Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Karácsony Gergely: az új választási rendszer súlyos visszalépés

Karácsony Gergely LMP-s képviselő szerint az új választási rendszer súlyos visszalépést jelent a demokratikus normák szempontjából, és bár több problémát megold, azok helyett újakat generál.
A párt alapítványa, az Ökopolitikai Alapítvány által rendezett hétfő esti budapesti kávéházi beszélgetésen az ellenzéki képviselő az új rendszer legproblematikusabb elemének a választókerületi határok módosítását mondta.

Közölte, kifogásolja azt a "trükköt", amely szerint a leendő új választási térképen egy választókerületet annál kisebbre rajzoltak, minél nagyobb volt ott a Fidesz korábbi szavazataránya, és annál nagyobbra, minél többen szavaztak ott az MSZP-re vagy más ellenzéki pártokra.

Szerinte a választókerületi határok kijelölését "sunyi politikai szándék" vezette, amely alkalmas arra, hogy "meghekkelje a választási rendszert", és adott esetben a Fidesz hatalmon maradását segítheti.

Az ajánlószelvények számának 1.500-ról 1.000-re történő csökkentéséről hozott parlamenti döntést üdvözölte, ugyanakkor úgy vélte, az is a Fidesznek kedvez, mert szerinte a jelenlegi kormányzó pártnak az az érdeke, hogy több ellenzéki jelölt induljon, és így az ellenzéki pártok egymás elől vegyék el a szavazatokat.

Karácsony Gergely előrelépésnek mondta ugyanakkor a kisebbségek parlamenti képviseletének lehetőségét, és azt, hogy könnyebb lesz országos listát állítani.

Véleménye szerint ugyanakkor az "igazi disznóság" az ajánlás módjának meghatározásában lesz, amit majd később, a választási eljárási törvényben rögzítenek. Közölte, úgy tudja, hogy előzetes regisztrációt kell majd kérni ahhoz, hogy valaki ajánlószelvényt kapjon.

Elmondta, az LMP "morális kauciót" vezetne be, ez azt jelenti, hogy csak azok indulhatnának a választáson, akiket előtte "átláthatóvá" tettek egyebek mellett vagyoni szempontból.

Kumin Ferenc, a Századvég Alapítvány vezető elemzője az új választási rendszert értékelve arról beszélt, hogy politikai értelemben előrelépést jelent a parlament létszámának csökkentése, amit ha a mostani országgyűlési többség nem tett volna meg, később a számlájukra írták volna.

Szerinte az új választási rendszert "konzervatív átalakítással" teremtették meg, így sok mindent megőriztek a korábbi rendszerből.

Arról beszélt, hogy szerinte a parlament létszámának megfelezése miatt is hozzá kellett nyúlni a választókerületekhez. Mint mondta, tudta, hogy ebből "hatalmas hiszti lesz", de nem tud olyan térképet elképzelni, amellyel ez elkerülhető lett volna.

Az új rendszert érintő kritikákra azt mondta: lehet barkácsolni a választási rendszerrel, át lehet alakítani bármelyik komponensét, de ha a választói akarat jelentősen megváltozik, akkor nincs az a választási rendszer, amellyel az adott hatalmat ne tudnák elkergetni.

Szerinte a legdrámaibb változtatás a rendszerben az egy forduló bevezetése lesz, ami kikényszerítheti a szövetségi politikai szándékok megjelenítését. Hozzátette: ez a Fidesznek is okozhat majd nehéz perceket.

László Róbert, a Political Capital választási szakértője szerint "bárhogy is nézzük, bárhogy is hisztizünk", az új választókerületi térképpel - a 2002-es és 2006-os eredmények alapján - az akkori MSZP-SZDSZ-többség nem tudott volna kormánytöbbséghez jutni. Hozzátette: csodálkozna azon, ha ez a véletlen műve volna.

Fontosnak mondta ugyanakkor a területi listák kiiktatását és azt, hogy bekerült a szövegbe: választókerületet csak összefüggő területen lehet kialakítani.

Az ajánlószelvény-gyűjtés jelenlegi rendszerét bírálva azt mondta, a cédulagyűjtés a mindenkori nagy pártoknak áll érdekében, és szerinte "a fő motiváció az adatgyűjtés és az ellenfelek kiszorítása", ezért szerinte nem is fog megváltozni a rendszer.

Véleménye szerint a kaució válthatná ki az ajánlószelvényeket, és az a komolytalan jelölteket is távol tartaná. Elmondta, ennek összege szerintük egy félhavi átlagbér lenne, és a pénzt egyszázalékos eredmény fölött visszakapná a jelölt.

A jelöltállításhoz szükséges ajánlószelvények számának csökkentésére utalva úgy vélte, valószínűleg a Fideszben belátták, hogy ha többen lesznek rajta a szavazólapokon, akkor könnyebben nyerhetnek egyéniben.

Az új választási rendszer egészét értékelve azt mondta, nagyon nehéz "belőni", hogy kinek fog végül kedvezni. Szavai szerint visszaüthet már 2014-ben azokra, akik azt elkészítették, és könnyen lehet, hogy a Fidesz elszámolja magát.

Véleménye szerint a Fidesz valószínűleg azzal számol, hogy a relatív legnagyobb politikai erő marad, és az új választási rendszerrel az a célja, hogy ezt a relatív többséget abszolút többséggé tudja konvertálni a parlamentben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentést kapnak egyes közintézmények az energiaszolgáltatás kikapcsolása alól

Az Országgyűlés hétfői döntése értelmében egyes közfeladatokat ellátó állami és önkormányzati… Tovább olvasom