Délmagyar logó

2017. 06. 23. péntek - Zoltán 21°C | 35°C Még több cikk.

Karácsonyi receptek - édes sütemények

Mandulás-málnás süti

Ha nincs kedved és türelmed az aprósütemény-műfajhoz, válaszd a tepsiben sült finomságokat. Ilyenkor elég csak sütés után felszelned, és nem kell egyenként bajlódnod.
 
Hozzávalók:
• 250 g liszt
• 50 g őrölt mandula
• 200 g kockákra vágott vaj
• 280 g barnacukor
• 50 g kókuszreszelék
• 2 tojás
• 350 g málna (lehet fagyasztott is)

Elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. Egy közepes méretű tepsit vajazz ki. A lisztet, mandulát, vajat, cukrot tedd egy konyhai robotgépbe, és keverd össze. Ha nincs ilyen géped, a kezed is használhatod. Vegyél ki a keverékből kb. 85 gr-nyit, keverd bele a kókuszreszeléket, és tedd félre. A maradék tésztához add hozzá a tojásokat és gyorsan keverd össze. Nem kell nagyon lágynak lennie!

A tésztát tedd a tepsibe, szórd a tetejére a málna felét. Tedd a tetejére a kókuszos keveréket, és süsd 45 percig. Tedd a tetejére a maradék málnát, és süsd még 15 percig. A tepsiben hűtsd ki, ott szeld fel. 

Diós szelet 
 
Hozzávalók kb. 30 darabhoz:
10 dkg aszalt szilva
10 dkg aszalt barack
25 dkg dió
25 dkg liszt
1 csomag  sütőpor
1,5 evőkanál kakaópor
1 csapott evőkanál őrölt fahéj
1 csapott evőkanál őrölt szegfűszeg
10 dkg vaj
25 dkg cukor
2 tojás
6 evőkanál tej
25 dkg porcukor
2 citrom leve

Előkészítés:
Az aszalt szilvát és barackot, a diót apróra vágjuk. Összekeverjük a lisztet, a sütőport, a kakaót, a fahéjat és a szegfűszeget.

Elkészítés: Habosra keverjük a vajat a cukorral, beledolgozzuk a tojásokat és a tejet. Hozzáadjuk a lisztes keveréket, az aszalt gyümölcsöket és a diót. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. Kibélelünk sütőpapírral egy tepsit. A masszát kb. 2 cm vastagon a tepsibe simítjuk, és a sütőben kb. 20 percig sütjük. A süteményt kb. 2 órát hűlni hagyjuk, majd 3x6 cm nagyságú darabokra vágjuk. A porcukrot simára keverjük a citromlével, és ezzel a sűrű cukormasszával megkenjük a süteményszeleteket. Hagyjuk megszáradni.

Málnahab

Aki elkeseredve búcsúzna a málnától erre az évre, annak eláruljuk, hogy októberig érik a piros, zamatos finomság. Így aztán semmi akadálya, hogy habot készítsünk belőle. Aztán pedig jöhet a mélyhűtött változat.
 
Hozzávalók:
• 1 citrom
• 35 dkg málna
• 1 tasak vaníliáscukor
• 2 kávéskanál málnalikőr
• 15 dkg cukor
• 2,5 dl tejszín
• 3 tojásfehérje

Elkészítése:

A legszebb málnaszemekből 16 darabot félreteszünk, a többit pürésítjük, és szitán vagy szűrőn áttörjük, hogy a magoktól megszabaduljunk. Belekeverjük a vaníliáscukrot, a likőrt, a citromlé felét, és hűtőbe tesszük. Serpenyőbe 4 evőkanál vizet öntünk, hozzáadjuk a cukrot és 1 kávéskanál citromlevet. Összekeverjük, és forrásig hevítjük. A hideg tejszínből habot verünk, a tojásfehérjét ugyancsak kemény habbá verjük, majd további kevergetés közben vékony sugárban belecsorgatjuk a cukorszirupot, és 5 percig tovább kevergetjük. Végül fakanállal óvatosan összedolgozzuk a málnapéppel és a tejszínhabbal. Az így kapott málnahabot tálkákba adagoljuk, és 2 órára hűtőbe tesszük, majd málnaszemekkel díszítve tálaljuk 

Farsangra: csokis fánk

Hozzávalók:
12 dkg finomliszt,
12 dkg margarin,
só,
1,5 dl víz, 4 tojás.

