Délmagyar logó

2017. 05. 28. vasárnap - Emil, Csanád 14°C | 25°C Még több cikk.

Kállai Ernő: felgyorsult a nemzeti kisebbségek asszimilációja

Olyannyira felgyorsult a nemzeti kisebbségek asszimilációja Magyarországon, hogy néhány évtizeden belül eltűnhet az a sokszínűség, ami szinte egyedülállónak számított Európában - mondta Kállai Ernő kisebbségi ombudsman az MTI-nek.
A nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa közölte: a Magyarországon kisebbségi közösségként elismert 12 nemzetiségről és a cigányságról szinte semmit nem tud a politika és a többségi társadalom, ezért még az idén - pénzhiány miatt egyelőre csak a képviselők, a döntéshozók és a területen dolgozók számára - kötetet készítenek e közösségek múltjáról, jelenéről. A "kisebbségek kézikönyve" mellett olyan könyveket is összeállítanak, amelyek a 13 hazai kisebbség mesevilágát mutatják be, ehhez iskolások számára rajzpályázatot hirdetnek.

"A célunk az, hogy bemutassuk, az egyetemes magyar kultúra részeként milyen hatalmas értékeket képviselnek a kisebbségek" - hangsúlyozta az ombudsman, hozzátéve: a politikai érdekképviseletben ez nem igazán tükröződik. Kiemelte, hogy a kisebbségek parlamenti képviseletét másfél évtizede nem tudják megoldani Magyarországon, már abban is kételkedik, hogy a 2014-es választásokon lehetnének kisebbségi jelöltek. Kitért arra: az általa életre hívott II. Kisebbségi Kerekasztal részletesen kidolgozta a kérdést, s az anyagot átadták a kormánynak, de számára úgy tűnik, hogy az Országgyűlés a Nemzetiségi Fórum megalakítása mellett újra elölről kezdené a munkát. Kállai Ernő nem tekinti kisebbségi képviseletnek azt, hogy az Országgyűlésben kisebbségi származású képviselők is ülnek. Rámutatott arra: ha megvalósulna a parlamenti képviselet, a kisebbségeknek lenne tényleges politikai súlyuk és nem lehetne megkerülni az érdekeiket. Beszámolt arról is, hogy tavaly "csúcsot döntött" az ügyszámuk. A több mint ezer beadvány gondozása mellett a hivatalból indított vizsgálatok, az átfogó jelentések elkészítése óriási terhet jelent 10-12 munkatársának. Az ombudsman egyebek mellett közbenjárt a szekszárdi Német Színház működése, a lengyelek és a görögök anyanyelvű iskolai képzése, a szlovénok első tájházának megalapítása érdekében. Utalt arra, hogy mint kisebbségi ombudsman tavaly elsőként élt azzal a joggal, hogy rendkívüli eset miatt napirend előtt felszólaljon az Országgyűlésben. (Annak kapcsán szólalt fel, hogy előző nap Tatárszentgyörgyön egy ötéves kisfiút és édesapját agyonlőtték, ez volt a második halálos kimenetelű támadás romák ellen.)

Kállai Ernő közölte: az utóbbi két évben felerősödött a nemzetközi érdeklődés a Magyarországon élő kisebbségek helyzete iránt, ebben nagy szerepet játszik a romák elleni támadássorozat és a szélsőségek megerősödése is. Megfogalmazása szerint paradigmaváltásra van szükség kisebbségi kérdésekben, mert az utóbbi 20 év eredményeit tekintve be kell látni: nem történt lényegi változás. Az országgyűlési biztos úgy látja, hogy a cigányság integrációjára vonatkozó törekvések nem igazán hatékonyak, a nemzetiségek életében pedig felgyorsult az asszimilációs folyamat. Az ombudsman mindkét jelenséget óriási problémának tartja.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. maros50 2010. január 24. 17:57
  „" 20 év eredményeit tekintve kisebbségi kérdésben lényegi változás nem történt",így túlságosan általános nem mond semmit .Azt kell vizsgálni,hogy négy évenkét a kormányok mit tettek például a cigánykérdés megoldása tekintetében.A horn kormány a 3 miliárd forintos ígéretével,amiből aztán nem lett semmi,a gyurcsány kormány aki nem látja a romákat.A legnagyobb érdem az Orbán kormányt illeti oktatás, foglalkoztatás,telepfelszámolás tekintetében.”
 • 24. dodó 2010. január 24. 16:29
  „"Cigányul tanulnak a magyarok, hogy ne zárják be az iskolát
  Egyetlen cigány sincs a faluban, mégis minden gyermeknek cigány nemzetiségi oktatásban kell részesülnie.
  2010/01/23 - 20:40

  Egyetlen cigány sincs a faluban, mégis minden gyermeknek cigány nemzetiségi oktatásban kell részesülnie azért, hogy az iskola megmaradhasson. Így lett a sündisznópörköltből és a Dózsa György izzó koronáját készítő kovácsból tananyag.

