Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Kamionstop nyárra

Szombattól újra hatályba lépett a kamionok hétvégi és munkaszüneti napjaira vonatkozó közlekedési tilalomról szóló GKM-rendelet, amely augusztus 31-ig lesz érvényben.

A rendelkezés szerint szombat reggel 8 órától vasárnap este 10 óráig a 7,5 tonnánál nehezebb megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek nem vehetnek részt a közúti forgalomban.

A munkaszüneti napokon a megelőző nap 22 órától a munkaszüneti nap 22 óráig érvényes a korlátozás.

Szeptember 1-jétől június 14-ig a megelőző nap 22 órától vasárnap és munkaszüneti napokon 22 óráig nem közlekedhetnek az említett teherautók a közutakon.

A rendelet számos kivételt sorol fel. Nem vonatkozik a tilalom a fegyveres erők által üzemben tartott teherautókra, a kombinált áruszállítás keretében, ha a közúti szállítás 70 kilométeren belül történik, valamint a műszaki és baleseti mentést ellátó járművekre.
Nem kell hétvégén leállniuk a terménybetakarítást végző áruszállítóknak, az élő állatot, friss tejterméket, friss és fagyasztott húst és hústerméket, friss pékárut, gyorsan romló élelmiszert szállító kamionoknak.

Kivétel mindig akad

Tavaly nyáron – az akkor napok óta tartó rendkívül magas léghőmérséklet miatt – a közúti fuvarozók kérésére a gazdasági és közlekedési miniszter több hétvégén is felfüggesztette kamionközlekedési tilalmat. Ennek megfelelően például a 2006. július 8–9-i, illetve a július 22–23-i hétvégén közlekedhettek a kamionok a magyar utakon.

Mit hozhat a jövő?

A GKM hetek óta egyeztet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériummal a kamionstop-rendelet enyhítéséről. A GKM a közúti fuvarozói érdekképviseletek kérésének megfelelően a rendeletmódosítási tervezetben a nyári közlekedési korlátozás kezdetét június 15-ről július 1-jére változtatná, de változatlanul augusztus 31-én fejeződne be.

MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnevezték a kormányszóvivőket

Tovább olvasom