Délmagyar logó

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 17°C Még több cikk.

Káoszt okoz a szakorvoshiány

Rendelések maradnak el, és órákig kell várni egy-egy szakrendelőben, mert nincs elég szakorvos itthon. Egyre gyakrabban panaszkodnak erre a betegjogi képviselőknek és az Egészségbiztosítási Felügyeletnek is. Budapesten több kerületben is cserélgetik az orvosokat, mert csak így tudják megtartani a rendeléseket.
Tömeg, többórás várakozás és ingerült betegek - gyakran ez a kép fogadja a szakorvosi rendelőkbe érkezőket. A betegjogi képviselők minden héten kapnak legalább-két három panaszt, hogy rövidebbek és ritkábbak lettek a szakrendelők fogadóórái. A szakemberek szerint mindez ez az orvoshiány miatt van. Hiába próbálnak az intézmények orvosokat felvenni, egyszerűen nem jelentkeznek jelenleg a szakrendelőkbe - mondta Simon Zsuzsa betegjogi képviselő.

Elsősorban reumatológusból, szemészből és sebészből van kevés a járóbeteg-rendelőkben, de nőgyógyászt is álláshirdetésben keresnek egyre gyakrabban. Budapesten időnként a kerületek segítik ki egymást, és adnak kölcsön részidős orvosokat, hogy ne kelljen megszüntetni egy-egy régóta üresen álló praxist. Sásdi Antal, a Péterfy Sándor Utcai Kórház és Rendelőintézet orvos-igazgatója elmondta: ők a Józsefvárosi Egészségügyi Szolgálattal tárgyalnak arról, hogy bizonyos szakmákban kisegítsék őket.

Az Egészségbiztosítási Felügyeletnél is gyakran kifogásolják a járóbeteg-ellátás színvonalát. Sok helyen még az előjegyzés is gyerekcipőben jár. Olyan esettel is találkoztak, hogy a rendelőben reggel egy papírlapot kell a betegeknek megrohamozniuk, és feliratkozni - mondta Kiss Norbert, az Egészségbiztosítási Felügyelet főosztályvezetője.

A felmérések szerint nagyon magas a járóbeteg-rendelőkben dolgozó orvosok átlagéletkora, sokan nyugdíj előtt állnak, ami hamarosan újabb problémát okozhat.

Olvasóink írták

 • 7. 59 éves 2008. március 16. 16:49
  „T ragtime!
  Én az elmúlt 35 év tapasztalatát írtam le, és nem a mostani politikáról alkottam véleményt.
  Nehéz lenne olyan orvost fogadni a műtétenhez, akinek anyagi gondjai lennének, de ha tudsz ilyet, akkor írjad meg a címét, és gyűjteni fogok neki.”
 • 6. magyaro 2008. március 15. 23:02
  „Ne csodálkozzatok Fleto is megmondta, el lehet menni!!! Ők csak halgattak rá.”
 • 5. waterbear. 2008. március 15. 11:42
  „Pedig a vizitdíj ezt is megoldotta, nem kellett várakozni eddig... vagy nem így volt???
  Lehet, hogy március 10.-én mentek ki külföldre a szakorvosok????”
 • 4. ragtime 2008. március 15. 09:28
  „T. 59 éves
  Én veled és birka társaiddal kifizettetném azt a kárt, Gy.F. és bandája okozott az országnak, ti választottátok.
  Azt kívánom, ha téged műteni kell, olyan sebész csinálja a műtétedet, akinek az anyagi gondjai miatt reszket a keze, aki 24 órás ügyelet után (alamizsnáért ügyelt...) áll a műtőasztalnál, stb...”
 • 3. 59 éves 2008. március 15. 08:25
  „A magyar eü.-re mindig az volt a jellemző, hogy ingyenes, de aki meg akart gyógyulni, annak komoly összeget kellett fizetni az orvosnak.
  A várólista pedig csak a protekciósoknak volt rövid, amivel a többi beteg várakozását növelték.
  A magyar egyetemen végzett orvosokkal pedig kifizettetném a tanítatásuk díját, ha külföldre mennek dolgozni, vagy vállalja át a befogadó ország.”
 • 2. ragtime 2008. március 15. 08:05
  „A baj az, hogy az eü."reformjuk" sem a betegeknek, sem az orvosoknak nem jó. Csak a töredéknyi 17% birkának, rózsaszínű pufi Ágicának ls gyurcsinak.
  Igaza van az orvosoknak, ha elmennek külföldre, amíg ez a rablóbanda kizsákmányolja őket, uszítja ellenük a nép befolyolható rétegét, az ATV törzsközönségét..”
 • 1. Kolompár Rómeó 2008. március 15. 07:50
  „Nem értem, mi a baj. Mindez csakis a betegek érdekében van. Ezt mondta az Ágika.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szülők és tanárok az átjátszó antenna ellen Pécsett

Nem szeretnék, ha átjátszó antenna épülne az egyik pécsi általános iskolánál a szülők és a tanárok.… Tovább olvasom