Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

Kardkovács Kolos: a foglalkoztatás bővülése a gazdasági felemelkedés záloga

A gazdasági felemelkedés záloga lehet a foglalkoztatás bővülése Kardkovács Kolos, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) helyettes államtitkára szerint.
A helyettes államtitkár a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) kibővített szövetségi tanácsának keddi ülésén kiemelte: Magyarországon az egyik legnagyobb probléma az alacsony foglalkoztatási szint, azt fel kell hozni az Európai Unió átlagos szintjére. Nagyon kevesen nagyon sokat dolgoznak, miközben 3,3 milliónál is több inaktív ember van, akik közül több mint 2,9 millióan nem is kívánnak dolgozni - tette hozzá.

A helyettes államtitkár szerint önmagában a mobilitás növelésével is lehetne új munkahelyeket teremteni, hiszen több mint félmillió regisztrált álláskereső mellett - elsősorban a mobilitás hiánya miatt - több tízezer álláshely marad betöltetlenül.

Hangsúlyozta, hogy az egymillió új munkahelyhez az is kell, hogy az inaktívakat megmozdítsák. Kiemelte: egyetértenek azzal is, hogy - mivel magas a pályakezdő munkanélküliek aránya - nagy hangsúlyt kell fektetni ezen csoport, valamint az 55 év felettiek foglalkoztatásának növelésére.

Nehéz megfelelő választ adni a válság kihívásaira, az Európai Unió ezzel kapcsolatos álláspontja is sokszor változott, mire a növekedés fontosságáig eljutott - mondta. Kifejtette, példátlan, hogy Magyarországon a foglalkoztatás nem követi a gazdaság bővülését, vagyis az országban 3,7 és 3,9 millió között ingadozik a foglalkoztatottak száma, de a 4 milliót sosem haladta meg.

Kardkovács Kolos elmondta, hogy a kormány a passzív eszközök csökkentésével párhuzamosan az aktív munkaerő-piaci eszközöket a hátrányos helyzetű területekre fókuszálja a különbségek kiegyenlítése érdekében.

A bérek kapcsán a helyettes államtitkár elmondta: a béreknek össze kell kapcsolódniuk a gazdasági teljesítménnyel, gazdasági növekedésből lehet munkabért növelni. A kormányzás eddigi két évében a költségvetési stabilitás megteremtésén volt a hangsúly, most jöhet el az az időszak, amikor a gazdasági növekedés beindításával valódi bérnövekedést lehet elérni.

Az új munka törvénykönyvének (Mt.) Kardkovács Kolos szerint vannak olyan rendelkezései, amelyek megváltoztatják a korábbi rendszereket, és olyanok is, amelyek új lehetőségeket is teremtenek, és megerősítik az eddigi jogintézményeket. Az új Mt. a szakszervezeteknek is új lehetőségeket ad, és erősíteni kell az ágazati kollektív szerződések szerepét is - vélekedett. Kiemelte: a szakszervezetek a munka világának fontos, integráns részei.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2012. június 26. 17:21
    „1 MILLIÓ új munkahely ---értelmes, termelő munka , NORMÁLIS FIZETÉSÉRT !!!!
    Beindítani a gyárakat, üzemeket, fejleszteni a mezőgazdaságot, elzárni a piacot a sz@r kínai , szemét külföldi árúk előtt !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba hajtott egy kisbusz Sásdnál - 4 súlyos sérült

Négyen megsérültek egy útról lehajtó kisbuszban Sásdnál.A mentés idejére az érintett útszakaszt… Tovább olvasom