Délmagyar logó

2018. 01. 20. szombat - Fábián, Sebestyén -2°C | 6°C Még több cikk.

Karácsonykor már megnyílhatnak a schengeni határok

Az Európai Unió azt reméli, hogy a korábban tervezettnél hamarabb kibővítheti a határellenőrzéstől mentes schengeni övezetet, és karácsonyra már akadálytalanul lehet átutazni az újonnan csatlakozott tagállamok belső, uniós határain is.
Franco Frattini, az Európai Bizottság igazságügyi kérdésekkel foglalkozó alelnöke az unió bel- és igazsági minisztereinek keddi brüsszeli értekezlete alatt újságíróknak elmondta: reméli, hogy novemberben olyan döntést hozhatnak, amelynek értelmében már a karácsony előtti héten megtörténik a "határnyitás" kilenc további, 2004-ben csatlakozott tagország felé.

Ezek közt van Magyarország, a balti államokkal, a Cseh Köztársasággal, Szlovákiával, Lengyelországgal, Szlovéniával és Máltával együtt. Jelenleg a régi EU-tagállamai - leszámítva Nagy-Britanniát és Írországot -, valamint a nem EU-tag Norvégia és Izland részese a schengeni rendszernek. Korábban azt tervezték, hogy a schengeni övezet kibővítése csak december utolsó napján történhet meg. A kilenc új ország felkészülése azonban - állapították meg az EU-illetékesek - jól halad.

Ezek az országok e hónap elején már csatlakozhattak is a schengeni övezet működését segítő, Strasbourgban működő rendőrségi információs adatbázishoz. Magyarország tekintetében - ellentétben a másik nyolc országgal - arra sem volt szükség, hogy a felkészültséget illetően újabb utóellenőrzést tartsanak. Az adatbázis újabb, korszerűbb változata remélhetőleg jövőre állítható üzembe. Az unióban egyébként - részben magyar kezdeményezésre - adatvédelmi keretszabályozás is készül, nem utolsósorban arra tekintettel, hogy a terrorfenyegetés miatt a rendészeti szervek több adat gyűjtését tartják szükségesnek az állampolgárokról, adott esetben például a légi utasokról, és ez a megnövekedett adatgyűjtési igény szabályozott adatvédelmi viszonyokat kíván.

Frattini arról is beszélt, hogy a nyolc EU-országgal - köztük Magyarországgal - szemben vízumkötelezettséget előíró Kanadától azt várja az unió, ez év végéig oldja fel legalább egy ország tekintetében ezt a kötelezettséget, ellenkező esetben felmerül, hogy ne vezessen-e be az unió vízumkötelezettséget a kanadai állampolgárokkal szemben.

Az Egyesült Államok is érvényesít vízumkötelezettséget EU-országokkal szemben, de ott új törvényi szabályozás van, amely a helyzet javulását hozhatja magával. Magyar részről remélik, hogy jövő év közepéig mind Kanada, mind az Egyesült Államok tekintetében előrelépés várható vízumügyben. A miniszteri értekezlethez időzítve kedden írták alá Brüsszelben azt a megállapodást, amelyet az unió kötött öt balkáni állammal - Albániával, Bosznia-Hercegovinával, Macedóniával, Montenegróval és Szerbiával - állampolgáraik vízumbeszerzésének egyszerűsítéséről és olcsóbbá tételéről.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Balaton-felvidék biciklivel

Tovább olvasom