Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kaltenbach: alacsony regisztráció

Az őszi kisebbségi önkormányzati választásra jelentkezők alacsony arányát a választási rendszer kritikájaként értékelte a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok országgyűlési biztosa. „Ez súlyos kritikája a rendszernek” – fogalmazott Kaltenbach Jenő, utalva arra, hogy pénteken délig az Országos Választási Iroda adatai szerint mindössze 77 ezer választó kérte kisebbségi névjegyzékbe vételét. A 2001. évi népszámlálás adatai szerint 443 ezren vallották magukat a 13 kisebbség egyikéhez tartozónak. A jegyzékbe vételt június 1-je és július 15. között kérhetik az érintettek.

Átalakul a közgyógyellátás

A szociális törvény 2005. évi módosításával július elsejétől átalakul a közgyógyellátás. Az új rendszerben havi legfeljebb 12 ezer forintos keretet használhatnak fel a rászorulók betegségük kezelésére, ami indokolt esetben évi 6 ezer forinttal bővíthető.

Gyógyszerárváltozások

Ezernégyszáz támogatott gyógyszer ára emelkedik július 1-jén, háromszázé csökken, és szintén e hónaptól új receptpapírokra írnak orvosságot, gyógyászati segédeszközt és gyógyfürdő-szolgáltatást az orvosok. Az áremelkedés átlagosan 2–2,5 százalékos lesz, az 1400 patikaszerből ezernek az árnövekedése nem éri el a száz forintot.

Ellátási gondok lehetnek

Súlyos ellátási gondokat okozhat az egészségügy területén, hogy június 30-án lejár az úgynevezett színlelt szerződések alkalmazásának határideje. Elsősorban vidéken, ahol most is orvoshiány van, sérülhet a betegellátás, hiszen lesznek olyan orvosok, akik nem hajlandóak magukat „visszaminősíttetni” közalkalmazotti bérbe. Vannak vidéki kórházak, ahol 30–35 százalékos a szakemberhiány, különösen az intenzív terápiás, a radiológiai, a traumatológiai és a pszichiátriai területen, ahol most, a jogszabályváltás következtében még rosszabb lehet a helyzet.

Még tart a viharok utáni kárelhárítás

Országszerte tart a szélviharok utáni károk elhárítása, a katasztrófavédelemhez eddig mintegy 1200 segítségkérő hívás érkezett. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lomtalanítás

Bágyogszovát. A Rekultív kft. lomtalanítást tart a településen július 3-tól július 8-ig. Az… Tovább olvasom