Délmagyar logó

2017. 11. 23. csütörtök - Kelemen, Klementina 3°C | 13°C Még több cikk.

Karácsonyi csillagtorta

Hozzávalók:

Kávékrém:

• 150 ml víz
• 3 teáskanál őrölt kávé vagy kakaóval

• 250 ml tej
• 1 tasak Dr.  Oetker Csokoládépuding
• 80 g cukor
• 200 g vaj
• 25 g kókuszzsír vagy margarin

Tészta:

• 300 g liszt
• 1 késhegynyi Dr. Oetker Sütőpor
• 100 g cukor
• 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
• 1 pohár tejföl (20% zsírtartalmú)
• 150 g vaj vagy margarin

Morzsalék:

• 150 g liszt
• 80 g cukor
• 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
• 1 késhegynyi fahéj
• 100 g vaj vagy margarin

Ezenkívül:

• kevés Dr. Oetker Vaníliaízű Porcukor
• kevés kakaó

Elkészítése:

Kávékrém:
A vízből és a kávéból egy csészényi italt készítünk, és a tejjel felöntjük. A pudingporból, a cukorból és a kávéból a tasakon található leírás szerint pudingot készítünk. Még mielőtt bőrösödni kezd, közvetlenül a pudingra átlátszó fóliát (folpack) teszünk, hogy a bőrösödést megakadályozzuk. Hagyjuk szobahőmérsékletűre hűlni.

Tészta: A lisztben elvegyítjük a sütőport, és egy keverőedénybe szitáljuk. A többi hozzávalót is belekeverjük, és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) először alacsony, majd magas fokozaton addig verjük, amíg egynemű tésztát nem kapunk. Fóliába tekerve legalább 30 percre hideg helyre tesszük.

Morzsalék: A lisztet egy keverőedénybe szitáljuk, a többi hozzávalót belekeverjük és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) addig verjük, amíg finom morzsalékot nem kapunk.

A hideg tésztát 4 részre osztjuk úgy, hogy az első rész a negyedével több legyen, mint a többi, hogy a csillaglapok végül egyforma nagyságúak legyenek. Mindegyik részt – kezdjük a nagyobbal – egy sütőpapíron kinyújtjuk, egy kb. 28 cm átmérőjű kört formálunk és sablon segítségével csillag alakúra vágjuk. A levágott részeket mindig a következő résszel használjuk fel.

A csillagokat egyenletesen megszórjuk a morzsalékkal, a sütőpapír segítségével egy tesibe helyezzük és egymás után megsütjük. A maradék tésztát kinyújtjuk és tetszőleges formákat, pl. hold, csillagok, szaggatunk ki belőle. Szintén sütőpapíron sütjük meg a formákat is.

Alsó és felső sütés: kb. 180 fok (előmelegítve)
Légbefúvás: kb. 160 fok (előmelegítve)
Gáz: kb. 3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc, a kis formáknál kb. 10 perc

A tortalapokat és a formákat a sütőpapírral együtt kivesszük a tepsiből, és egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.
A kávékrémhez a szobahőmérsékletű vajat egy konyhai robotgéppel habosra verjük, és a pudingot evőkanalanként a vajhoz keverjük. A kókuszzsírt felmelegítjük, és utoljára keverjük a krémbe. A krémet egy nyomózsákba töltjük (ha nem rendelkezünk nyomózsákkal, akkor egy nejlonzacskóba töltsük a krémet, és vágjuk ki az egyik sarkát).

Az alsó tortalapot egy tortatálra helyezzük, először kis gömböket formálunk végig a peremen, majd a közepébe kb. 4 evőkanálnyi krémet nyomunk és elegyengetjük. Ráhelyezzük a második lapot, és kicsit rányomkodjuk. A krémmel ugyanúgy járunk el. Végül ráhelyezzük az utolsó lapot, ezt is kicsit rányomjuk. A maradék krémmel a tetejére ragaszgatjuk a kis formákat. Tálalásig hideg helyen tároljuk, vaníliaízű porcukorral és kakaóval megszórva  tálaljuk

Forrás: http://www.noklapja.hu/cikk.php?id=89&cid=8174&PHPSESSID=06999f51d143f6cbb7b203d1f26b963a

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvbemutató

A ménfőcsanaki Népfőiskola és Hegyalja Idősek Köre november 11-én, kedden délután négy órakor… Tovább olvasom