Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kállai: a cigányságnak nem kell többé ˝vándorolnia˝

Kállai Ernő kisebbségi ombudsman szerint közös felelősségünk, hogy a mindennapokban is arról biztosítsuk a roma polgárokat: a Cigányság világnapja ma már csupán emléknap, egy régi hagyomány ünnepe, és nem kell többé "vándorolniuk", menekülniük saját hazájukból.
A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa március 19-e, a Cigányság világnapja alkalmából kiadott közleményében emlékeztetett: ez a nap szimbolikus ünnep a roma közösségek életében, a cigány közösség arra emlékezik, hogy a hagyomány szerint "egykoron ezen a napon indultak tovább a romák a téli szálláshelyükről vándorolni". Az ombudsman szerint ez a nap mára új jelentéstartalmat is kapott.

Az 1990-es évek közepétől - a diszkrimináció és a megélhetés kényszere miatt - sok roma indult útnak addigi életét, összegyűjtött javait feladva a jobb élet reményében Nyugat-Európába és a tengerentúlra - írta az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében Kállai Ernő.

Az ombudsman úgy fogalmazott: napjainkban a gazdasági és társadalmi válság együttes hatásaként a szélsőséges, kirekesztő nézetek egyre erősödnek, s a magyar közbeszédben az elmúlt húsz évben sem alakult ki egységes és erős konszenzus a kirekesztő, diszkriminatív megnyilvánulások ellen.

"A romák sérelmére elkövetett gyilkosságsorozat hatásaként, valamint a sajtóban, az interneten és ma már az utcákon is eluralkodó gyűlölethullám miatt a cigány közösség tagjai körében sokan érzik úgy: maguk és családjuk biztonságáért kell aggódniuk saját szülőföldjükön" - fogalmazott Kállai Ernő.

A kisebbségi biztos utalt arra, hogy március 21-e a faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napja, amely szintén arra figyelmeztet: "mindannyiunk felelőssége, hogy az emberek egyenlő méltóságát soha többé, senki ne vonhassa kétségbe bőrszínük, származásuk alapján".

Az ombudsman bízik abban, hogy ennek az emléknapnak az üzenete eljut mindazokhoz, "akik a hétköznapokon közönnyel figyelik az országban zajló kirekesztő folyamatokat".

Olvasóink írták

 • 10. Horton 2010. március 20. 19:28
  „" dodó "

  Nekem is az első gondolatom az volt, hogy a világon csak két faj létezik, akiknek soha nem volt és nem is lesz hazájuk,mert sehol sem türték meg őket...<moderálva>”
 • 9. maros50 2010. március 19. 23:31
  „Kolompár Rómeó!
  Mellé fogtál,mert Indiában rossul váltják a forintot.”
 • 8. Pinaman 2010. március 19. 22:11
  „aki a cidanytot batsa annak velem gyulik meg a baja”
 • 7. KolompárRómeó 2010. március 19. 21:58
  „India jó hely. Onnan nem kéne menekülniük. Én támogatom adóm 1%-ával, hogy ne kelljen többet rettegniük (abból 1 szűkebb család, azaz olyan 10 fő húzhatna el innen).”
 • 6. dodó 2010. március 19. 20:06
  „A világtörténelemben két népnek nincs kötődése a földhöz, mint szakrális nemzetmegtartó dologhoz, és a termelőmunkához (a kereskedés nem termelőmunka): a zsidóságnak és a cigányságnak.
  Az ő esetükben ezért nem lehet értelmezni a haza fogalmát. Ők mindig másokét fogják felélni.”
 • 5. flexsnake 2010. március 19. 13:50
  „3. lesz ha bejegyezteted. Semmiből nem tart, ingyenes.
  De van magyarok világnapja viszont. Magyarságé még nincs.”
 • 4. flexsnake 2010. március 19. 13:48
  „,,A kisebbségi biztos utalt arra, hogy március 21-e a faji megkülönböztetés elleni nemzetközi küzdelem napja"
  Nem barátom, az bizony a költészet világnapja, szerezz be egy naptárt amibe ez fel van tüntetve.

  Én azt hiszem ez a cigányság eddig sem vándorolt, legfeljebb kinéztek külföldre majd hazajöttek mert külföldön nem kapják készen a kolbászkerítést.”
 • 3. savos 2010. március 19. 13:30
  „Szép ünnep a mai! Magyarság világnapja miért nincs?”
 • 2. tomix 2010. március 19. 12:31
  „pedig vándorolhatnának még egy kicsit”
 • 1. maros50 2010. március 19. 12:28
  „527 éves az első cigány nyelv emlék (Johannes Von Grafing)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pomogáts Béla kilépett a Kossuth-díj bizottságból

Pomogáts Béla nem kíván részt venni a továbbiakban az Állami Kossuth-díj Bizottság munkájában, mert… Tovább olvasom