  A Zala megyei Pusztaederics gyermekeinek cigányul kell tanulnia. Mindenki tudta, hogy ez az ára: cigány kultúrát tanulnak a gyermekeink, vagy megszűnik az iskola - meséli Gál Lászlóné, Pusztaederics polgármestere. A 190 lelkes, Zalaegerszeg és Lenti között fekvő kis zalai falunak valójában már a hetvenes évek óta nincs iskolája, a gyerekek egy másik község lakóival együtt a szomszédos Tófejre járnak át. 2007-ben aztán kiderült, hogy ez sem elég: 120 gyerek kellett volna az iskola megmaradásához, de csak 91 volt.
  Ha pedig Pusztaederics, a dimbekdombok között meghúzódó falucska ízesen beszélő nyolc gyereke zalaegerszegi tanuló lesz, akkor hiába a kastélynak hívott, gyönyörűen felújított polgármesteri hivatal; hiába jut minden helyi fiatalra széles sávú internet és számítógép; hiába lóg szociális kolbász a hivatal kamrájában; hiába kezdi meg működését a falu panziója tavasszal; kész, vége, elveszítik a fiataljaikat - olvasható az FS portálon.
  Ekkor jött az ötlet: alakuljanak át cigány nemzetiségi iskolává. Cigány ugyan egy sem él Pusztaedericsen, ám Tófejen és Baktüttösön van néhány család. Igaz, nem jut a gyerekeikből minden osztályba, de nemzetiségi iskolaként 15 diák helyett nyolc is elég évfolyamonként. Pusztaedericsen az összes szülő aláírta a beleegyező nyilatkozatot, és megszerezték a falu alatt fekvő gáztároló "gazdájának", az E.ON-nak a 90 millió forintos támogatását az iskola felújításához. Lett új ablak, fűtés, még napkollektor is. A tanárok pedig összeállították a tananyagot. A gyermekek így a cigány temetésekről tanulnak, magyar népi dalok helyett cigány dalokat énekelnek, néptánc órán a cigány csárdásra ropják..."(Szent Korona Rádió)”
 • 23. antikos 2010. január 24. 16:11
  „Röhej:)

  Épp azért csökkenek a nemzetiségek, mert cigányosodunk...”
 • 22. 751510 2010. január 24. 16:04
  „Elítéli a rasszizmust, de külön cigány képviseletet akar. Hmmm...”
 • 21. N.P. 2010. január 24. 15:44
  „flexsnake 2010.01.24. 14:24
  Amit mondasz az egyszerűen nem igaz!
  Szociológiáról papolsz, de ennek a kulturális vetületéről jegyezném meg: az északi államokban éppen a kulturális gyökerek ( protestáns etika! ) miatt olyan kicsi a korrupció.

  "Sem engem sem még rajtam kívül pármillió embert nem érdekel egyik kisebbség kultúrája sem." -- ugye tudod, hogy ezen a kontinensen (pláne a világon) mi magyarok alig mérhető kisebbség vagyunk..!!”
 • 20. hírfigyelő 2010. január 24. 14:59
  „18. flexsnake
  Magam sem hiszem el, de egyetértek!
  A törvények egyformán való betartása! Ennél jelenleg nincs fontosabb!”
 • 19. theseus 2010. január 24. 14:49
  „Ez Kállai nemzetiségére éppen nem vonatkozik, a többiek nagyrészt már tényleg beolvadtak.
  Egyébként tényleg vannak olyan felmérések, hogy a 8. kerületben a nem cigány gyerekek a többségi cigányok szokásait kezdik felvenni, de az ország nagy részére ez talán még nem jellemző.”
 • 18. flexsnake 2010. január 24. 14:24
  „13. hagyjuk ezt a kultúra dolgot. Sem engem sem még rajtam kívül pármillió embert nem érdekel egyik kisebbség kultúrája sem. Nem kell hogy érdekeljen. Az én kultúrám se érdekelje őket. A kultúrával nem kell takarózni mikor szociológiai kérdéseket feszegetünk. Az szociológia hogyan tud élni a különböző népcsoport egymás mellett. Nem, nem kell erőszakkal beolvasztani, nem is lehet. A törvényeket kell megkövetelni egységesen mindenkin. A kultúrának semmi köze a bűnözéshez sem a viselkedésképtelenséghez. A kultúra a múzeumban van nem egy putriban a plazma mögé bújva.”
 • 17. maros50 2010. január 24. 14:24
  „csakhogy!
  9. Mitjelent,hogy "mádzsár"? Olyat ne írjál le aminek nem tudod a jelentését.A lovári nyelvben ilyen szó nincs !”
 • 16. Yucca 2010. január 24. 14:21
  „14. mosómasa: egyetértek!!!!”
 • 15. TrombiFrédi 2010. január 24. 13:42
  „Pedig senki sem kényszeríti őket asszimilálódásra, s ennek a folyamatnak a felgyorsulása jelzés értékű a saját gyökereikhez való kötődés erősségét illetően!”
 • 14. mosómasa 2010. január 24. 13:37
  „Az lehet, hogy a többi kisebbség asszimilálódik,bár lehetőségük meg van a fennmaradáshoz: iskolák ,sajtó,stb., de a cigányság pont az ellenkezőjét teszi! Nem hogy nem asszimilálódik, még beillleszkedni sem akar.”
 • 13. N.P. 2010. január 24. 13:23
  „flexsnake 2010.01.24. 12:54

