Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Kampányba kezd a Jobbik a magyar termőföld védelmében

Országos kampányba kezd a Jobbik a magyar termőföld és ivóvízkincs megvédése érdekében, az úgynevezett zsebszerződések ellen - jelentette be szombaton sajtótájékoztatóján Bana Tibor országgyűlési képviselő, a párt Vas megyei szervezetének elnöke.
Folyamatosan nyomást kívánunk gyakorolni a kormányra és a kormánypártokra annak érdekében, hogy kétharmados többségével élve tegyen konkrét lépéseket a termőföldek és az ivóvízkincs megóvása, magyar tulajdonban tartása érdekében - mondta.

A párt szakértőkkel vizsgálja a zsebszerződések ügyét, az országot járva felkeresik az érintetteket, megvizsgálják azokat a jogszabályi lehetőségeket, amelyekkel a jelenlegi jogszabályi keretek között is fel lehet lépni a földtulajdon átjátszása ellen, és javaslatokat tesznek új jogszabályok megalkotására - fűzte hozzá.

A Jobbik szerette volna alaptörvénybe foglalni azt, hogy a termőföld és az ivóvíz kizárólag magyar tulajdonban lehet, ám módosító indítványát név szerinti szavazáson leszavazták a Fidesz és a KDNP képviselői - emlékeztetett Bana Tibor.

Magyar Zoltán, a párt országgyűlési képviselője, a Jobbik Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének elnöke elmondta: eddig legalább két tucat formáját sikerült feltárniuk azoknak a módszereknek, amelyekkel külföldiek a törvény tiltása ellenére termőföldtulajdonhoz juthatnak.

Jellemző például, hogy különböző ingatlanvásárlási szerződésekben opciós jogot szereznek a termőföldre; bevett módszer a földtulajdonosok eladósítása is; és akad olyan eset, amelyben álházasságot kötött magyar és külföldi állampolgár a földtulajdon átjátszása érdekében - sorolta.

Magyar Zoltán hangsúlyozta: véleményük szerint ismét meg lehetne nyitni az uniós csatlakozási tárgyalásnak ezt a pontját, a kormánynak pedig "kutya kötelessége" volna megvédenie a magyar érdekeket.

Magyarország 87 százaléka termőterület, miközben az Európai Unióban ez az arány 27 százalék, világméretekben pedig 10 százalék alatti. A 87 százalék 7,7 millió hektárt jelent, amelyből az osztrák agrárkamara legfrissebb adatai szerint már 2 millió hektár az osztrákok kezén van, ha ehhez hozzávesszük a más országokban élő külföldiek érdekeltségeit is, ez az arány már eléri a 3 millió hektárt is - mondta a képviselő.

A sajtótájékoztató után a Jobbik képviselői "terepbejárásra" indultak az Őrségbe. Nem véletlenül kezdték akciójukat Vas megyében, hiszen szavaik szerint zsebszerződések tekintetében ez az egyik legfertőzöttebb megye.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kékszakállú Bangkokban

A Bangkoki Nemzeti Színházban a múlt héten tartották Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című… Tovább olvasom