A mártáshoz:
8 dkg porcukor,
1 csomag vaníliás cukor,
2 tojássárgája,
1 kiskanál finomliszt,
1 evőkanál kakaópor,
1 evőkanál rum,
10 dkg csokoládé,
2,5 dl tej

Elkészítés:

A másfél dl vizet a margarinnal és a csipetnyi sóval felforraljuk. A lisztet beleszórjuk, és kis lángon addig kevergetjük, amíg az edény falától el nem válik. Ekkor a tűzről lehúzzuk, és a tojásokat egyenként beleütve a tésztát jól kidolgozzuk. A masszából diónyi gömböket szaggatunk kanál segítségével, és közepesen forró olajban kisütjük. Szalvétára szedve lecsöpögtetjük. A mártáshoz a hozzávalókat összekeverjük, csak a csokit tördeljük a tejbe és forraljuk fel külön edényben. Majd összevegyítjük a cukros masszával együtt és forraljuk, míg besűrűsödik. Tálaláskor a fánkokra öntjük.

Farsangra: túrófánk

Hozzávalók:
50 dkg tehéntúró, 3 tojás, 5 dkg liszt, 5 dkg zsemlemorzsa, só, olaj, fahéjas porcukor, panírozáshoz zsemlemorzsa

Elkészítés:
A túrót összegyúrjuk a tojássárgákkal, a liszttel, a zsemlemorzsával és egy csipet sóval, és óvatosan hozzádolgozzuk a habbá vert fehérjét. A masszából vizes kézzel gombóckákat formálunk, majd kissé meglapítjuk. Zsemlemorzsába forgatjuk, és bő, forró olajban piros ropogósra sütjük. Szalvétára szedjük, hogy a zsiradék leivódjon róla, majd fahéjas porcukorral meghintjük.

Őszibarack sorbet

És hogy egy igazán különleges ital is legyen az asztalon, itt ez a bódító, fortélyokat sugalló sorbet fagyiból és pezsgőből.
 
Hozzávalók poharanként

• 50 g őszibarackfagylalt
• 50 g eperfagylalt
• 1 dl száraz pezsgő

Elkészítése

Saját pohárban elkészített kevert ital. A fagylaltra öntsünk hűtött pezsgőt, díszítsük tetszés szerint egy-egy szem gyümölccsel. Kiskanalat és szívószálat adjunk hozzá.

Szalagos fánk
 
Hozzávalók:

• 3 dl tej
• 3 dkg élesztő
• 1 ek. porcukor
• 5 dkg vaj
• 2 tojássárgája
• 0,5 dl rum
• pici só
• 50 dkg liszt

Elkészítés:

Az élesztőt megfuttatjuk, majd a langyos liszttel és a többi anyaggal jól összedolgozzuk. Másfélszeresére kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk. Kiszaggatjuk, és langyos helyen letakarva még 30 percig kelesztjük. A deszkán egy mélyedést nyomunk a fánk közepébe, az olajba a fánk felső része kerüljön. Kevés, jó forró olajban kezdjük sütni, és letakarjuk. Megfordítás után nem kell már letakarni.

Fűszeres aprósütemény
kb. 50 darab
Hozzávalók:

Égetett tészta:

• 125 ml (1/8 l) víz
• 50 g vaj
• 100 g liszt
• 2 tojás (közepes méretű)

Kevert tészta:

• 100 g vaj
• 100 g cukor
• 1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
• 2 ml rum aroma
• 2 tojás (közepes méretű)
• 150 g liszt
• 3 csapott teáskanál Dr. Oetker Sütőpor
• 1-1 késhegynyi fahéj, őrölt szegfűszeg, kardamom (bioboltból), gyömbér és szerecsendió

Ikertészta:
• 250 g liszt
• 100 g mazsola
• 100 g darabolt mandula
• 200 g marcipánmassza

