Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Kardeván: a tárca segít a tejtermelőknek az aflatoxinostakarmányok cseréjében

Az idén több probléma lesz országban az aflatoxinnal, mert a tavalyi szárazság miatt például a betakarított kukoricatermés penészesebb lett.
 A szaktárca ezért segítséget nyújt a gazdálkodóknak abban, hogy az esetlegesen penészes takarmánytételeiket le tudják cserélni - mondta Kardeván Endre, a Vidékfejlesztési Minisztérium élelmiszerlánc-biztonságért és agrárigazgatásért felelős államtitkára az MTI-nek kedden.
Az aflatoxint például a kukoricán megtelepedett penész termeli, a gombaméreg a tejen keresztül választódik ki. Kardeván Endre jelezte: amennyiben a tejben az aflatoxin-szennyezettség elér egy határértéket, akkor a tejet az élelmiszerbiztonsági hatóságok elkobozzák, mert az élelmiszerként nem használható fel.

Amennyiben a penészgombával szennyezett takarmányokat a gazdálkodók lecserélik, úgy az aflatoxin 3-5 nap alatt kiürül az állat szervezetéből, és nem üríti tovább a tejjel. Ekkortól pedig már a tej teljes mértékben egészséges és fogyasztható lesz - mondta az államtitkár, hozzátéve: a gazdák felelőssége, hogy szennyezett takarmányt ne etessenek az állatokkal.

Korábban a Hír TV fogyasztóvédelmi műsora adott hírt arról, hogy aflatoxinnal szennyezett tej került a polcokra a nagyobb budapesti vásárcsarnokokban, és az egyikben a rákkeltő gombaméreg egészségügyi határértékének kétszeresét találták. A hírcsatorna a február közepén kirobbant szerbiai botrány után vizsgáltatott be több magyar tejmintát egy nemzetközileg elismert laboratóriumban.

A lóhúsbotránnyal kapcsolatban Kardeván Endre elmondta: a magyar állategészségügyi hatóságok ellenőrzés alatt tartják a dolgokat, az országban forgalomba hozott élelmiszerek biztonságosak, az emberi egészségre nem ártalmasak. Hozzátette, hogy a lóhús fogyasztásának egészségi kockázata tudomása szerint nincs, nemhogy itthon, de egész Európában sem.

Arra az egyik tévécsatornán közzétett hírre, hogy hamis papírokkal korrupt állatorvosok segítségével vittek lovakat külföldre, illetve, hogy a különféle töltelékárukban oda nem illő összetevők vannak, az államtitkár érdemben nem nyilatkozott. Részben információhiányra hivatkozott, részben pedig arra, hogy a szóban forgó ügyben rendőrségi nyomozás folyik az élelmiszerbiztonságért felelős hatóságok feljelentése alapján. Annyit azonban megjegyzett, hogy a tévériportban elhangzottak sok csúsztatást tartalmaztak. Példaként hozta, hogy egy döglött lovat vágóhídra vinni lehetetlennek tűnik, mivel a lóhús két órán belül megromlik.

Olvasóink írták

  • 1. szabójóska 2013. március 05. 13:28
    „Valamikor az aflatoxint termelő gomba ellen permeteztek,mind a gabonákban, mind a kukoricában.Nem a szárazság miatt van.Májrákot okozhat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emmi: több mint 2400 nyugdíjas korú tanár és egészségügyben dolgozó maradna a közszférában

A köznevelés területén nyolcszázhatvan, az egészségügyben dolgozók közül pedig több mint… Tovább olvasom