Délmagyar logó

2016. 10. 23. vasárnap - Gyöngyi 6°C | 16°C

Kármentesítés Kolontáron és Devecserben: 500 fő lát munkához

Kolontár, Devecser - A katasztrófavédelem szakemberei két településen, Devecserben és Kolontáron 500 fővel kezdik meg a kárelhárítási munkálatokat. A vörösiszap nem radioaktív, de veszélyes: nehézfémet és lúgot tartalmaz.
A honvédség még 100 fővel kiegészülve, a MAL Zrt. pedig 50 dolgozójával vesz részt a munkákban – mondta Lasztovicza Jenő, a védelmi bizottság elnöke sajtótájékoztatón kedden. A védelmi bizottság esti ülése után az elnök elmondta, hogy az iszapömlés által érintett harmadik településen, Somlóvásárhelyen önerőből folytatnak védekezést, mert nem annyira súlyos a helyzet mint Devecseren és Kolontáron. Hangsúlyozta, hogy a legfontosabb dolguk most a lakosság kárenyhítése és az, hogy a családokat az otthonaikba vissza tudják juttatni.

A védelmi bizottság döntött a másnap reggel megkezdendő munkálatokról, a szállítójárművek és a védőfelszerelések mennyiségéről. Összegekről nincs szó, a fontos, hogy a munkák megkezdődjenek - tájékoztatott az elnök. A pénzügyi eszközöket és forrásokat a kormányzat biztosítja, a felelősök megtalálását követően el lehet majd dönteni, hogy „ki fizeti a révészt"- fogalmazott Lasztovica Jenő.

Kitért arra is, hogy a kiömlött anyag veszélyes, de nem radioaktív, nem tartalmaz ciánt, de nehézfémet és lúgot igen, ami égési sérüléseket okoz. „Nem egyszerű védekezésről van szó, évekig is eltart majd a környezet regenerálódása. A fő cél, hogy az embereket otthonhoz juttassuk". A védelmi bizottság már figyelmeztette a lakosságot a kiskertekben termelt növények fogyasztási-, és takarmányozási tilalmára, a kárérték egyelőre összegekben nem meghatározható. Az utcákról összegyűjtött anyagokat, iszapot a MAL Rt. területére szállítják, minden veszélyes anyagnak minősül. Az elszállítást megszervezték, és a szállító kapacitás is rendelkezésre áll - tájékoztatott Lasztovicza Jenő.

Toldi Tamás, Devecser polgármestere elmondta, hogy a település 25 százalékát, 290 családot érintett a katasztrófa. Az iszap mindent összezúzott amit a lakásokban talált, vannak helyek, ahol 2 méter magasságban állt az anyag. A polgármester szerint a legnagyobb gondot az okozza, hogy sokan csak most - házaikba visszatérve - szembesülnek a károk nagyságával, ami nagy lelki megterhelést jelent.

Megkezdődött a védekezés a Marcal folyó hídjánál a Vas megyei Szergényben is. A vízügyi szakemberek folyamatosan mérték a víz ph-értékének emelkedését, amely este 23 órakor érte el azt a szintet, ami a beavatkozást már szükségessé tette.

Olvasóink írták

 • 9. jozko 2010. október 06. 10:43
  „Kezd bűzleni...
  Igazán büdös akkor lesz, ha kiderül, a vörös iszapon kívül még mit, mennyit, mióta és honnan származó veszélyes hulladékot rejtenek ezek a tározók
  /nem csak az , ami most megsérült/.

  A világon midenütt óriási üzlet van a veszélyes hulladékok "letudásában"....Vegyi. élelmiszeripari, kozmetikai, elektronikai, gyógyszeripari óriásvállalatok fizetnek ezért hatalmas pénzeket!
  A szabályos és biztonságos megsemmisítés persze nem akkora üzlet, de sokszor nem is az történik...
  Mindenesetre kívácnsi vagyok, meddig fejtik vissza a szálakat!

  Bűnbak biztosan lesz, a fő költségviselő-felelősök híján-az állam lesz!
  A kárvallottak pedig a porbafingók-vagyis mi.”
 • 8. jq 2010. október 06. 10:23
  „Nem csak a gyár, hanem a tulajdonos vagyonát is zár alá kellene venni, akkor talán kisebb lenne a szája. Kicsit több alázattal kéne viseltetnie, ha az én gyerekeim halak volna meg, már lehet, hogy alulról szagolná a vörösiszapot...”
 • 7. persona 2010. október 06. 10:15
  „Gyurcsányé volt a vörös iszap..:D