Kenéshez és szóráshoz:
• 100 g olvasztott vaj
• 100 g porcukor

Elkészítés:

Az égetett tésztához a vajat a vízzel felforraljuk. A lisztet egyszerre hozzáadjuk, és addig keverjük, amíg gömb alakban összeáll. A gömböt állandó keverés mellett egy percig melegítjük („égetjük"), majd egy keverőedénybe tesszük. A két tojást először felütjük, felverjük, és csak annyit keverünk konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) folyamatosan a tésztához, amíg az fényes lesz, és a kanálról szálat húzva szakad le. A tésztát hagyjuk kihűlni.

A kevert tésztához a vajat egy keverőedénybe tesszük, és konyhai robotgéppel habosra keverjük. Fokozatosan hozzáadjuk a cukrot, a vanillincukrot és az aromát. Mindegyik tojást egyenként legalább fél percig keverjük hozzá. A lisztben elvegyítjük a sütőport és a fűszereket, a masszához szitáljuk, és jól összedolgozzuk.

Az ikertésztához az égetett tésztát és a kevert tésztát egy keverőedénybe helyezzük, hozzáadjuk a lisztet és egy konyhai robotgéppel (dagasztó spirál) jól összedolgozzuk. Egy enyhén belisztezett munkalapon a mandulát és a mazsolát belegyúrjuk, és a tésztát megfelezzük. Az egyik felet egy enyhén belisztezett munkalapon 1 cm vékonyra nyújtjuk és belőle csillagokat (átmérő: 6 cm) szaggatunk.

A marcipánmassza felét fólia vagy sütőpapír között vékonyra nyújtjuk, és ugyancsak csillagokat szaggatunk belőle. Két tésztacsillag közé egy marcipáncsillagot teszünk és a süteményeket egy kizsírozott, sütőpapírral duplán kibélelt tepsibe helyezzük. A szaggatásból megmaradt tésztát a tésztához, a marcipánt a marcipánhoz gyúrjuk.
A tészta másik felét négyzet alakúra nyújtjuk (36 x 18 cm), és megfelezzük (2 db 18 x 18 cm). A marcipánt fólia vagy sütőpapír között négyzet (18 x 18 cm) alakúra nyújtjuk, és az egyik tésztanégyzetre helyezzük. Ráfektetjük a másik négyzetet, és kissé rányomkodjuk. A süteményt 3 x 3 cm-es szeletekre vágjuk, és egy kizsírozott, sütőpapírral duplán kibélelt tepsibe helyezzük.

Alsó és felső sütés: kb. 170 fok (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 150 fok (előmelegítve)
Gáz: kb. 3. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 20 perc

Sütés után a még forró süteményt olvasztott vajjal megkenjük, és porcukorral megszórjuk, majd egy sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Cseresznyés-csokis meglepetés 
 
Hozzávalók:

• 25 szem cseresznyebefőtt
• 25 dkg étcsokoládé
• 12,5 dkg vaj
• 3 dl tej
• 1 evőkanál kakaó
• 1 evőkanál kukoricaliszt
• 1 kávéskanál vaníliaaroma
• 2 tojássárgája
• 5 dkg cukor
• olaj

Elkészítése:

A befőttet lecsöpögtetjük, levét tálba öntjük. A csokoládét vízgőz felett megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a kisebb darabokra vágott vajat. A tejet, a kakaót és a vaníliaaromát habosra keverjük, felforraljuk, majd levesszük a tűzről. Egy másik lábasban a tojássárgákat a cukorral habosra keverjük, majd lassanként hozzáadjuk a kakaós tejet. A kukoricalisztet kevés vízben feloldjuk, majd sűrűre főzzük, belekeverjük a csokis krémet, a befőtt levét, és az egészet sima krémmé dolgozzuk. Kihűtjük, és fél órára hűtőbe tesszük. Egyharmadát olajjal kikent, téglalap alakú formába öntjük, és a tetejét elsimítjuk. Befőttel megszórjuk, újra csokikrémet kenünk rá, cseresznyét szórunk a tetejére, és ezt még egyszer ismételjük. A tetejére kevés hideg vizet simítunk, hogy fényes legyen. 24 órára hűtőbe tesszük. Másnap óvatosan tálra borítjuk, és szeletekre vágva kínáljuk. Vaníliakrémet kínálhatunk mellé. 
 
