Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Kalandpark és régészeti központ nyílik Budán

Régészeti központ és az Indiana Jones-filmek élményvilágát idéző kalandpark nyílik - a tervek szerint 2011 végéig - Budapest XI. kerületében, a Magyar Honvédség egykori ruházati raktárbázisa helyén.
A Kulturális Örökségvédelmi Szakszolgálat (KÖSZ) által működtetett KÖSZ-pont Közép-Európa legnagyobb kulturális örökségvédelmi bázisa lesz, amely egyszerre szolgálja majd a szakembereket és a nagyközönséget.

Mint azt Virágos Gábor, a KÖSZ főigazgatója a beruházást beharangozó csütörtöki budapesti sajtótájékoztatón elmondta, a 23 ezer négyzetméteren elterülő új bázison a társintézmények, a szakma képviselői minden igényt kielégítő adatbázist vehetnek igénybe, a tudományos munkát speciálisan felszerelt helyiségek, műhelyek, laborok segítik majd. A létesítményben oktatási célra szolgáló helyiségeket, vendégszobákat és előadótereket is kialakítanak.

A KÖSZ által felügyelt ásatásokon előkerült tárgyak - melyek nagy mennyisége indokolta többek között a bázis kialakítását - látványraktárakba kerülnek, így bárki megtekintheti azokat.

Az interaktív kalandparkban ásatáson vehetnek részt az érdeklődők, akik egyebek mellett eredeti elemekkel megkomponált középkori templomot, temetőt és római kori villát "tárhatnak fel".

Virágos Gábor felidézte, hogy a KÖSZ 2007 áprilisa óta látja el feladatát, többek között a nagyberuházásokat megelőző régészeti szakmunkák, szakértői felmérések elvégzését és a műemléki értékek kutatását. A szakszolgálatnak négy vidéki bázisa van - Szombathelyen, Pécsett, Szegeden és Nyíregyházán -, de egyebek mellett a leletek mennyisége és a feltárt területek nagysága miatt szükségessé vált az infrastruktúra átalakítása.

Vásárhelyi Tibor, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. ingatlanvagyonért felelős vezérigazgató-helyettese a sajtótájékoztatón közölte: a KÖSZ 2008 novemberében kereste meg őket azzal, hogy a feltárt anyaghoz szükségük lenne egy raktárbázisra, s 2008 decemberében meg is született a döntés, hogy a Daróci utca 3. szám alatti ingatlan, a Magyar Honvédség egykori textilellátó és ruházati raktárbázisát bocsátják rendelkezésükre.

Mint azt Somogyi Botond, az Oktatási és Kulturális Minisztérium beruházási főosztályvezetője kiemelte, a szaktárca 200 millió forinttal támogatja a beruházást. Hozzátette ugyanakkor, hogy még lesz forrás a fejlesztés folytatásához. Terveik szerint ideiglenesen a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Természettudományi Múzeum bizonyos raktáraiból is ide költöztetnék át az ott őrzött anyagot.

Virágos Gábor KÖSZ-főigazgató elmondta, hogy a raktárbázis felújításának első fázisában a többi között az irodaterek megújítása és az első raktárhelyiségek kialakítása szerepel, a második fázisban épül meg a kalandpark és a látványelemek - ez utóbbit a tervek szerint európai uniós pályázatból finanszírozzák majd. A fejlesztés harmadik fázisában épülhetnek meg a szobák és az oktatótermek.

A KÖSZ tájékoztatása szerint az OKM által biztosított 200 millió forint az első fázis megvalósítására elegendő, amelyre már kiírták a közbeszerzési pályázatot, s amelynek kivitelezése reményeik szerint tavasszal el is indulhat. Ezzel párhuzamosan pályáznak a második ütemhez uniós forrásra, s ha megkapják, nyáron a kalandpark kialakítása is elindulhat. Az összességében másfél milliárdos beruházás várhatóan 3 év alatt készül el teljesen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Értékes Kossuth relikvia Monokon

Értékes családi örökséget kapott a monoki Kossuth Lajos Emlékház az 1964 óta Amerikában élő,… Tovább olvasom