Délmagyar logó

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -8°C | -1°C Még több cikk.

Káros televíziózás

Nagyon sok gyermek életének napi ritmusához hozzátartozik a tévézés. A túlzott tévézés azonban szokássá válhat, a gyermek függő lehet.
Gyakran hallom szülőktől, hogy a reggeli óvodába készülődés közben bekapcsolják a tévét, hiszen addig is nézhet mesét a gyermek. Ez nagyon hibás szoktatás a szülő részéről. Elvonja a gyermek figyelmét a reggeli tennivalókról. A látványra való figyelés passzívvá teszi a gyermeket, a feladataira való odafigyelés zavart szenved (fogmosás, öltözködés). A későbbiekben ez oka lehet a koncentrációs nehézségeknek is. Nem túl szerencsés oldala a tévézésnek az állandó ingerterhelés a gyermek számára. Képzeljük csak el, hogy a folyamatos fény-, hangingerhez szokott gyermek hogyan fog unatkozni a tanórán, amikor sokkal kevesebb inger éri. Ingerkereső magatartásával könnyen az osztály „rossz gyerekévé" válhat.

Egy hazai felmérés szerint a 4–12 éves gyermekek átlag napi 3 óra 52 percet töltenek a televízió előtt. Ha ezt viszonyítom ahhoz, hogy a gyerekek zöme napi egy órát sem mozog a levegőn, lesújtó az eredmény.

A tévézés hasznos is lehet, ha az adások mennyiségét és minőségét kontrolláljuk. A gyerekek tágabb környezetükről rengeteg információt szereznek televíziónézés közben. A látottak felidézése, átbeszélése fejleszti az emlékezetet, kifejezőkészséget. A zenés műsorok segítenek ellazulni, kikapcsolódni. Fontos, hogy a megnézni kívánt műsorokat gyermekünkkel együtt válasszuk ki. A nem a gyermek életkorának megfelelő, szorongást és agresszív indulatokat gerjesztő műsorokat ki kell zárni a lehetőségek közül.

Figyeljük, ne váljon a tévézés rituális szokássá gyermekeink számára! Ebben a személyes példamutatás a leghatékonyabb eszköz a kezünkben.

Füves Zsuzsa gyógypedagógus

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Energiafűvel is lehet fűteni

Füzy Antal zákányszéki gépészmérnök olyan fejlesztéseken dolgozik, amelyek segítségével a… Tovább olvasom