Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Kapósak külföldön a magyar lovasok

Külföldön is két kézzel kapnak a győri Veres Péter iskolában képzett fiatal lovasszakemberek után.

A diákokat versenyeztető Vadvirág-kupa a jövőben országos megmérettetés mintája lesz, a szakminisztérium pedig regionális képzési központot kíván kialakítani a minőségi lovastudást közvetítő intézményben.

Stall Zsuzsannánál és Kígyósi Árpádnál jó kezekben vannak a lovak
A lótartás napjainkban reneszánszát éli: míg az utóbbi tíz évben más háziállatok száma csökkent, a lovaké megduplázódott. Kiváló befektetési lehetőség – ebben megyénk országosan élenjár –, tartásával egyre többen teljesítik ki szabadság utáni vágyukat.
Vígh Attila lovasszakoktató és edző szerint miközben a lóvásárlás csupán pénzkérdéssé vált, hozzáértő kezek egyre kevesebb négylábúra jutottak. Ordított a szakemberhiány, melynek kárát leginkább a lovak látták, egy turistaszezon alatt kifullasztották az  állatokat.

A győri Veres Péter Mezőgazdasági Szakközép- és Szakiskola, Kollégiumban a hiány pótlására  kilenc évvel ezelőtt hirdették meg elsőként a lótenyésztőképzést. Erre ma már újabb két szak  épül, az érettségi birtokában megkezdhető lovas túravezetői és az ősszel induló belovaglóképzés. A tanulmányok négy, hat, illetve öt évig tartanak. Azt mondják, mire valakiből jó lovas lesz, tíz esztendőbe is beletelhet. Akik megmaradnak a pályán, évről évre összemérhetik tudásukat a Vadvirág-kupán. Nemrég a Magyar Lovasszövetség országos elnökségének tagjai is méltatták a megmérettetést, azt szorgalmazva, hogy ez szolgáljon további országos versenyek mintájául.

Az iskola vezetésének sosem az a gondja, kit vegyenek fel, hanem hogy kit utasítsanak el. Különösen nehéz a döntés, amikor még az Alföldről is áradnak a jelentkezők. Az elhivatottság  hamar megmutatkozik, akit nem érdekel a lovazás, el is hagyja a pályát. A képzett szakemberek megbecsülése nem öregbíti hazánk lovas nemzet hírét – sokat és gyakran nevetséges bérért dolgoznak. Aki megteheti, kap a külföldi – osztrák, német, sőt, angol, ausztrál – munkalehetőségen, a legutóbb végzettek mindegyike gyorsan elkelt.

A győri oktatás magas színvonalát országos figyelem kíséri, a közelmúltban is  ezért látogattak az intézménybe a szakminisztérium képzési szaktanácsadási intézetének képviselői: egy jövőbeni re-
gionális képzési központot látnak megyeszékhelyünkben. A szakemberek az iskola képzési rendszerét is feltérképezték. Ladocsi Flórián igazgatótól megtudtuk: ismét pályáznak a tangazdaság minősítésére, a jelenlegi bronz fokozatot szeretnék ezüstre váltani.  Ha nem sikerül, annak csak egy oka lehet: a többek között tíz lovat tartó, egyhektárnyi lovasbirtokkal, szaktanteremmel, nyereg- és egyenruharaktárral, széna- és abraktároló pajtával, levegőzőkarámmal, melegítő- és  ugrópályával, díjlovaglónégyszöggel, zsűritoronnyal rendelkező komplexumból hiányzik egy fedett lovarda...a lovak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

pontversenyek

versenyzők: 1. Alonso (spanyol, Renault) 59 pont, 2. Räikkönen (finn, McLaren-Mercedes) 37, 3. M.… Tovább olvasom