  A nemzetiségek asszimilációja, értékes kultúrájuk eltűnése bennünket - többségieket - is szegényebbé tesz. Nem pusztán szociológiai kérdés.
  Fogalmunk sincs mi a roma zene. Nem azonos a "cigányzenével" - nagyon nem. A cigányság nem akar, és az elmúlt 400 évben nem is asszimilálódott. achilleus 2010.01.24. 09:25 Utolsó két mondatát pedig jó lenne megszívlelni.”
 • 12. dblaci 2010. január 24. 13:10
  „Nálunk az asszimiláció azért van, mert magyarnak lenni büszkeség. Itt mindenki élhet kisebbségként, aki a normákat betartja (a magyarellenes kisebbségeket tehát nem számítjuk ide). Bezzeg "szlovákiában" kényszerrel asszimilálják a megszállt magyarokat.”
 • 11. flexsnake 2010. január 24. 12:54
  „Egy pusztán szociológiai kérdést nem lehet politikai eszközként kezelni. Szerintem 100emberből jó ha egy tud valami örmény ételt elmondani hogyan készül, vagy egy szerb édesség receptjét esetleg, ezzel szemben 100emberből 99 tudja milyen a roma zene. Akkor hol itt a rossz asszimiláció? Sehol. Értelmetlen tanulmány, olvastam már ezernyi ilyet.”
 • 10. honorus 2010. január 24. 12:36
  „"Olyannyira felgyorsult a nemzeti kisebbségek asszimilációja Magyarországon, hogy néhány évtizeden belül eltűnhet az a sokszínűség, ami szinte egyedülállónak számított Európában - mondta Kállai Ernő kisebbségi ombudsman az MTI-nek."

  Ez a sokszinűség is hozzájárult 1920-ban egy katasztrófális szerződés aláírását követően az ország jelenlegi méretéhez.”
 • 9. csakhogy 2010. január 24. 11:59
  „mosz is csak azért kissebség mert a töbségük börtönben van. Ja van olyan település a környéken ami tiszta mádzsár? szerintem már nincs. mindenhol el kell viselni a "kicsiket" lassan a nahy H betűt lehet C re cserélni.”
 • 8. flexsneke 2010. január 24. 11:38
  „Bocs, elírtam, nem helyes, mert ez Magyarország, egy kisebbség pedig nem akarja megenni az őt eltartó nemzetet.”
 • 7. kertészke 2010. január 24. 11:17
  „Csak nehogy megtorpanjon az a gyorsulás! Egyébként ha csak a a színeket nézzük akkor egyszerű genetik az egész, a színek maradnak sajnos:(”
 • 6. vimvirepellere 2010. január 24. 11:15
  „Na és erről ki tehet, mármint, hogy nincs képviseletük? Az a törvényhozás, aki utána a leghangosabban jajveszékel a rasszizmus miatt, holott épp ez a döntési deficit mutatja, hogy valójában micsoda képmutatás folyik ebben az országban. Amiért végső soron majd a rasszista és elutasító társadalmat okolják.

  A fenti tanulmány egyébként dicséretes, majd nyom nélkül összefűzik a korábban született tízezer hasonlóval, és pár hónap múlva újabb súlyos milliókból készítenek egy hasonló semmitmondó baromságot.”
25 hozzászólás
12
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 3. héten megtartott ötös lottó és joker számsorsoláson… Tovább olvasom