Délmagyar logó

2018. 05. 22. kedd - Júlia, Rita 15°C | 25°C Még több cikk.

Kamatadó: csak helyenként élénkül az ingatlanpiac

A közvetítők, forgalmazók Győrött és Mosonmagyaróváron nem tapasztalják, hogy a kamatadó hatással lenne az ingatlanpiacra. Sopronban viszont jelentős a növekedés.
Az ingatlan mindig jó befektetés, és úgy gondolnánk, most különösen, hiszen a bankba tett pénzünket kamatadó terheli, az ingatlanok viszont csak ritka esetben veszítenek értékükből. A gyakorlat azonban, legalábbis egyelőre, mást mutat. Körképünkben ezt erősítik meg a megkérdezett ingatlanközvetítők.

Győr: kis lakásból minden elkelne

Még nem tapasztalják, hogy a kamatadó hatással is lenne az ingatlanpiacra, mondja Kovács József, az Első Győri Inköz Kft. ügyvezető igazgatója. A szeptember elseje előtt elhelyezett betétek ugyanis a lekötési idő végéig mentesülnek a kamatadó alól. Majd évek múlva, a futamidő lejártakor talán többen elgondolkodnak rajta, mi éri meg jobban. Az ingatlanpiacon most talán mintha kicsit élénkülés lenne, az idén nem volt a szokásos nagy nyári „leállás” sem. Kovács József szerint a forgalmuk átlagos.
Az Otthon Ingatlaniroda Kft.-nél Imre Ildikó is azt válaszolja kérdésünkre, hogy csendes ez a szeptember. A kínálat bőséges, csak hát a kereslet... Kivétel talán, hogy kis lakásokból minden mennyiséget el tudnának adni.
Az EM Ingatlanközvetítő Bt.-nél változónak ítélik meg az ingatlanpiac helyzetét. Mindenesetre optimisták, élénkülést várnak, de ehhez a kamatadónak nem sok köze van.
A Pannon Udvar tapasztalatai szerint sem a kamatadó miatt fektetnek ingatlanba az emberek. A piac közepesnek mondható, van ugyan kis élénkülés. A cégnél úgy vélik, szeptember vége felé javul a helyzet, amikor az emberek a nyár után kicsit „magukhoz térnek”, s akinek még van némi megtakarítása, ingatlanba fekteti. Akár egy garázst vesz, akár kisebb üzletet, ami még a megélhetésben is segíti. Megerősítik, hogy a kis lakások iránt valóban nagy a kereslet. Különösen az egyetemi, főiskolai év kezdetekor. Nem újdonság ugyan, de egyre többen vannak, akik úgy gondolkodnak, hogy albérlet helyett inkább lakást vesznek tanulmányaikat folytató gyermeküknek. Ez egyrészt maradandó és értékőrző befektetés, másrészt a havi törlesztés általában nem magasabb, mint a lakbér, s a költség tovább csökkenthető, ha például a diák valamelyik társát albérlőként a lakásába fogadja...
Az illetékhivatalok forgalmán sem látszik „szokatlan” jelenség. Az adásvételt a szerződéskötéstől számított harminc napon belül kell bejelenteni az illetékhivatalnak, a feldolgozás is időt vesz igénybe – egyelőre kár is firtatni, a kamatadónak vagy akármi másnak milyen hatása van az ingatlanpiacra.

Sopron: nagyobb forgalom

– Az ingatlanok adásvétele szempontjából mindenképpen aktívabb volt az idei soproni nyár, mint a korábbi években – nyilatkozta lapunknak Kocsis Lajos, az Otthon Centrum Sánta & Co. Ingatlanforgalmazó Kft. üzemeltetési vezetője, aki elmondta: irodájuknál mintegy 30–35 százalékkal nagyobb forgalmat regisztráltak az előző esztendőhöz viszonyítva. Meglátásuk szerint a tendencia alakulásában a befektetési szándék döntően játszhatott közre. Nevezetesen az, hogy a szabad tőkével rendelkezők ilyen formában próbálták megőrizni pénzük értékállóságát, másrészt így szeretnék kikerülni a kamatadót. Luxusadó ugyan már létezik, de az a százmillió forint fölötti villákra vonatkozik, míg a tervezett ingatlanadóról egyelőre semmi konkrétum nem tudható, az se, milyen értéknél húzzák meg végül a határt.
Mosonmagyaróváron az ingatlanközvetítők hasonló tapasztalatokról számoltak be. Takács Tibor, a Talea Ingatlanforgalmazó vezetője szerint nem nőtt az elmúlt hónapokban a lakások iránti kereslet. A szakember a kamatadó bevezetéséről szóló első híradások után maga is azt gondolta, hogy fellendül a forgalom, de nem így lett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíj a külföldön tanulóknak

Külföldön tanulók és kutatók kaptak ösztöndíjat tegnap a megyeházán. A 2.800.000 forint alapítói… Tovább olvasom