Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -6°C | 2°C Még több cikk.

Kapnak-e állami garanciát a lakáshitelesek?

Hétfőn dönt az Országgyűlés arról a törvényjavaslatról, amely alapján az állam készfizető kezességet vállalna a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került emberek lakáshiteleiért.
Ugyancsak hétfőn várható döntés a Fidesz három csapás nevű törvényjavaslatának napirendre vételről is, kedden pedig megkezdődik az új Ptk. részletes vitája.

Két új képviselő Dragon Pál (MDF), és Kőhegyi István (MSZP) eskütételével kezdi hétfőn az Országgyűlés munkáját. Dragon Pál, a mandátumáról korábban lemondott Boross Péter helyére érkezik, míg Kőhegyi István, a közelmúltban elhunyt Tasnádi Péter, Pécs volt polgármestere mandátumát kapta meg. Szili Katalin, Házelnök megemlékezik az elmúlt héten elhunyt Fideszes országgyűlési képviselőről, Aszódi Pálról is.

Hétfőn dönt az Országgyűlés arról a kormányzati törvényjavaslatról, amelynek lényege, hogy az állam átmenetileg kezességet vállalna a gazdasági válság miatt nehéz helyzetbe került emberek lakáshiteleire. A tervezet szerint az adósnak legalább havi 10 ezer forint megfizetését vállalnia kellene hiteléből, míg a fennmaradó összegre az állam vállalna készfizető kezességet. A kezesség lejárta után - legfeljebb két évvel később - az adós és a bank újra megállapodna arról, hogy az állami kezesség összegét magasabb havi törlesztőrészletekkel, vagy a futamidő kitolásával rendezik. Az eredeti javaslat szerint állami kezességet csak az kaphatna, aki 2008 szeptember 30 után veszítette el munkahelyét, regisztrált álláskereső, a lakóhelye a hitellel terhelt ingatlan, nincs másik ingatlana és az eredeti hitelfelvétel összege legfeljebb 20 millió forint.

Hétfőn dönthet az Országgyűlés a Fidesz három csapás nevű törvényjavaslatának napirendre vételéről. A tervezet visszaeső bűnözők esetében jelentősen szigorítaná a kiszabható büntetési tételeket. A képviselők tárgyalnak a kerékpáros közlekedés feltételeinek megteremtéséről és javításáról szóló SZDSZ-es határozati javaslatról. Szavaz a Ház a kábítószerügyi eseti bizottság jelentésének elfogadásáról valamint a kábítószer-probléma visszaszorítása érdekében készítendő új nemzeti stratégiai programról szóló ötpárti országgyűlési határozati javaslatról is.

Kedden megkezdődik az új Ptk. Törvényjavaslatának részletes vitája. A tervezethez körülbelül 1000 módosító indítvány érkezett. A Házbizottság csütörtöki ülésén úgy határozott, hogy kedden három órás keretben kezdi meg a részletes vitát az Országgyűlés, majd szükség szerint a további napirend után visszatérnek rá.

Olvasóink írták

 • 6. Kraftwerk 2009. március 02. 12:56
  „Az Úr szava az égből:
  Lehet,itt még egy kicsit tesze-toszáskodni,de nem sokat......
  Hazud(t)unk reggel,délben,meg este......Teljesen világos volt,hogy amit mondunk,az nem igaz!!!!
  Gondolom,ismerősek a szavai mindenki számára......ebben a KURVAORSZÁGBAN!!!!”
 • 5. Kraftwerk 2009. március 02. 12:14
  „A többi különféle hitelesekkel mi lesz????Azok nem kapnak semmilyen segítséget???(autó,személyi kölcsön,áruhitelek,stb...)
  Ők miért különbek a lakáshiteleseknél?
  Na meg ez is,hogy most kisegítik az embert a kormány,de utána azért csak még el kellene azt a bankot továbbra is tartani,amelyik a hitelt nyújtotta!!!
  Mi ez,ha nem kizsákmányolás????
  Tulajdonképpen megint nem történik semmi változás,csak megy az időhúzás,és a parasztvakítás!!!
  IGENIS,a bankok nyeljék le a válság hatásait megfelezve(50-50%-ban) az ügyfelekkel eggyütt,mert ŐK okozták a világválságot elsősorban!!!”
 • 4. bespin 2009. március 02. 11:59
  „Miért is?
  Hogy is van az a közmondás a takaróval?”
 • 3. 620829 2009. március 02. 10:46
  „Amíg velem együtt van néhány ostoba ember és nyereségesen müködtet egy céget addig van honnan még elvonni pénzt....és az ostobaságot támogatni.Hitelt vett fel, oldja meg a saját gondját!!!!
  Megint mindent közpénzből.....no de nem gond.
  Én speciel árulok mindent és ha olcsóbban is ,mint amit ér, el ebből az országból---vállalkozás és házikó eladása után -soha vissza sem nézve el -ezen élősködőktől teli országból.
  Nagyon sok ismerősöm is így gondolkodik - maradjon az , akit el kell tartani!
  GRATULÁLOK MAGYARORSZÁG!”
 • 2. LukSzusz 2009. március 02. 09:24
  „Gondolom a Bajnai féléknek nincs ilyen gondjuk?”
 • 1. gróf 2009. március 02. 08:14
  „A hitelesek is inkább munkát és erős forintot akarnak, nem "segítséget"...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliót is megért a fideszes honatya házának felgyújtása

Összesen tízmillió forintot is kiadott volna Meggyes Tamás, esztergomi polgármester házának, illetve… Tovább olvasom