Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Kárpátaljai magyar szervezet válasza az ukrán nacionalisták vádaskodásaira

Ungvár - A Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége (MÉKK) kedden nyílt levelet tett közzé, amelyben visszautasítja a szélsőjobboldali Szvoboda párt Kárpátalja megyei szervezetének magyarellenes vádaskodásait az 1939-es kárpátaljai eseményekkel és a vereckei magyar honfoglalási emlékművel kapcsolatban.
Az ungvári zakarpattya.net.ua hírportálon publikált, Dupka György MÉKK-elnök által jegyzett írásban a magyar szervezet a Szvoboda egy nappal korábban ugyanitt megjelent nyilatkozatára válaszol, amelyben az ukrán párt kárpátaljai szervezete „a magyar állam felelősségének tisztázását" követelte a „"Kárpát-Ukrajna 1939-es megszállása idején elkövetett bűntettek", „az ukrán nép ellen 1939–1944-ben végrehajtott népirtás" és a Vereckei-hágón „az ukrán hősök csontjaira" épített magyar honfoglalási emlékmű ügyében.

Levelében a MÉKK egyetért azzal a felvetéssel, hogy tisztázni kell a történelmi felelősséget, de szerinte azt nem egyoldalúan kell megtenni. Egyúttal mély sajnálatát és együttérzését fejezi ki mindazok iránt, akik ártatlanul vesztették életüket a 20. század első felének történelmi viharaiban.

Ugyanakkor – mutat rá az írás – nem hagyható figyelmen kívül az 1944–1945-ben ukrán és orosz vezetők irányításával Kárpátalján végrehajtott etnikai tisztogatás sem, amelynek során mintegy 25 ezer magyart és németet internáltak és pusztítottak el. Ukrajna vezetése máig adós az ártatlanul meghurcoltak rehabilitálásával – emlékeztet a MÉKK.

A vereckei magyar emlékmű kapcsán a levél leszögezi, hogy mindenkinek joga van egy „kőhalomra". Annál is inkább – folytatódik az írás –, mert a történészek meghatározták, hol vannak az ukrán hősök csontjai, s azon a helyen emlékművet állítottak. Mivel a magyar emlékmű mintegy 500 méterrel távolabb található, nincs ok aggodalomra, a honfoglalási emlékjel nem fog a hősök helyére „vándorolni" – mutat rá a MÉKK, sajnálatosnak nevezve, hogy vannak, akik a művészeti alkotást nem tudják megkülönböztetni a kőhalomtól.

A Szvoboda azon állításával kapcsolatban, hogy nem megfelelő helyre került a honfoglalási emlékmű hivatalos bejegyeztetésére szánt pénz, a magyar szervezet leszögezi: a műemlékek bejegyzésével az illetékes állami hivatalok foglalkoznak, a pénzügyi kérdéseket illetően pedig Magyarország és az érintett magyar szervezet a felelős.

A MÉKK azt javasolja a Szvoboda kárpátaljai szervezetének, hogy az ellentétek szítása helyett energiáját inkább hasznos tevékenységre fordítsa. „A Megbékélés Mozgalmának egyik kezdeményezőjeként tudatában vagyunk a jövő nemzedékek előtt viselt felelősségünknek, ezért az ellenségeskedés helyett inkább a megbékélést választjuk. Mivel erősen ragaszkodunk anyanyelvünkhöz, történelmünkhöz és kultúránkhoz, nem a nemzetek közötti különbségek felszámolására, hanem azok elfogadására törekszünk" – zárul a magyar szervezet nyílt levele.

Olvasóink írták

  • 1. Apátfalvi** 2011. március 15. 18:59
    „A szélsőjobbal nem lehet, és nem is kell tárgyalni. Kényszermunkatáborba kell hurcolni mindet, mivel a Szabad Európa népeinek békességét igyekeznek soviniszta hőbörgésükkel aláásni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszezren ünnepelnek a Nemzeti Múzeum előtt

Több mint húszezer ember gyűlt össze kedd délelőtt a Magyar Nemzeti Múzeum előtt, ahol Orbán Viktor miniszterelnök mond ünnepi beszédet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 163. évfordulóján. Tovább olvasom