Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Karácsonykor sem lesz csendes Betlehem

Betlehem úgy tűnik, idén karácsonykor sem lesz csendes. Folytatódnak a palesztin belharcok, hiszen közeledik a januári választás időpontja és különböző fegyveres csoportok a következő napokra is akciókat helyeztek kilátásba.
Meglehetősen bizonytalan a karácsony előtti helyzet Betlehemben. Az idén nem az izraeli-palesztin harc veszélyezteti az ünnep békéjét, hanem a palesztinok belső viszályai. A város új polgármestere ugyanis sérelmesnek tartja Betlehem képviselőjének a helyét a Fatah párt hivatalos listáján, amit a január 25-ére kitűzött választásokra készítettek el.

Néhány napja a Fatah fegyveres erőihez tartozó al-Aksza mártírjainak brigádjából mintegy 15 fegyveres elfoglalta a betlehemi városházát: elkergették a dolgozókat és bezárták a kapukat. Egy óra múlva távoztak, miután tárgyaltak a város vezetőjével és ígéretet kaptak, hogy teljesítik legfőbb követelésüket, vagyis megkapják fizetésüket a Palesztin Hatóságtól. Különböző fegyveres csoportok hasonló akciókkal fenyegetőznek karácsony tiszteletére is.

Az izraeli katonai rádióban elhangzott, hogy idén mintegy 30 ezer látogatót várnak Jézus születésének templomába, Betlehembe az éjféli misére, de közülük mindössze 7 ezer az igazi turista. A többiek Izraelben élő keresztény vendégmunkások és orosz bevándorlók.

Közben egyre több politikus nyilatkozik úgy, hogy esetleg ismét elhalasztják a januári palesztin választásokat. Mahmud Abbász elnök nehéz döntés előtt áll. Ha megtartják, akkor könnyen előfordulhat, hogy saját belső ellentétektől hangos és egyre népszerűtlenebb pártja, a Fatah kiszorul a hatalomból a népszerű Hamasszal szemben. Viszont akkor is szembekerül a Hamasszal, ha elhalasztják, mivel ők csak a választások ígérete miatt egyeztek bele a tűzszünetbe Izraellel. Utoljára 1996-ban, még egészen más erőviszonyok közepette erős Fatah, erős Palesztin Hatóság és a népszerű vezér, Arafat idején tartottak parlamenti választásokat a palesztin területeken.

Lelőttek három palesztin fegyverest

A ciszjordániai Nábluszban izraeli katonák lelőttek három palesztin fegyverest. Az izraeli hadsereg közölte, hogy a katonák egy körözött palesztint akartak elfogni, és akkor lőtték le két társával együtt, amikor megpróbáltak elmenekülni. Palesztin források szerint mindhárman a Népi Front Palesztina Felszabadításáért nevű fegyveres szervezet tagjai voltak.

Közben Izrael déli részén öt izraeli katona könnyebben megsérült, amikor támaszpontjukon becsapódott egy, a Gázai övezetből kilőtt rakéta.

Krónika Hírszolgálat

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földalatti és buszjáratok nélkül maradt New York

Földalatti és buszjáratok nélkül maradt New York kedden a tömegközlekedési dolgozók sztrájkja miatt… Tovább olvasom