Citromos kocka

Tészta, rajta finom citromos krém. Ha épp fogyózol, vagy eltiltottak a szénhidráttól, vagy egyszerűen épp van otthon édesítőszer, ne fogd vissza magad! Sütizhetsz bátran te is!
További cukormentes receptek » 
Hozzávalók:

A tésztához: 

• 8 dkg liszt
• 4 evőkanál édesítőpor
• 6 evőkanál hideg vaj
• 1 teáskanál reszelt citromhéj
• 1 teáskanál vaníliaaroma

A krémhez:
• 2 tojás
• 5 dkg édesítőpor
• 1,5 dl citromlé
• 4 evőkanál olvasztott vaj
• 1 evőkanál reszelt citromhéj

Elkészítése:

A tésztához a lisztet összekeverjük az édesítőporral és egy csipet sóval, kisebb darabokban hozzáadjuk a vajat, és összemorzsoljuk. Beledolgozzuk a citromhéjat, a vaníliát, és cipóvá formázzuk.

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tésztát egy közepes méretű tepsibe nyomkodjuk úgy, hogy az oldalára is jusson kb. 1 cm magasan. A sütőben kb. 8-10 percig sütjük. Kihűtjük. A krémhez a tojásokat és az édesítőport simára keverjük, hozzáadjuk a citromlevet, a vajat, és a citromhéjat. Az elősütött tésztára öntjük. A sütőben kb. 15 percig sütjük, amíg a massza megköt. Kihűtjük, és négyzetekre vágjuk.

Cseresznyével töltött táskák

Ha éppen indulnál valahova, vagy csak az illúziót akarod kelteni, csomagold táskákba a cseresznyét! Így bárhová magaddal viheted, ami pedig még jobb: ha nehéz a poggyász, megeheted.
 
Hozzávalók:
(6 személyre)

• 25 dkg liszt
• 2 dkg élesztő
• 1 dl tej
• csipetnyi só
• 1 tojás
• 1 evőkanál cukor
• 10 dkg vaj

A töltelékhez
• 50 dkg cseresznye
• 3 evőkanál cukor
• 1 kávéskanál őrölt fahéj
• a kenéshez: 1 tojás

Elkészítése:

A tésztához a lisztet mély tálba tesszük, közepére mélyedést csinálunk, ebbe öntjük a tejben felfuttatott élesztőt. Beledolgozzuk a sót, a tojást, a puha vajat és a cukrot. Golyót formálunk belőle, és letakarva 2 órát kelesztjük. Közben kimagozzuk a cseresznyét, a fahéjjal meg a cukorral megszórjuk, és állni hagyjuk. Amikor a tészta a duplájára kelt, vékonyra nyújtjuk, és kb. 12 cm átmérőjű négyzeteket vágunk ki belőle. Mindegyik közepére 1 kanál cseresznyét teszünk. Vizes kézzel kettéhajtjuk, a széleiket lenyomkodjuk, és kívül a felvert tojással mindet megkenjük. Meleg sütőben aranyszínűre sütjük. Langyosan kínáljuk.

Gyorsabban elkészülhetünk, ha mirelit leveles tésztából készítjük. 
 
Kávés-mogyorós krém  

Hozzávalók:

• 4 dkg mogyoró
• 4 tojássárgája
• 15 dkg cukor
• 40 dkg mascarpone sajt
• 2 kávéskanál instant kávé
• 5 dkg mogyoró
• 2 dl tejszín

A díszítéshez

• 4 fél mogyoró

Elkészítése:

A durvára őrölt mogyorót teflonedényben megpirítjuk, majd konyhai papírtörlőre szedjük. A tojássárgákat és a cukrot habosra, a mascarponét pedig külön fényesre és simára keverjük a kávéval és a mogyoróval. A tejszínt habbá verjük, majd hozzáadjuk a cukros tojássárgáját, a mascarponés krémet, végül a habot. Sima masszát kell kapnunk. Talpas kelyhekbe osztjuk, pirított mogyoróval megszórjuk, és a fél mogyorókkal díszítjük. 3 órára hűtőbe tesszük.