  A Motim Rt. 1934-ben kezdte meg a timföldgyártást, és 2002 májusáig folytatta is. Az úgynevezett Bayer-eljárás alapján nyolcmillió tonna vörösiszap lerakására került sor 1981-ig, amikor is ez veszélyes hulladékká lett nyilvánítva.
  Mosonmagyaróváron a timföldgyár privatizációjakor lényeges árcsökkentő tényező volt a környezeti károk felszámolásának átvállalása. Két éve megszűnt a timföldgyártás és a veszélyes hulladék termelése is, de a tulajdonosok a károk felszámolása helyett újabb veszélyes hulladékokkal örvendeztetik meg a várost - állítja Pap János, a Fidesz képviselője. Nem érthető, hogy a jutányos ár ellenére miért nem kezdték meg a környezetszennyezés felszámolását és további károk megakadályozását. A letakarás nem rehabilitáció, a veszélyes hulladék a talajvízbe, így az érzékeny ivóvízkincsbe akadály nélkül bejuthat. Remélhetőleg ez a nagy tolerancia nem függ össze azzal, hogy a veszélyes anyag birtokosa az az rt., amelynek egyik fő tulajdonosa Gyurcsány Ferenc miniszter úr. " 2004. gondola.hu”
 • 6. achilleus 2010. október 06. 10:05
  „2010-10-06 09:05 ,,Mese habbal, hogy nem felelősek" - zár alá vonhatják a timföldgyár vagyonát - Zár alá vonhatják az ajkai timföldgyár teljes vagyonát - mondta el a Lánchíd Rádióban Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár. Mint fogalmazott: a cégnek meg kell fizetnie a kártérítést, amely több tízmilliárd forintot tehet ki.
  - Mese habbal, hogy ők nem felelősek, hát ki más lenne felelős. Természetesen nem készakarva csinálták a dolgot, de ők az üzemeltetők, ők használják azt a technológiát, amelynek a végén keletkezik ez a vörösiszap - fogalmazott a környezetvédelmi államtitkár hozzátéve: ki más lenne a felelős, ha nem ők. Tehát mind a kártérítésben, mind a költségek tekintetében nekik kell jótállniuk - tette hozzá. Illlés Zoltán azonnali hatállyal felfüggesztette az ajkai timföldgyár működését. A környezetvédelmi államtitkár utasította a Mal Zrt.-t, hogy állítsa helyre a megsérült tározót. Emellett megerősítette azt is, hogy az Európai Unióhoz fordulnak segítségért. Az ügyet Áder János európai parlamenti néppárti képviselő terjeszti Brüsszel elé.”
 • 5. achilleus 2010. október 06. 09:34
  „Összehasonlításul:
  A cég 10 millió forintra biztosította magát az AB-egonnál.
  2008-as adózás utáni nyeresége ~200 millió forint volt (kb. 40 milliárdos forgalomnál).
  Sejthető, hogy ki fizeti meg ezt is.

  ---és így lesz ez, amíg a multik azt hazudhatják, hogy láncfűrésszel irtották a parlagfüvet a nemlétező lápon, és lesz hatóság és bíróság, amelyik ezt a blőd-ökörséget cuppogva beveszi.”
 • 4. achilleus 2010. október 06. 09:19
  „A teljes kár, szerintem, 50-60 milliárd forint közöttire tehető.”
 • 3. achilleus 2010. október 06. 09:16
  „2. hozzászólás jq 2010.10.06. 09:09
  Talán elég is lenne a közvetlen kárelhárításra a fellelhető tulajdonosok (érdekeltek) vagyona:
  "A Magyar Alumínium (Mal) Zrt. 30 százaléka a Bakonyi család tulajdonában van. A vegyészmérnök végzettségű Bakonyi Árpád a hazai alumíniumipar zászlóshajójának számító cég vezetésében már évek óta nem vesz részt, fia, Zoltán azonban átvette a stafétabotot és a vállalat cégvezető alelnöki posztját tölti be - olvasható a www.a100 leggazdagabb.hu honlapon. A lap szerint egyébként 16,5 milliárd forintos vagyonával a Bakonyi család a 28. a listán."
  -------- A cég tulajdonosi köre meglehetősen bizonytalan: "ki vagy kik a felelősök, és melyik település vagy város lesz a következő, Almásfüzitő vagy Mosonmagyaróvár. Aztán el kezdtem kutakodni mert ha timföld és vörös iszapról van szó, azonnal a Gyurcsány birodalom jut az ember eszébe. Szóval kerestem a hivatalos cégadatbázisban az ajkai timföld tulajdonosait és képzeljék el, a cég adószáma, cégnyilvántartási száma,telephelye szerepel csak. Semmi más adatot nem lehet elérni, biztos csak véletlen. Vagy ez is Gyurcsányé mint a MOTIM és a katasztrófa miatt gyorsan eldugták? Vagy ez is egy 911-hez hasonló biztosítási csalásról szól magyar módra? Feláldoznak néhány települést, pár ezer embert azért, hogy hasznot húzzanak a vörös iszap eltüntetéséből?" - http://www.ldrtv.hu/”
 • 2. jq 2010. október 06. 09:09
  „Mi az, hogy ki fizeti a révészt?!!!! A "szennyező fizet"”
 • 1. achilleus 2010. október 06. 08:47
  „2010-10-06 08:39 - "Vizsgálat alatt a timföldgyár állami megbízási és szerződései. Az elszámoltatási kormánybiztos vizsgálat alá vette a MAL Zrt. timföldgyár állami megbízásait és szerződéseit. Papcsák Ferenc szerint az egykor Gyurcsány Ferenc érdekeltségi körébe tartozó gyár vizsgálata még nem zajlott le."”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csökkent a benzin ára

Csökkentette bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt. szerdán, a gázolaj ára nem változott. Tovább olvasom