Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Kapj el, ha tudsz!

Leonardo di Caprio ezúttal egy világhírű szélhámos szerepében tűnik fel, aki csak egyetlen embert nem tud megtéveszteni a világon: a nyomába eredő FBI-ügynököt (Tom Hanks). S ha életébe még a szerelem is bekavar...

Frank W. Abagnale (Leonardo DiCaprio) orvos, ügyvéd és egy nagy légitársaság pilótája volt egyszerre - alig 21 évesen. Legalábbis ezt hitette el magáról a csalás nagymestere, aki olyan tehetséges és ügyes volt, hogy több millió dolláros hasznot zsebelhetett be hamisított csekkek segítségével. Carl Hanratty (Tom Hanks), az FBI ügynöke a fiatal szélhámos nyomába szegődött, és legfőbb feladatának tekintette, hogy elkapja és bíróság elé állítsa. Frank azonban mindig egy lépéssel előtte járt, mintha csalogatná, hogy folytassa a hajszát…

A sztori még hollywoodi mércével is túlzónak tűnhet, ám a meglepő igazság az, hogy a film megtörtént eseményeket dolgoz fel, méghozzá az egykori elkövető önéletrajzi írása alapján. Frank W. Abagnale, Jr. hasonló címen jelentette meg könyvét, mely arról szól, hogy tinédzserként hogyan adta ki magát pilótának, ügyvédnek, orvosnak és tanárnak, és álszemélyiségei, de főleg az ügyesen hamisított csekkek révén hogyan jutott több millió dollárhoz.

„Az egész a szüleim válásával kezdődött, mely drámai hatást gyakorolt rám - meséli a szerző. - Elszöktem otthonról, és hirtelen teljesen egyedül találtam magam a világban. Nagyon gyorsan fel kellett nőnöm, és találékonnyá válnom, ha életben akartam maradni. De ami eleinte a túlélés puszta eszközének tűnt, egy idő után játékká vált. Megalkuvó voltam, és ha új lehetőség adódott, feltettem magamnak a kérdést: Sikerülhet? És ha tényleg megcsináltam és megúsztam, igazi elégedettséget éreztem. Minél többször sikerült, annál inkább játékká vált az egész - olyan játékká, melyről tudtam, hogy végül elveszítem, de amíg tartott, rendkívül jól szórakoztam."

Abagnale könyve bestseller lett, mely olvasók millióit nyűgözte le, köztük Steven Spielberget is.
Steven Spielberg:
„Én is azok közé tartoztam, akik már a könyv révén Frank William Abagnale, Jr. hatása alá kerültek. És amikor személyesen is találkozol vele, azonnal megérted, hogyan volt képes mindenkinek port hinteni a szemébe és elhitetni, hogy orvos vagy ügyvéd. Elbűvölt az a sajátos út, ahogy felnőtté vált. Nagyon komoly hatással lehetett rá a szülei válása. A gyerekek a legváltozatosabb akciókat képesek kitalálni a válás ellen, Frank pedig olyan egyedülálló utat választott, hogy azt már érdemes volt filmre vinni. Nekem mindig is nagyon tetszettek a szenzációs szélhámosokról szóló filmek, mint például a Newman-Redford párossal készült klasszikusok, a Butch Cassidy és a Sundance kölyök vagy A nagy balhé. Azok a fickók is a törvény ellenében cselekedtek, de muszáj volt őket szeretni a vagányságuk miatt."

Jeff Nathanson forgatókönyvíró:
„Ez egy macska-egér típusú krimi, ugyanakkor egy felnőtté válás története is, de leginkább családi dráma. Szeretem az olyan történeteket, melyek az élet több különböző részét fedik le: vannak benne sírások, nevetések… Ez a film lehetőséget adott, hogy Frank életének egy adott szakaszán keresztül mindezt kibontsam."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Számítógépes hiba okozta a Columbia-katasztrófát?

Szakemberek nem zárják ki annak a lehetőségét, hogy esetleg a fedélzeti… Tovább olvasom