Variáció

Könnyebb krémet kapunk, ha tejszín-krémsajtot használunk, és csak fele mennyiségű mogyoróval dolgozunk.

Túrós kókuszos

Ki tudná megszámlálni, hogy a legismertebb specialitásokon kívül hány különleges eledel gazdagítja még hazánk konyhaművészetét? Jó lenne, ha nem mennének feledésbe. Most Budapest egyik jellegzetes süteményével ismerkedünk meg.
 
A Túrós kókuszos elkészítése

Tészta: 7 deka vaj, 1 tojás, 10 deka porcukor. Ezeket kikeverjük, hozzáadunk 18 deka lisztet fél csomag sütőport és tejfölt, hogy jól nyújtható legyen. Kivajazott, lisztezett tepsibe tesszük.
Fél kiló túrót, 3 tojást, 15 deka kristálycukrot, ízlés szerint vaníliás cukrot, reszelt citrom héját kikeverjük, és a tésztára öntjük.
A tetejére 10 deka vajat, 10 deka kristálycukrot, 1 tojást, 1 csomag kókuszreszeléket összekeverünk, és a túrós tészta tetejére kenjük. Közepesen előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

Karamelles almával töltött palacsinta
Hozzávalók (6 személyre):

• 25 dkg liszt
• 5 dl tej
• 1 dl sör
• 2 evőkanál olaj
• 6 tojássárgája
• 6 dkg cukor
• 1 tasak vaníliáscukor
• csipetnyi só

a töltelékhez:
• 3 alma
• 10 dkg vaj

a karamellhez:
• vaj, porcukor

Elkészítése:

A tésztához a lisztet keverőtálba öntjük, közepébe mélyedést csinálunk, beleöntjük a tej felét, és simára dolgozzuk. Beleöntjük a sört, az olajat, belekeverjük a tojássárgáját, a maradék tejet, a cukrot és a sót. Sima masszává keverjük, és 1 órát állni hagyjuk. A masszából a szokásos módon palacsintákat sütünk.

Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, húsukat vastag szeletekre vágjuk, majd a vajban mindkét oldalukon 3-4 percig pároljuk, és melegen tartjuk. A cukorból és a vízből karamellt főzünk, és az almára öntjük. Ezzel a palacsintákat megtöltjük, háromszög alakúra hajtjuk, sütőlapra tesszük. Tetejükre vajdarabkákat morzsolunk, porcukorral megszórjuk, és néhány percig meleg sütőben sütjük.

Valószínűleg több lesz a palacsinta, mint amennyi tölteléket készítettünk. A kész palacsintákat lefagyaszthatjuk. Felhasználáskor kevés vajban, serpenyőben megmelegítjük.

Fűszeres almás

Bár igazán őszi gyümölcs, de már nyáron is van friss alma. Kóstold meg, mit lehet létrehozni belőle!

Hozzávalók

• 80 dkg alma
• 25 dkg mirelit vajastészta
• 2 tojás
• 2 dl tejszín
• 8 ek. barnacukor
• 2 ek. őrölt fahéj
• reszelt szerecsendió
• 8 gerezd dió
 
Elkészítése

A tojásokat a tejszínnel, 2 ek. cukorral, a fahéjjal, a szerecsendióval és a durvára vágott dióval habosra keverjük. Az almákat meghámozzuk, magházukat kivájjuk, kör alakban felszeleteljük.
Egy kerek tortaformát zsírpapírral kibélelünk, beletesszük a tésztát, rászórunk 2 ek. cukrot, és belesimítjuk a tölteléket. A tetejére szórjuk a maradék cukrot, és meleg sütőben aranyszínűre sütjük. Hidegen tálaljuk. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A politikusok nem kérnek az e-szavazásból

Az RSA barcelonai konferencián a törvényalkotók meglehetős szkepticizmusról tettek tanúbizonyságot… Tovább olvasom