Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Karácsonyfadíszek a múltból

Karácsonyfaékszerek címmel rendezi meg a tizedik kamaratárlatot szombaton a Wladis Galériában Péter Vladimir ötvösművész, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem ötvös tanszékének vezetője, ezúttal régi karácsonyfadíszekből.
Péter Vladimir és galériás társa, a több gyermekes Szendrey Gábor együtt válogatták ki gyűjteményeikből a kiállításra való anyagot.

Mint az ötvösművész az MTI-nek elmondta, a fenyőállítás és fadíszítés furcsa városi folklór, XIX. századvégi találmány, a németektől vették át a magyarok. A gyűjtemény legrégibb darabjai biedermeier stílusú díszek. A fenyőt vidéken elsősorban termékenységi szimbólumokkal díszítették, mint a dió, az alma, a mogyoró. Ezek felaggatása a fára városban a falusi folklór átöröklését jelenti - magyarázta.

A csillogó gömbök mint karácsonyfadíszek megjelenése a fogtömésre is használt amalgám föltalálásához köthetők. A légiesen könnyű üveggömböket belül amalgámból készült anyaggal foncsorozták és így a gömb visszaveri a fényt, tükröződik benne a környezete. Készítettek régen fémszállal átszőtt, viaszból készült és csillámporos papírból hajtogatott díszeket, a gömböket üvegtechnikusok csinálták.

A karácsonyfadíszek tervezése örökzöld téma a dizájnereknek, mert sok kultúra él együtt a díszekben, nem lehet "ráhúzni" egyenruhát. Sok családnál évtizedekig őrzik a régi díszeket, a nagymamától, dédmamától öröklött, fára való ékszereket. "A Néprajzi Múzeumban lenne a helyük, de ott főként a már befejezett, zárt népi kultúrával foglalkoznak, a városi folklór még nem igazán szivárgott be a múzeum falai közé" - mondta a professzor.

A régi karácsonyfadíszek mellett a folyamatosságot jelzik majd Szilágyi Júlia textil- és Bán Mariann keramikusművész legújabb kori díszei: csipkés papírterítőkből hajtogatott angyalok és fára akasztható apró, festett, a karácsonyi kultúrkörhöz tartozó kerámiafigurák - tette hozzá Péter Vladimir. Megjegyezte, hogy nem meglepő már most a karácsonyról beszélni, "mert beléptünk az év utolsó negyedébe, s a későbbiekben nemigen lesz rá időnk, hogy a régi díszek kiállításával foglalkozzunk."

A Karácsonyfa ékszerek című tárlat október 10-ig tart nyitva.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bezárják a párkányi papírgyárat

Bezárják a párkányi papírgyárat. A Smurfit Kappa, amely az Esztergommal szembeni dél-szlovákiai… Tovább olvasom