Délmagyar logó

2018. 06. 17. vasárnap - Laura, Alida 17°C | 28°C Még több cikk.

Kampány indul a sokízületi gyulladásban szenvedő betegekért

A kampány annak a 42 országban végzett anonim felmérésnek az eredményeire épül, amelyet az eddigi legtöbb, sokízületi gyulladásban (RA) szenvedő beteg bevonásával végeztek.
Küzdjünk együtt elnevezéssel indul kampány világszerte a sokízületi gyulladásban (rheumatoid arthritis) szenvedő betegek tájékoztatására.

A kampány annak a 42 országban végzett anonim felmérésnek az eredményeire épül, amelyet az eddigi legtöbb, sokízületi gyulladásban (RA) szenvedő beteg bevonásával végeztek. Célja, hogy folyamatos tájékoztatással segítse az RA-betegek és családjuk ismereteinek bővítését, ezzel együtt a betegek bevonását a kezelésükbe - tájékoztatta a Magyar Reumabetegek Egyesülete az MTI-t.

A nemzetközi felmérés eredményeiből kiderült, hogy az RA-s betegek több mint fele(58 százalékuk) nem tudja, hogy a betegség által okozott ízületi károsodás visszafordíthatatlan.

Minden tíz betegből körülbelül kilenc azt mondja, tisztában van azzal, miért fontos az RA kezelése, miközben kétharmaduk (63 százalékuk) - tévesen - úgy gondolja, azért nincs fájdalma, mert megszűnt a betegsége. A vizsgálat arra is rámutatott, hogy az RA-közösségekben aktívabb betegek - például a betegszervezetek tagjai, illetve más RA-betegekkel érintkezők - általában többet tudnak a betegségről és többet is törődnek saját kezelésükkel.

A felmérés szerint minden öt RA-betegből körülbelül ketten úgy válaszoltak, hogy az RA befolyásolja a munkájukat, karrierjüket, illetve munkavégzési képességüket is, közülük pedig minden harmadik volt kénytelen szabadnapot kivenni (33 százalék) vagy egy időre teljesen abbahagyni a munkát (32 százalék).

A felmérés eredményei egyértelműen rámutattak arra, hogy a betegeknek több információra van szükségük magáról a betegségről, és arról, mikor optimális a sokízületi gyulladás kezelése. Ennek eléréséhez a betegek ellátásában részt vevő szakemberek (háziorvosok, reumatológusok, szakápolók, gyógytornászok és fizioterápiás szakemberek ) és a betegszervezet együttes erőfeszítésére van szükség - mondta Ortutay Judit reumatológus főorvos, a Magyar Reumabetegek Egyesületének vezetője.

A nemzetközi felmérést a Harris Interactive Intézet végezte el 42 országban a több mint 10 ezer felnőtt RA-beteg válaszait összegezve. A megkérdezetteknél átlagosan kilenc éve diagnosztizáltak a betegséget, és a betegek között nagyobb a nők aránya, mint a férfiaké.

A sokízületi gyulladás, azaz a rheumatoid arthritis krónikus autoimmun betegség, a szervezet védekező mechanizmusa tévedésből a saját ízületeket támadja meg, és ezáltal, fájdalmat, duzzadást, merevséget, majd az idő előrehaladtával az ízületek működésének csökkenését, illetve általános levertséget és gyengeséget okoz. A betegség rokkantsághoz, az életminőség romlásához és korai elhalálozáshoz is vezethet. A sokízületi gyulladás általában 25 és 55 éves kor között jelentkezik, de bármelyik életkorban előfordulhat.

Európában hétmillió, Magyarországon mintegy 90 ezer RA-s beteg él.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: a kormány ismertesse milyen változtatásokat tervez az egészségügyben

Az egészségügyben dolgozóknak joguk van tudni, hogy milyen változtatásokat tervez a kormány az… Tovább olvasom