhetetlen, ugyanakkor nagyon is közvetlen, barátságos, emberi. Transsylvania, azaz erdőn túli. Véletlen folytán tartják immáron több mint száz éve Drakula őshazájának. Mások pedig Svájchoz hasonlítják Székelyföldet.
Több mint félnapos autós utazás után igazán jólesett a vendégváró köményes pálinka. Csíkszereda és környéke, ahol egy nehezen felejthető hetet tölthettünk el, Soprontól közel ezer kilométerre található. Az oda-vissza út kellemetlenségeit egyáltalán nem bántuk meg, hiszen kárpótolt bennünket az érintetlen táj szépsége, az erdélyiek közvetlensége. Talán nem is lehet néhány mondatban összefoglalni az élményeket, de kísérletet tehetünk rá.

A Gyilkos-tó titka

Erdély, pontosabban Hargita megye egyik legnagyobb látványossága a Gyilkos-tó. A legenda szerint még az 1800-as évek első évtizedeiben a páratlan szépségű Eszter nevű lányt egy rabló vitte magával. A lány segítséget kérve a völgybe menekült, ekkor szakadt rájuk az ég, hatalmas eső és vihar közepette. A lezuhanó sziklák alatt lelte halálát a lány és elrablója. A másik történet szerint, amely ugyancsak a XIX. században történt, pásztorok hatalmas juhnyájat legeltettek a hegyekben, míg egy borús napon felhőszakadás tört ki, maga alá temetve az embereket s az állatokat. Hogy melyik az igaz történet, talán már nem derül ki, az mindenesetre bizonyos, hogy a tó közepén egy rózsa emlékeztet a legendáriumra.
A Gyilkos-tó és környéke mára igazi turistalátványosság lett. Akár gyalogosan, akár csónakkal körbejárhatjuk a tavat. Néhány kilométerrel lejjebb, alig két-három óra gyaloglás után érkezünk meg a Békás-szoroshoz. Az átjáró alján árusok fogadnak. Igazi piac ez, nyüzsgő élettel, kirándulókkal. Alkudni nem csak lehet, egyenesen kötelező. Az árus akkor sértődik meg igazán, ha valaki alku nélkül elmegy a portékája mellett. Csak példaként vegyünk egy kalapot. Hatvan ron (az új lej), vagy forintra átszámítva közel ötezer forint. Néhány perces „ennyiért nem kell”, „olcsóbban már nem éri meg eladni” párbeszéd után négyezerért hozzájutunk. Jól járt az árus, s jól mi is. A kérdés már csak az, mikor is fogom használni a jó pénzért megszerzett kalapot.

Nem hallhatnak emberi szót

Autóval nem érdemes a Békás-szorosba lemenni, mert könnyen úgy járhatunk, hogy felforr a víz, vagy éppen felmelegszik a fék. A kimerítő gyaloglás után megfogadjuk, másnapra valami könnyebb programot választunk. Adódik az alkalom, hogy megnézhetjük a medve-visszavadító telepet. A telep vezetője, Bereczky Leonárdó Sopronban végzett vadgazda szakon. Majd visszaköltözött Erdélybe és belevágott az Európai Unió által is támogatott projektbe. Az út során az édesapja vezet bennünket. Megtudjuk, az árván maradt medvék egy évig vannak náluk. Ezen idő alatt emberi szót nem hallhatnak. Különben nem szoknák meg a vadonban az életet. Az eljárást úgy dolgozták ki, hogy az állatnak saját magának kell megtalálnia a táplálékát, fokozatosan nehezítve a dolgon. Egy medvét azonban nem sikerült visszavadítani, így őt a ritkán erre tévedőknek megmutatják.

Medve testközelből

Megérkezünk, a medve sehol. Vezetőnk kibontja a villanypásztort, mondja, megkeresi és kihozza nekünk. Talán nem kellene, hiszen mégiscsak egy ötéves medvéről van szó. Rövid idő múlva előkerülnek mindketten. Most lehet fényképezni. Fejünkben már előre gondolunk: jó lenne lehagyni a képről a drótkerítést. Egy-két felvételen ez sikerült is, így ezeket tartjuk meg. Jó lesz majd megmutatni az itthoni rokonoknak, ismerősöknek: testközelből láttunk egy medvét. És persze a mancsát is megcsiklandoztuk...

Erdély is fejlődik

Azon a napon, amikor a csíkszeredai piac feltérképezése, a jófajta pálinka és juhtúró, illetve a sajt beszerzése a cél, meglátogatom a Hargita Népe napilap szerkesztőségét. Hecser Zoltán fogad. Beszélgetünk, no nem a politikáról, az legyen most közömbös. A családokról, az itt élőkről, a gondokról, örömökről esik szó. A kiadóigazgató elmondja, többször járt már Sopronban, így közös élménybeszámolót tartunk. Az mindenesetre kiderült: a fejlődés Erdélyt sem kerülheti el. Sorra nyílnak a bevásárlóközpontok, a magyar tulajdonú szállodák, honfitársaink egyre több földet vásárolnak. Külföldi pénzből épülnek utak. Arra viszont nem találtunk választ, milyen lesz az Erdélyben élő másfél millió magyar jövője, ha a jelenleg Magyarországon tanuló értelmiségi fiatalok nem mennek vissza szülőföldjükre.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzött

az ETO KC

Kézilabda

A férfiaknál hagyomány, hogy augusztusban megrendezik a Balaton-kupát.… Tovább olvasom