Délmagyar logó

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 14°C | 25°C Még több cikk.

Kapszula mutatja ki a vérzés helyét

Előfordul, a beteg vékonybélterületében vérzés keletkezik, ám sehogyan sem lehet kideríteni, hol. Legalábbis az eddig alkalmazott módszerekkel nem lehetett. Nemrég azonban egy új módszert vezettek be Szegeden.
Előfordul, a beteg vékonybélterületében vérzés keletkezik, ám sehogyan sem lehet kideríteni, hol. Legalábbis az eddig alkalmazott módszerekkel nem lehetett. Nemrég azonban egy új módszert vezettek be Szegeden, amelynek segítségével nagy valószínűséggel megállapítható a vérzés helye, jellege, elkészülhet a pontos diagnózis – és kezdődhet a gyógyítás.

Sokszor megtörténik: sem a gyomor, sem a vastagbél tükrözésével nem állapítható meg, hol van a fölmaródott, sérült, vérző pont a beteg emésztőrendszerében. Márpedig a vérzés nagyon súlyos történést jelezhet: egyebek közt még rákra is utalhat, tehát komolyan kell venni – magyarázza dr. Nagy Ferenc, a Szegedi Tudományegyetem docense az I. belgyógyászati klinikán. Ha az említett két eljárással nem deríthető ki a vérzés helye, föltételezhető: a hatókörükből kieső, a nyombél és a vékonybél alkotta, ötméteres szakaszon vérzik a beteg – valahol. De hogy ezen belül hol?!

Csúcstechnika

A kapszulás endoszkópos módszert alig néhány éve dolgozták ki, és csak a világ élvonalbeli gyógyászati műhelyeiben alkalmazzák. Magyarországon is csupán a legmagasabb színvonalú egészségügyi intézményekben vezették be. Az egész dél-alföldi régióból Szegedre hozzák, és itt vizsgálják ki azokat a betegeket, akik gyomor-bélrendszerében ismeretlen eredetű vérzésforrás okoz bajt.

 
Kétszer villan

Ezt eddig csak nagy nehézségek árán tudták megállapítani az orvosok. Vagy közvetett képalkotás segítségével, például röntgennel, CT-vel, MRI-vel – melyek ebben az esetben kevéssé hatékonyak –, vagy az úgynevezett kettős ballonos enteroszkóp alkalmazásával, mely olyan komplikált vizsgálat, hogy a beteget a vizsgálat idejére el kell altatni. A kapszulás endoszkópos vizsgálat mindezeket a hátrányokat kiküszöböli.
A módszer lényege: a beteg lenyel egy babszem méretű, hermetikusan zárt kapszulát, s miközben az „bejárja" a bélcsatornáját, fölkutatja a másképp nehezen vagy sehogy sem található sérülés, vérzésforrás helyét. Esetenként az elváltozás jellege is azonosítható: kiderül, jó- vagy rosszindulatú daganatról van-e szó. A kapszula egyik végének burkolata átlátszó, a benne elhelyezett fényforrás másodpercenként kétszer villan, megvilágítva a környezetet. A „babszemben" szintén elhelyezett videocsip minden villanáskor fotókat készít a környezetről, másodpercenként kettőt, egy komplett rádióadó pedig földolgozza a képeket.

Memóriadoboz

A rádiófrekvenciás jel kikerül a beteg hasán elhelyezett antennákra, onnan vezetékeken keresztül egy memóriadobozba, mely a kezelésre szoruló zsebében is elfér. Miközben a beteg – például – sétál a klinikakertben, a kapszula megtalálja emésztőrendszerében a sérült pontot. A memóriadobozt aztán lecsatolják róla, a képek számítógépre kerülnek és kezdődhet a képkockák kiértékelése. Az orvos közvetlenül látja, milyen vérzésforrásról lehet szó, és hogy az körülbelül hol található. Nagy biztonsággal tud tehát diagnosztizálni, és a baj természetének pontos tudatában kezdődhet a terápia.

Segítségre várva

Vérzést egyébként nagyon sok minden előidézhet az emésztőrendszerben, így a vékonybélben is. Gyakran okoznak nyálkahártya-fölmaródást, következésképpen vérzést különböző gyógyszerek. Fejlődési rendellenesség, érgomolyag – például tűzfolt – is járhat vérzéssel. Korai Chron-betegség esetében szintén diagnosztikus segítséget nyújt az eljárás.

Mennyire indokolt a kapszulás endoszkóp használata? Nagyon. Ezt az is mutatja, hogy bár alkalmazását az egészségügyi pénztár nem támogatja, a klinika bevezette a módszert. Egyetlen – egyszer használatos – kapszula kétszázötvenezer forintba kerül. Néhány hónapja veszik igénybe, s erre kizárólag szponzori, támogatói segítséggel van lehetőség. A klinika folyamatosan várja ez ügyben mecénások jelentkezését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.16.

Tovább olvasom